Geri Dön
Körlük tedavisi için 850 bin dolar ödemeye değer mi?

Körlük tedavisi için 850 bin dolar ödemeye değer mi?

Körlük tedavisi için yeni bir yötem bulduğunu açıklayan Spark Therapeutics şirketinin tedavi için uyguladığı Luxturna adlı yöntemin tek bir göz için maliyeti tam 425 bin dolar. İki gözü de görme işlevini yerine getirmeyen kişiler bu parayı nasıl ödeyecek?

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

ABD Sağlık Bakanlığı'na bağlı FDA Bürosu, Spark Therapeutics tarafından üretilen Luxturna adlı körlük tedavisi yöntemine yeşil ışık yaktı. 3 Ocak tarihinde de Spark Therapeutics, tedavinin fiyatını duyurdu. Tek bir göz için 425 bin dolar olan Luxturna gen tedavisi uçuk fiyatıyla herkesi şaşırttı. İki gözünde de görme engeli olan bir kişinin tedavi için ödemesi gereken rakam tam 850 bin dolar!

Haberin Devamı

Bu rakam ortalama bir Amerikalı ailenin yıllık net gelirinin tam 10 katı. Türkiye'deki ortalama gelirin kaç katı olduğundan bahsetmiyoruz bile.

Luxturna tedavisi retinanın zarar görmesine sebep olan özel bir genetik mutasyon geçiren kişilerin görme engelini düzeltiyor. Fakat şirket bu uygulamadan toplamda kaç kişinin yararlanabileceğine dair bir açıklama yapmaktan kaçındı. Fakat rakamın yılda 30 kişi civarında olabileceği tahminleri var.

Peki görme engeli olan kişilerin bu tedaviye bir servet yatırması mantıklı mı? Luxturna tedavisi görme kaybının önüne geçiyor ve görüş kalitesinde iyileştirme sağlıyor olsa da tam anlamıyla bir çözüm üretmiyor. Ayrıca Luxturna tedavisinin etkisinin ne kadar süre devam edeceği de büyük bir soru işareti.

Haberin Devamı

Avrupa pazarında Luxturna'ya benzer bir gen tedavisi bulunuyor. Strimvelis adı verilen gen tedavisinin fiyatı 714 bin dolar. Bu tedavi bağışıklık yetersizliği sebebi ile görülen nadir bir görme bozukluğu için uygulanıyor. Bu rakam Luxturna'ya göre bir nebze daha ucuz olsa da yine de oldukça pahalı sayılır.

Bu tip ilaçlar fahiş fiyatları sebebiyle ortalama gelire sahip vatandaş için hayalden öteye gidemiyor. Engellilerin en büyük engeli aslında finansal kaynak sıkıntısı oluyor.

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

Benzer İçerikler