Geri Dön
Lümpen ne demek?

Lümpen ne demek?

Lümpen kelimesini sıklıkla duyuyoruz. Peki gerçekten lümpen ne demek biliyor muyuz? Lümpen nedir? Kime lümpen denir? İşte lümpen ne demek sorusunun cevabı...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Lümpen nedir?

İzlediğimiz dizilerde, okuduğumuz kitaplarda lümpen kelimesi sıklıkla karşımıza çıkıyor. Sınıfsız, görgüsüz, bilgisiz, yoksu, sefil gibi anlamlarda kullanılsa da merak ediyor musunuz hiç lümpen ne demek diye? İşte lümpenin anlamları... Lümpen kelimesi iki anlama geliyor. TDK'ya göre 'sınıfsız' ve aynı zamanda 'ayaktakımı' anlamlarına geliyor. Lümpen ne demek diye merak ediyorsanız biraz daha detaylandıralım o zaman.

Lümpen kime denir?

Önce lümpenin 'ayaktakımı' anlamına bakalım. Lümpen kelimesinin sosyal hayatta sıklıkla karşımıza çıkan anlamı 'ayatakımı' manasındadır. Sosyal hayatta kullandığımız lümpen ne demek peki? Kişilerin yetiştirilme tarzları ve sosyal çevrenin olumsuz etkileri ile çıkacak karakterlerini tanımlamak için lümpen kelimesi kullanılıyor. Örneğin ergenlik döneminin başlarında sırf fark edilmek için sergilenen itici davranışlar ya da sahip olamadığı üstünlüğü, maddiyatı sahipmiş gibi göstermek veyahut bilgili/entelektüel olmadığı halde bu şekilde davranmak ancak lümpen diye tanımlanan kişilerin sergileyebileceği davranışlar.

Lümpen anlamı, tarihçesi

Lümpenin 'sınıfsız' anlamı ne demek peki? Lümpen aslında ilk olarak Marx ve Engels tarafından Alman İdeolojisi'nde icat edilen bir terimdir. Karl Marx'a göre lümpen proleteryanın devrime katılması için spesifik bir sebep yoktu. Sınıf yapısının korunması daha mantıklıydı. Bunun sebebi lümpen proleterya hayatı sürdürebilmek için burjuvaya bağımlıydı. Lümpen sınıf denilen insanlar, üretimleri mirasyedi mantığıyla tüketen, tavrı veyahut duruşu olmayan, tüketim alışkanlıkları tarafından esir alınan bir sınıftı. Marx, lümpen proleteryayı devrim karşıtı bir güç olarak görüyordu.

Kimler lümpendir?

Özetle, lümpen ne demek, lümpen ne anlama gelir diye merak edenler için toplamak gerekirse, lümpen Marksçılık'a göre toplumsal sınıf bilinci olmayan kişilere denir. Marx'tan bağımsız düşündüğümüzde ise şu anlama geliyor: Yaşadıkları, bir parçası oldukları toplumun kültürüne ayrıksı duran, bilgili ya da entelektüel gözünme çabasında olsalar da aslında bu birikime sahip olmayan, eğreti davranışlarıyla itici bulunan, mevcut olduğu sınıfın diğer mensuplarından kendini ayırabilmek adına yüksek bir maddiyatı ayrıcalık olarak gösteren, olmadığı üstün özellikleri kendisininmiş gibi gösteren kişilere lümpen denilir.

Benzer İçerikler