
Muğla'daki bu kahvehanede 'Yancı Hakları' güvence altında
Muğla'nın Datça ilçesine bağlı Palamutbükü Sahili'nde kahvehane işleten Mehmet Kalfat, kıraathanelerde çığır açacak bir girişimde bulundu. Kıraathanelerde oyun oynayanların yanında oturan yancılar için 'evrensel bildiri' hazırlayan Kalfat, bildiride 8 maddeye yer verdi. Kıraathane müdavimleri arasında da sevinç ve coşkuyla karşılanan bu olay Türkiye'deki kahvehane ya da kıraathane anlayışında bir devrim yaratabilir.
Kıraathaneye giden arkadaşlar arasında sıklıkla yapılan 'yancı' geyiğine özellikle erkekler aşinadır.
Yancıların hesabını ayrı yazmak, yancıların oyuna müdahale etmemesi, çeteleyi yancının tutması gibi klişeler, bir yancıyı kıraathanenin vazgeçilmezi yapan unsurlardır.
Bu nedenle Palamutbükü Sahili'ndeki bu kıraathanede de yancıların haklarının korunması amacıyla evrensel bir bildiri yayınlandı. Bildiride bulunan 8 madde arasında en dikkat çeken madde şu:
"3- Yancı kendisine içecek bir şeyler söylenmesini beklemeden haklarını kullanarak kendisi söyleyebilir."
Bu maddede sanki yancıların hakkı değil de kıraathanenin bu siparişlerden elde edeceği gelir gözetilmiş gibi. Zaten mekan sahibi de "Kahvehane demek, yancı demektir. Bir kahvehaneyi yancısız düşünemiyorum. Yancı olmadan oyunların tadı çıkmaz. Bu nedenle yancının haklarını korunması gerekiyor. Yancı, oyuna heyecan katıyor. Yiyip, içerek, kahve ekonomisine de katkı sağlıyor" diyerek bu durumu itiraf ediyor.
Nihayetinde evrensel bir bildiri, böyle deniyorsa uyulması gerekiyor. Yancıları sahipsiz bırakmayan Mehmet Kalfat ve ekibine bütün yancıların sahip çıkması ve destek olması gerekiyor.
Bundan böyle yancılar hak ettikleri değeri görecek.