Geri Dön
Mutluluğun kaynağı: Evlilik mi, para mı?

Mutluluğun kaynağı: Evlilik mi, para mı?

Yeni bir araştırmaya göre evlilik, mutluluğun en önemli ikinci nedeni. Para ise ondan çok geride... Sağlık, listenin başını çekiyor. Peki, para cidden ilgimizi çekmiyor mu?

Andaç Üzel
Andaç Üzel

Evlilik, iki insanın birbirine bakarak "Ben bu kişiyle mutlu olur ve hayatımı geçiririm" demesiyle başlayan bir anlaşma akdi olarak özetlenebilir. Karşınızdakini sevmeniz, ona saygı duymanız ve en önemlisi onunla zamanınızın çoğunluğunu geçirebileceğinize inanmanız gerek. Öyle ya, normal şartlarda yıllarca (beklenti, bir ömür olması yönünde) birlikte yaşayacaksınız. İnsan hayatı için evlilik elbette kilit rol oynuyor. Bu rol, mutluluk ya da mutsuzluk gibi sonuçları beraberinde getirebilir...

Haberin Devamı

Evlilik mutluluğun esas nedenlerinden

İngiltere'de Ulusal İstatistik Ofisi'nin yaptığı bir araştırmaya göre, evlilik durumu, mutluluğun anahtarlarından biri olarak görülüyor. Sağlık birinci sıradayken, evlilik bu araştırmanın sonuçlarına göre ikinci sırada yer alıyor. Maddi durum ise bunların arkasında yer alıyor.

Medeni durum faktörü

Evli insanlar, mutluluk düzeylerini boşanmış ya da bekar insanlara göre yüzde 9.9 ila 8.8 oranında daha yüksek olarak açıklıyor. Benzer bir araştırma, 2011-2012 yıllarında yapıldığında ise sonuçları daha farklıydı; o dönemde iş sahibi olmak, medeni halden daha etkili görülüyordu.

Pratikte hepsi birbirini besliyor

Araştırmanın doğru sayılabilecek çıkarımları elbette var. Evli olup olmamanız, mutluluğu etkileyen bir şey tabii. Fakat mutluluğun kapısını evliliğin tek başına açabileceğini düşünmek de yanlış bana göre. Dengeli bir hayat süremedikten sonra evli olmak ya da olmamak aynı şekilde mutsuzluk sebebi gibi görünüyor.

Haberin Devamı

Gelir-sağlık-medeni durum dengesi

Ekonomik geliriniz, sağlığınız ve medeni durumunuz 'idare edebileceğiniz' bir düzeyde olmanın üstüne çıktığı zaman gerçek mutluluktan bahsedebiliriz aslında. Hiç yoktan günümüzde durum bu. İşsiz kalmadığınız, kendinizi koruyabildiğiniz, eşinizle bir şeyler paylaşabildiğiniz sürece işler yolunda gidiyor ve mutlu oluyorsunuz. Eşlerin birbiriyle uyumu, birbirine destek olması da önemli tabii. Kimse evlilik içinde yalnız kalmayı kabul edemez zira. Mühim olan, tüm bunların dengesinin sağlanabildiği bir hayat... Mutluluk ancak o noktada karşımıza çıkıyor.


andac.uzel@demirorenmedya.com

Benzer İçerikler