Geri Dön
Paranoya nedir?

Paranoya nedir?

En çok araştırılan hastalıklardan bir tanesi olan Paranoya, bir şekliyle her zaman merak konusu oluyor. Fakat akıl hastalıklarıyla ilgili çok sayıda kulaktan dolma bilgi havada uçuştuğu için Paranoya da tam anlamıyla bilinmiyor. Peki Paranoya nedir? Paranoya neden olur? Gelin Molatik olalım...

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

Paranoya nedir?

Haberin Devamı

Paranoya, başkalarına karşı mantıksız şüphe ve güvensizliğe neden olan bir düşünce sürecidir. Paranoyak düşünceler, sanrılar olarak tanımlanır. Sanrı, doğru olduğuna dair kanıt olmasa bile inanmaya devam edilen gerçek dışı düşüncedir. Birçok akıl hastalığında ortaya çıkar ancak en çok psikotik bozukluklarda görülür. Paranoyak kişiler insanların her hareketinden yanlış bir anlam çıkarır, çeşitli senaryolar yazar ve kendilerine komplo kurulduğunu düşünürler. Bu temelsiz güvensizlik kişinin sosyal yaşantısında yakın ilişkiler kurmasını zorlaştırabilir.

Paranoya neden olur?

Tüm paranoyak süreçler, güven-güvensizlik arasındaki mücadeleden kaynaklıdır. Çünkü belirtiler, bastırılmış, reddedilmiş, yansıtılmış duygularla ilgilidir. Nedenleri ise değişken ve belirsizdir fakat biyolojik, psikolojik, çevresel birçok faktörün etkili olduğu düşünülmektedir.

Haberin Devamı

Paranoya tedavisi nasıl yapılır?

Tedavi semptomların nedenine ve ciddiyetine bağlıdır; ilaç tedavisi, psikoterapi, bireysel veya aile danışmanlığını içerebilir. Paranoya tedavisi zordur; süreç öfke, duygusal korunma ve olası düşmanlığın artmasıyla sonuçlanabilir. Tedavide en önemli unsur ise akıl dışı düşüncelerin etkisini azaltmak, sosyal becerileri geliştirmek için hastayla güvenilir ve işbirliğine dayalı bir ilişki kurmaktır.

Benzer İçerikler