Geri Dön
Penrose Merdiveni (İmkansız Merdiven) nedir?

Penrose Merdiveni (İmkansız Merdiven) nedir?

İmkansız Merdiven olarak da bilinen Penrose Merdiveni nedir? Penrose Merdiveni nasıl bir şekle sahiptir? İşte Pensore Merdiveni hakkında bilmeniz gereken her şey...

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

Penrose Merdiveni ya da İmkansız Merdiven, Lionel Penrose ve oğlu Roger Penrose tarafından icat edilen imkansız bir nesnedir.

Haberin Devamı

Penrose Üçgeni'nin bir türü olan Penrose Merdiveni, 4 defa 90 derece dönüş yapan merdivenlerden oluşur ve bu merdivenler sonsuz bir döngü halindedir.

Teknik olarak, Penrose Merdiveni'ne tırmanan kişi merdivenleri sonsuza dek iner ve asla yukarı gidemez. Gerçekte 3 boyutlu böyle bir merdiven mümkün değildir.

Sonsuz Merdiven ve İmkansız Merdiven olarak da adlandırılan Penrose Merdiveni fikri ilk olarak baba ve oğul Penrose'lar tarafından 1959 yılında ortaya atılmıştır.

Penrose Merdiveni fikri, Roger Penrose tarafından 1958 yılında yayınlanan 'Penrose Üçgeni' adlı çalışma baz alınarak üretilmiştir.

Bu çalışmadan bir yıl sonra Maurits Cornelis Escher Penrose Merdiveni'ni keşfetmiştir.

Penrose ve Escher birbirlerinin yaptığı benzer işlerden aynı yıl haberdar olmuşlardır. Escher 1961 yılında Penrose Merdiveni fikrini daha da geliştirmiştir.

Haberin Devamı

Baba ve oğul Penrose tarafından yayınlanan orijinal makalede, 'Penrose Merdiveni yapısının her parçası iki kat arasındaki merdivenleri temsil ettiği için kabul edilebilirdir fakat merdivenlerin bağlantısının görüntüsü bir bütün olarak tutarsızdır; merdivenler saat yönünde sürekli olarak alçalmaktadır' yazmaktadır.

Penrose Merdiveni fizik kurallarına aykırıdır.

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

Benzer İçerikler