Geri Dön
Telif yemek nedir?

Telif yemek nedir?

Son yıllarda, özellikle de internet dünyasında çokça karşımıza çıkan telif yemek birçok insanın kafasında soru işaretine sebep oluyor. Peki telif yemek nedir?

Selçuk Bulut
Selçuk Bulut

Telif yemek, genellikle Youtube gibi görsel verinin çok fazla kullanıldığı alanda karşılaşılan bir olaydır. Ancak siber dünyada değil, gerçek hayatta da bu olguyla karşı karşıya kalıyoruz.

Haberin Devamı

Telif yemek nedir?

Telif yemek, fikir veya eser sahibinin onayı olmadan bir eseri ya da fikri usulsüz olarak yayınlama sonucu yayınlanan şeyin yayından kaldırılmasına denir.

Telif hakkı nedir?

Birçok ülkede, fiziksel ortama kaydedilmiş orijinal bir eser oluşturan kişi otomatik olarak bu çalışmanın telif hakkına sahip olur. Bu kişiler, telif hakkı sahibi olarak eserin münhasır haklarına sahiptir. Çoğu zaman, yalnızca telif hakkı sahibi başka birinin eseri kullanma izni olup olmadığını belirtebilir.

Ne tür eserler telif hakkına tabidir?

  • TV programları, filmler ve çevrimiçi videolar gibi görsel işitsel eserler
  • Ses kayıtları ve müzik besteleri
  • Dersler, makaleler, kitaplar ve müzik besteleri gibi yazılı eserler
  • Resimler, posterler ve reklamlar gibi görsel eserler
  • Video oyunları ve bilgisayar yazılımları
  • Tiyatro oyunları ve müzikaller gibi drama eserleri

Düşünceler, olgular ve süreçler telif hakkı kapsamında değildir. Telif hakkı yasasına göre, bir eserin telif hakkı korumasına uygun olması için yaratıcı bir ürün olması ve fiziksel bir ortama kaydedilmiş olması gerekir. İsimler ve unvanlar tek başına telif hakkına tabi değildir.

Haberin Devamı

Benzer İçerikler