Geri Dön
Uyuyan güzel hastalığı nedir?

Uyuyan güzel hastalığı nedir?

Uyuyan güzel hastalığına dair pek çok şey duymuşuzdur. Peki uyuyan güzel hastalığı nedir? Bu sendromun en önemli belirtileri ne?

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Uyuyan güzel hastalığı nedir?

Uyuyan güzel hastalığına dair pek çok habere denk gelmiş olabilirsiniz. Peki uyuyan güzel hastalığı nedir? Halk arasında bu şekilde bilinse de, bilimsel olarak bu hastalığın adı 'Klein-Levin sendromu'dur. Kısaca KLS olarak belirtilir. Bu sendrom aslında nadir görülen ve kronik olduğu için tekrar eden karmaşık bir nörolojik bozukluktur.

Uyuyan güzel hastalığı kimlerde görülür?

Uyuyan güzel hastalığı sıklıkla ergenlikte görülüyor. Daha çok 14-15 yaş arasındaki çocuklarda görüldüğünü söylemek mümkün. Ancak bazı özel durumlarda yetişkinlerde de bu bozukluğa rastlanabiliyor. Peki bu hastalar neler yaşıyor? Bu sendromdan müstarip kişiler sadece yemek yemek ya da tuvalet ihtiyaçlarını karşılamak için uyanıyor ya da uyandırılıyor. Ancak daha sonra tekrar uyku haline geçiyorlar. Hatta bu uyku durumu genelde bir hafta kadar sürebiliyor.

Uyuyan güzel sendromu belirtileri

Uyuyan güzel hastalığının uykulu ve yorgun olma haricindeki en önemli belirtileri arasında dikkatsizlik, kafa karışıklığı, konsantrasyon eksikliği sayılabilir. Günlerce sürebilen bu sendrom esnasında uyku ihtiyacı duyan kişiler daha sonra normal hayatlarına kaldıkları yerden devam edebiliyor. Ancak kronik bir durum olmasından ötürü bu belirtileri tekrar yaşamaya başlıyorlar.

Bir hastanın yaşadıkları

Haber sitelerinde ya da sosyal medyada uyuyan güzel sendromundan şikâyetçi olan çok sayıda kişiye rastlamak mümkün. E.K. adlı bir genç kadının yaşadıkları, bu sendromun kişilerde yarattığı ruh halinin özeti gibi: "O kadar garip bir hastalık ki uyuyorsunuz ve sonra hiçbir şey olmamış gibi her şey size normal gelmeye başlıyor. Ancak bir bakıyorsunuz tam bir hafta aralıksız uyumuşsunuz..."

Peki uzmanlar ne diyor?

Milyonda bir görülen bu sendrom erkeklerde daha sık görülüyor. 'Deja vu' hissi, ağrıyı hissetmeme gibi durumlar da yaşanabiliyor. Atak tekrarlanıyor. Uzmanlara göre bu sendromun şiddeti ve süresi değişkenlik gösterse de, ortalamaya vurulduğunda tam 13 yıl sürüyor. Kesin tedavisi olmadığı için ancak semptomları, yani belirtileri düzeltici tedaviler ön plana çıkıyor.

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler