Geri Dön
Vertigo nedir?

Vertigo nedir?

Çok yaygın bir hastalık olan Vertigo, birçok insan tarafından merak ediliyor. İlerleyen durumlarda gündelik yaşamı ciddi derecede sekteye uğratan bir hastalık olan vertigo nedir? Vertigo belirtileri nelerdir? Gelin Molatik olalım...

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

Vertigo nedir?

Baş dönmesi ya da yaygın olarak kullanılan adıyla “vertigo” terimi bir hastalık ismi olmayıp denge sistemindeki çeşitli bozukluklar sonucu oluşan bir bulgudur. Denge, iç kulaktaki denge organı, göz ve vücuttaki kas iskelet sistemindeki sensörlerin koordine çalışması ile sağlanan kompleks bir mekanizmadır. Bu sistemler arasındaki koordinasyonu sağlayan da beyindir. Bu nedenle birçok hastalık karşımıza ilk bulgu olarak baş dönmesi ile çıkabilmektedir. İç kulaktaki denge organımız dengenin sağlanmasından birincil sorumlu organdır.

Vertigo belirtileri nelerdir?

Hastalar tarafından dengesizlik, sersemlik, göz kararması hafif ya da şiddetli dönme gibi farklı şekillerde ifade edilebilir. Pek çok farklı etkene bağlı olarak hafif dengesizlikten çok şiddetli dönme hissine kadar değişen şiddetlerde şikâyet oluşabilmektedir. Baş dönmesine neden olan hastalıkların cinsine göre vertigoya eşlik eden bazı belirtiler vardır. Bunlar kulak çınlaması, bulantı, kesme, terleme, görme bozukluğu, işitme kaybıdır.

Benzer İçerikler