Geri Dön
Yaratıcılığı geliştirmenin 5 alternatif yolu

Yaratıcılığı geliştirmenin 5 alternatif yolu

Annemizin karnından yaratıcı olarak doğmuyoruz. Genlerin etkisi oldukça fazla olsa da aslında sanmadığımız kadar kolay yaratıcı olmak. 'Sezen Aksu o şarkıları nasıl yazıyor?' diyorsunuz ve kadına uzaylı muamelesi yapıyorsunuz ya... Yapmayın. İşte sizlere yaratıcılığınızı geliştirebilmenizde faydalı olacak ipuçları...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

1- Negatif düşüncelerden uzaklaşın

Haberin Devamı

Uzmanlar boşuna pozitif düşünün uyarısı yapmıyor. Pozitif düşünmenin gerek fiziksel gerekse ruhsal çok sayıda artısı var. Negatife odaklandığınız anda çevrenizdeki hiçbir pozitifi göremiyorsunuz. Pozitife odakladığınızda çevrenizdeki birçok farklılığı görebilme imkanınız ve olmayanı dahi hayal edebilmeniz mümkün.

2- İlham perisini beklemeyin

Bir resim mi çizeceksiniz? Beste yapıyorsunuz ama şarkının köprü kısmında bi' olmamışlık mı var? Beklemeyin! Siz yine adımınızı atın, yapacağınızı yapın. Biraz mola verdikten sonra tekrar çalışmaya başlayın. Çalışarak çözemeyeceğiniz hiçbir problem yok. Beklemeyin boş boş. Yapın, edin, gidin, gelin, yazın, çizin. Eylem halinde olun.

3- Risk alın

Risk almadan duvarlar genişlemiyor. "Risk budur" diye geyiğini yapıyoruz ya, biraz daha içselleştirmeye bakın. Garanti işlerle gelişme katedilemez. Biraz risk alacaksınız ki yaratıcılık tetiklensin. "Bak bu da oluyormuş, hmm, o zaman bu da olabilir" diye devamı gelecek zaten çorap söküğü gibi.

Haberin Devamı

4- İdollerinizi belirleyin

Öyle bir filmini sevdiğiniz yönetmene ya da bir kitabını okuduğunuz yazara bağlanmayın. Zevkleriniz daha rafine olmalı. Seçici olmalısınız. Size ilham veren isimlerin size neden ilham verdiklerini, hangi yaratıcı yönlerinin sizi etkilediğini ölçün, tartın. Zaten o idollerinizi takip etmeye devam ettikçe bir bakacaksınız siz de o isimlerin arkasından ilerliyor ama bir şekilde kendi yolunuzu da buluyorsunuz.

5- Vazgeçmeyin

Herhangi bir konuda asla ve asla pes etmeyin. Bir kapıyı kapattığınız anda o kapının ardında olabilecek her türlü şeyden de vazgeçiyorsunuz. Buna gerek yok, bütün kapılar açık kalabilir. Her şeyden beslenmelisiniz çünkü siz. Her konu, her insan, her obje, her ideoloji, her inanç... Bir kapıyı bile kapattığınızda ister istemez bir şeylerden vazgeçeceğiniz için daha sınırlı düşüneceksiniz. Bu da otomatik olarak yaratıcılığınızı etkileyecek, sizin daha dar kalıplar çerçevesinde çevreyi gözlemlemenize yol açacak. Bunu, en azından kendi iyiliğiniz ve gelişmeniz için yapmayın.

Haberin Devamı

twitter.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler