Geri Dön
2022 Eurovision Şarkı Yarışması'nın gerçek kazananı kim?

2022 Eurovision Şarkı Yarışması'nın gerçek kazananı kim?

Bir Eurovision mevsimini daha geride bıraktık. Ukrayna'nın halk oylamasında 439 puan alıp rekor kırarak birinci olduğu 2022 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Birleşik Krallık, İspanya, İsveç ve Sırbistan geceyi ilk 5'te tamamladı. Peki 2022 Eurovision Şarkı Yarışması'nın gerçek kazananı kimdi?

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Rock grubu Måneskin'in zaferiyle sonuçlanan 2021 Eurovision Şarkı Yarışması büyük bir heyecana sahne olmuştu. Yarışma öncesinde "İlk 5'te yer alır ama kazanma ihtimali çok kuvvetli değil" denilen İtalya büyük bir başarıya imza atarak sahnede devleşmişti. Geçen yılki zafer sonrasında 2022 Eurovision Şarkı Yarışması bu yıl İtalya'nın Torino şehrinde düzenlendi. Bu yıl 66'ncısı düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması son yılların en güçlü şarkılarını barındırması bakımından önemli bir yıldı. Etnik pop'tan rap'e, indie pop'tan rock'a, retro disco sound'lardan alternatif rock'a uzanan oldukça geniş yelpazede bir final gecesi izledik. Ev sahibi İtalya'nın Sanremo Müzik Festivali'nden bile daha sıkıcı bir organizasyona imza atarak herkesi şaşırttığı bu önemli yılda 25 ülke finalde yarıştı. Yarışma öncesi bahislerde favori açık ara Ukrayna'ydı. Ancak Birleşik Krallık, İsveç, İtalya ve İspanya'nın da ilk 5'te yer alacağı konuşuluyordu. Tahminler boşa çıkmadı, bir istisna dışında bu ülkelerden 4'ü ilk 5'te kendine yer buldu.

Haberin Devamı

Sırbistan herkesi şoke etti

İlk istisna ile başlayalım. Ev sahibi İtalya bu yıl daha önce onlara 'Soldi' şarkısıyla ikincilik getiren Mahmood ve Blanco düetiyle yarıştı. Sanremo'daki birincilik sonrasında dijitalde İtalya, İsviçre, San Marino, Hırvatistan ve Malta gibi ülkelerde yüksek dinlenme rakamlarına ulaşan 'Brividi' geceyi beklentilerin bir tık altında 6. olarak tamamladı ki bence hak ettikleri derece de buydu. Gecenin 5'incisi yarışma öncesinde çok dikkat etmeyen ancak final haftasında her geçen gün daha da büyük bir sempati toplayan Sırbistan oldu. Konstrakta'nın bütün performans boyunca ellerini yıkayarak izleyenleri şoke ettiği 'In corpore sano' gerçekten de gecenin en sanatsal işlerinden biriydi. Sırbistan her ne kadar jüri oylamasında geride kalsa da seyirciden en yüksek 4'üncü puanı kopartınca geceyi de ilk 5'te tamamlamış oldu. Yarışmanın 4'üncüsü ise İsveç oldu. Melodifestivalen'ı kazanarak yarışmaya dahil olan Cornelia Jakobs gecenin en unutulmaz ballad'larından birini söyledi. 'Hold Me Closer' bir başka yıl olsa rahatlıkla ilk 3'te kendine yer bulabilirdi. Ama güçlü şarkıların yer aldığı bu yılı 4'üncü tamamlamış oldu. Gecenin üçüncüsü ise Eurovision hayranlarının favorisi Chanel ve İspanya oldu. 'SloMo' tipik bir Eurovision dans şarkısıydı. Muazzam bir dans koreografisiyle izleyenleri büyüleyen Chanel hem jüride hem de halk oylamasında üçüncü olarak geceyi üçüncü tamamladı. Chanel'in tek sıkıntısı yakın geçmişte Eleni Foureira'nın 'Fuego'suna yakın bir havaya sahip olmasıydı. Eğer Foureira'nın 'Fuego'su bundan 10 yıl önce yayınlanmış olsaydı Chanel'in 'SloMo'su belki daha yüksek bir derece elde edebilirdi.

Haberin Devamı

Birleşik Krallık beklentilerin üstüne çıktı

Gelelim yarışmanın ikincisine. Geçen yıl büyük hayal kırıklığı yaratarak 0 çeken Birleşik Krallık bu yıl dersine çalışmıştı. TikTok fenomeni Sam Ryder'ın söylediği 'Space Man' Birleşik Krallık'a hak ettikleri bir ikincilik getirdi. Jüride birinci olan şarkı halk oylamasında beşinci oldu ve geceyi ikinci tamamladı. Ben açıkçası jüri puanlamasını İsveç'in kazanmasını bekliyordum ama Birleşik Krallık bence biraz sürpriz bir şekilde jüriyi kazanmayı başardı. Jüri oylamasının daha yavaş geçtiği oylama sayesinde ekranda bol bol Sam Ryder'ı da izlemiş olduk. 'Space Man' gerçekten sağlam bir şarkıydı. BBC'nin radyolarında bile rotasyona giren şarkının ilk 5'e gireceği kesin gibiydi ama ikincilik gerçekten de beklenenin de üstünde bir skor oldu. Dolayısıyla 2022 Eurovision Şarkı Yarışması'nın asıl galibinin Sam Ryder olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Peki ya şampiyonluk? Beklenildiği gibi Ukrayna'ya gitti. 'Stefania' şarkılarıyla ülkelerinin ulusal finali Vidbir'de ikinci olan Ukraynalı Kalush Orchestra grubu Alina Pash'ın yarışmadan çekilmesiyle Eurovision bileti kazanmıştı. Daha sonrasında da Ukrayna, Rusya tarafından işgal edilmeye başlandı. Ama zaten Kalush ve ekibinin Eurovision'da Ukrayna'yı temsil edeceği belliydi. 'Stefania' gerçekten oldukça sağlam bir şarkı bir kere bunu kabul edelim. Etnik, rap ve pop karışımı olan 'Stefania' üç farklı türü tek potada eritebilmesi bakımından, melodisi ve enerjisiyle gerçekten de 2022 Ukraynası'nı özetleyen bir işti. Dolayısıyla Ukrayna'nın ilk 3'teki yeri garantiydi. Jüride dördüncü olan şarkı halk oylamasında tam 439 puan birden alarak rekor kırınca haliyle birincilik de kaçınılmaz oldu.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

Ukrayna'nın birinciliği tartışmalı mı?

Evet, 2022 Eurovision Şarkı Yarışması'nı Ukrayna kazandı ama bunu sonuna kadar hak ederek yaptı. Halk oylamasında Ukrayna'nın iyi bir şarkıyla sempati oyları birleşmiş oldu. Eğer Alina Pash Ukrayna'yı temsil etseydi ben Ukrayna'nın bu kadar büyük bir zafere ulaşabileceğini asla düşünmüyorum. 'Stefania' iyi bir şarkı olmasının avantajını Ukrayna desteğiyle birleştirmesi sayesinde birinci oldu. Bunda politik bir anlam aramanın alemi yok. Jüride 4'üncü olan 'Stefania'nın bu derecesi de hakkaniyetliydi. Eğer jüride de Ukrayna birinci, ikinci hatta üçüncü olsaydı yani ilk 3'e girseydi işte o zaman ortada bir politik oylamadan ya da haksızlıktan bahsedecektik. Ukrayna yarışmayı hak ederek kazanmış oldu özetle. Birleşik Krallık ise sürpriz yıldız oldu. İlk 10'a kalan şarkılar arasında Yunanistan, Portekiz ve Norveç de iyi performanslara sahipti. Tek itirazım Moldova'ya olacak benim. Moldova'nın halk oylamasında ikinci olması sayesinde genel sıralamada 7'nci olması gerçekten şaşırtıcı bir durumdu. Ben genel sıralamada 11'inci olan Hollanda'nın ilk 10'a kalmasını isterdim. Geceyi beklenildiği gibi sonuncu bitiren Almanya'da ise artık işlerin değişmesi gerekiyor. Son yılların en başarısız ülkesi diyebileceğimiz Almanya ya halka ya da jüriye oynamalı ama artık sonuncu ya da sondan ikinci olmaktan kurtulmalı. Yarışma gelecek yıl Ukrayna'da düzenlenecek. Ancak Rusya'nın işgalinden dolayı bir aksama yaşanırsa muhtemelen yarışmanın ikincisi Birleşik Krallık ev sahibi olabilir. Açıkçası hangi ülke olursa olsun İtalya'dan çok daha eğlenceli bir organizasyon düzenlemesini diliyorum. Çünkü organizasyon konusunda maalesef İtalya hiç de bekleneni veremedi. Seneye görüşmek dileğiyle!

Haberin Devamı

 

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler