Geri Dön
Aleyna Tilki'nin 'Sır'rı kimleri yakalar?

Aleyna Tilki'nin 'Sır'rı kimleri yakalar?

Aleyna Tilki ilk İngilizce single'ı 'Retrograde'den sonra bu kez 'Sır'la yoluna devam ediyor. Yine Diplo etkisini gördüğümüz 'Sır' sosyal medyayı her yeni Aleyna Tilki şarkısı gibi karıştırmayı başardı. Peki Aleyna Tilki'nin 'Sır'rı kimleri yakalar?

Mayk Şişman
Mayk Şişman

'Retrograde' biraz fazla monotondu

Aleyna Tilki söz konusu olduğunda herkesin mutlaka söyleyecek iki çift sözü var. Ağzı olan konuşuyor. Peki bu ne demek? Aleyna Tilki'nin tıpkı Tarkan'ın 90'larda yarattığı patlama gibi 'kayıtsız kalınamama' durumu söz konusu. Onu sevin ya da sevmeyin, sonuç değişmiyor: Aleyna Tilki büyük bir yıldız. İstediğiniz kadar onun videolarına 'dislike' atın, hiçbir şey değiştiremiyorsunuz. Aleyna Tilki her yeni işiyle dinleyicide heyecan yaratıyor. Evet, her yıldız gibi o da dönem dönem görece daha sıradan işlerle karşımıza çıkabiliyor. Ama genele baktığımızda Aleyna Tilki, her yeni şarkısıyla heyecan yaratan, seveni olduğu kadar sevmeyeni de çok önemli bir yıldız. İlk İngilizce single'ı 'Retrograde'le çok da kendisinden bekleneni verememişti maalesef. 'Retrograde' büyük bir heyecan yaratmaktan uzak, monoton bir şarkıydı. Yoluna bu kez Türkçe bir şarkıyla devam ediyor Tilki. Şarkının adı 'Sır'. Sözü ve müziği kendisine ait olan 'Sır' şarkısının aranjesi Diplo imzalı.

'Avrupa pop' dinleyicisini yakalar

Peki 'Sır' nasıl bir şarkı? Öncelikle Aleyna Tilki'nin kendini tekrar etmemesi ve gün geçtikçe daha da Batı'ya dönük işlerle karşımıza çıkması oldukça sevindirici. 'Cevapsız Çınlama' ya da 'Yalnız Çiçek' cover'ıyla geneli yakalayan Tilki, 'Sen Olsan Bari' ile de Türkçe pop'a unutulmaz bir hit bıraktı bugüne kadar. 'Yalan' ya da 'Bu Benim Masalım' gibi işleri de hayranlarının sevgisini kazanmıştı. Warner etiketiyle çıkan, yurt dışı hedefli 'Retrograde'le beraber Tilki'nin artık müzikalitesi daha yüksek işlerle karşımıza çıkacağına kesin gözüyle bakıyordum. 'Retrograde' yalnızca bir 'merhaba' şarkısıydı. Dünyaca ünlü ABD'li aranjör Diplo'nun etkisi sadece 'Retrograde'de değil 'Sır'da da devam ediyor. 'Sır', bir başka aranjörün elinde 'standart bir Türkçe pop şarkısı' olabilecekken Diplo'nun kendini hissettiren dokunuşlarıyla oldukça modern ve Avrupai bir şarkıya dönüşüyor. Şarkıyı ilk dinlemede farklı buluyorsunuz. 'Retrograde' kadar olmasa da yine de bir monotonluk hakim şarkıda. Garip geliyor en başta. Ama sonra bu farklılık birkaç dinlemeden sonra kulağa oldukça zengin geliyor. Pek çok kez dinleme isteği doğuruyor... Aleyna Tilki'nin 'Sır'rı kimleri yakalar peki? Elbette ağırlıkla İsveçli Zara Larsson ya da Norveçli Sigrid gibi Avrupa pop dinleyen dinleyici bu şarkıyı çok sever. Dijitalde de şarkının dinlenme rakamları hiç de fena değil. Dolayısıyla şarkının Z kuşağını da yakaladığını söylememiz mümkün.

'Kop kop'çulara yavaştan elveda!

Bir de Aleyna Tilki'yi yavaştan keşfetmeye başlayan bir Avrupalı dinleyici kitlesi var. Bunu özellikle Last.fm gibi müzik aracılığıyla sosyalleşilen mecralarda yakalamanız mümkün. İşte daha çok Avrupa pop'u dinleyen ve Aleyna Tilki'yi keşfeden Avrupalı dinleyiciler bu 'Sır'ra bayılır... 'Sır' hem Norveçli popstar Dagny'nin şarkılarındaki synth pop anlayışına yakın hem de temposu ve melodisiyle sizi avuç içinde yakalamayı başarıyor. Ama elbette Tilki'nin Türkiye sınırlarındaki en 'tutacak' işi olmaktan uzak. 'Sır', 'Sen Olsan Bari' kadar annelerimize, babalarımıza hitap etmiyor çünkü. Yani anne ve babalarımız bu 'sır'dan maalesef bihaber olacaklar. Ama güzel bir haber var: Artık müzik sektörüne yön verenler dijital müzik platformu kullanan dinleyiciler. Avrupa'da özellikle İsveç, Norveç ve Danimarka gibi ülkelerin resmi single listeleri artık neredeyse tamamen dijital müzik platformlarındaki dinlenme rakamları dikkate alınarak hazırlanıyor. Bu bağlamda, Aleyna Tilki'nin önceki işlerindeki gibi Y kuşağını hedefleyen 'standart bir Türkçe pop' hit'i yerine 'Sır' gibi daha modern, daha genç, daha yenilikçi, daha Avrupai işlerle yoluna devam etmesi onun farkını daha net ortaya çıkacak. Y kuşağı dinleyicisiyle artık kavga etmeye başlamalı Tilki yavaştan. Çünkü bugüne kadar daha çok hep genel dinleyiciye hitap etti Tilki. Artık 'Sır' gibi daha modern sound'larla Türkçe pop'a yavaş yavaş yön verme safhasına geçebilir. Yeter ki Aleyna Tilki istikrarından sapmadan cool işlerle yoluna devam etsin, yeter ki onun gençliğini kıskanan, hafife alan ve küçümseyen ama 10 yıl sonra giderek daha da dinozorlaşacak olan 'kop kop'çulara bir 'Sen Olsan Bari 2' gibi "İstediğinizi yaptım" malzemesi vermesin... Aleyna Tilki söz dinlemesin, inandığını yapmaya devam etsin. Çünkü müzikal anlamda özellikle 'Sır'la birlikte doğru yolda...

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler