Geri Dön
Berkay Altunyay'ın 'Kurtulsam' şarkısı radyo hit'i olmayı hak ediyor

Berkay Altunyay'ın 'Kurtulsam' şarkısı radyo hit'i olmayı hak ediyor

'Olmazlara İnat' şarkısıyla muazzam bir 'sleeper hit'e imza atan, "Bulunmaz 'hit' kumaşına sahip iyi bir şarkı gerekirse 6 ay sonra ama muhakkak patlar"ı cümle aleme bir kez daha ispat eden Berkay Altunyay, yeni şarkısı 'Kurtulsam'ı yayınladı. Berkay Altunyay'ın 'Kurtulsam' şarkısı büyük bir radyo hit'i olmayı sonuna kadar hak eden donelere sahip...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Bir şarkının 'bulunmaz hit kumaşı'na sahip olup olmadığını anlamak eskiye göre daha kolay. Dijital çağdayız artık. Bir şarkının organik dinlenme rakamlarına baktığımızda ve etkileşimlerini incelediğimizde tutup tutmadığını anlamak, yalnızca çıkış yaptığı hafta haricinde değil de zaman içerisinde bir karşılığının olduğunu görmek sanılanın aksine aşırı kolay. Standart dinleyicilerin bile artık 'şişme rakamlar'ın farkına varabildiği bir 'aydınlanma' dönemindeyiz. Dinleyiciler, dijital çağın dinamiklerine yavaş yavaş hakim olmaya başladı. Artık işin içinde yalnızca prodüktörler yok. Dinleyiciler de "Ama hayır!" ya da "Bir dakika!" tepkilerini verebiliyor. Örneğin hakkında olumsuz bir haber çıkan bir şarkıcı ya da grubun yeni şarkısına "Yok arkadaş, başka zaman konuşuruz bu konuları" postası koyabiliyor, "İyi şarkı ama etik olarak doğru bulmuyorum, dinlemeyeceğim" tepkisini ortaya koyabiliyor. Ya da mesela iki tane aynı isimli şarkıcı olsun diyelim. "Yok arkadaş, sen sahte olan X Y'sin, ben senin şarkılarını artık dinlemeyeceğim, ben artık gerçek X Y'nin şarkılarını dinleyeceğim" tavrını sergileyebiliyor. Bu tepkiler giderek kelebek etkisiyle büyüyor ve bir anda sosyal medyanın gücüyle ortak bir doğru bulunabiliyor. Bunların hepsinin Berkay Altunyay'la ne ilgisi olabilir? Çok ilgisi var!

Haberin Devamı

'Seni Dert Etmeler' gibi bir 'sleeper hit'ti

Berkay Altunyay'ın 'Olmazlara İnat' şarkısını ne yazık ki birçokları gibi ben de aşırı derecede ıskalamıştım. Geçen yazın sonlarında, daha doğrusu 2021'in sonbahar başında çıkan şarkıyı keşfetmem ancak ve ancak şarkının remix versiyonu sayesinde mümkün olmuştu. Daha da komiği, haftada en az 50 yeni yerli/yabancı şarkı dinleyen/keşfeden biri olarak ben bile 'Olmazlara İnat'ı nasıl başardıysam keşfedememiştim. Şarkının geçen ay yayınlanan 'Y3MR$ Remix' versiyonunu dinlediğimde "Bir dakika, ben bu şarkıyı nereden hatırlıyorum?" demiştim. Evet, çıktığı anda ıskalamış olsanız dahi şarkıya muhakkak denk gelmiş olma ihtimaliniz oldukça yüksek olan bir şarkıydı 'Olmazlara İnat'. 2018'den beri üreten Berkay Altunyay'ın büyük çıkışı olan 'Olmazlara İnat' bir 'kulaktan kulağa' şarkısı gibi zaman içerisinde kendisine yer buldu, sevildi, sayıldı, "Bir dakika!" dedirtti. Bu bağlamda Lady Gaga'nın 'Just Dance'inin de bir 'sleeper hit' yani ilk etapta çarpmasa da zaman içinde patlama yapan, minnak adımlarla yavaş yavaş bir hit'e dönüştüğünü hatırlarsak son dönemde 'Olmazlara İnat' kadar bu denli büyük bir 'sleeper hit'le karşılaştık mı, emin değilim. Belki en fazla Madrigal'ın 'Seni Dert Etmeler'ini bu kategoriye dahil edebiliriz. 'Olmazlara İnat'ın dijitalde 50 milyona koşan dinlenme rakamlarına baktığımızda şarkının aslında gayet tuttuğunu söyleyebiliriz. Bunda elbette 'kelebek etkisi'nin de payı büyük. Dinleyiciler artık 50 yaşındaki pop'çular yerine kendi şarkısını kendi yazan genç isimler keşfetmek istiyor. Bu noktada Berkay Altunyay oldukça ümit vaat eden yıldızlardan biri.

Haberin Devamı

Nazar boncuğuna rağmen 'temas' eden bir şarkı

Berkay Altunyay'ın 'Olmazlara İnat'la adeta 'inatçı bir zafer' elde etmesinin akabinde doğal olarak büyük bir potansiyele sahip sağlam bir devam şarkısıyla karşımıza çıkması gerekiyordu. Açık konuşayım, ben Berkay Altunyay'ın bu kadar iyi bir şarkıyla yola devam edeceğini düşünmemiştim. Sözü ve müziği müzisyenin kendisine ait olan 'Kurtulsam' geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Şarkının düzenlemesi Mert Öksüz ve Ege Alp Soysal imzalı. İkili ayrıca mix ve mastering'te de karşımıza çıkmış. Henüz ilk dinlemede "Bu kim?" dedirten 'Kurtulsam' su gibi akıp giden bir şarkı. Dinlemeye başladığınızda hem farklı bir şey dinlediğinizi biliyorsunuz ama bir yandan da şarkıya o kadar aşinasınız ki böyle bir şarkının daha önce yazılmamış olması karşısında şaşkınsınız. 'Kurtulsam' hem tanıdık hem de bir o kadar farklı. Evet bazı yerlerde aksamalar var mı var. Mesela "Senden vazgeçsem de" kısmında "Senden vazgeç/sem de" denilerek bölünmüş bir nefes çarpıyor kulaklara. Prozodi açısından sıkıntılı bir durum olsa da ve şarkının sözlerini asla ve asla ilk etapta anlamasanız da Altunyay'ın şarkıyı 'satma' başarısı muazzam. Pek çok kez dinlemek istiyorsunuz şarkıyı. Çünkü şuna kefil oluyorsunuz, "Aa, bu adamın bir öyküsü, bir derdi var." Nasıl ki çok iyi vokaller vasat şarkılar seçmeleri yüzünden yeterince başarılı olamıyorsa, bunun tam tersi de mümkün. Bazen iyi bir şarkı bazı nazar boncuklarına sahip olsa da 'temas' başarılarıyla, bir hissi en doğal şekliyle aktarmasıyla sizi yakalıyor. 'Kurtulsam' tam da böyle bir şarkı. Temas ediyor dinleyiciyle. Değiyor. Hatta 'Olmazlara İnat'tan daha sıcak ve albenili olmasının etkisiyle radyo hit'i kumaşına da sahip. Ben artık Berkay Altunyay'ın özellikle de 'Kurtulsam' ile beraber daha geniş kitlelerce keşfedileceğini diliyorum. Etkili vokalini daha güçlü sözler ve söylemlerle birleştirdiği noktada ise Emir Can İğrek'ı seven dinleyicilere iyi bir alternatif olabileceğini düşünüyorum.

Haberin Devamı

 

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler