Geri Dön
Candan Erçetin 'Değişiyoruz'da neyi değiştirmeyi başarıyor?

Candan Erçetin 'Değişiyoruz'da neyi değiştirmeyi başarıyor?

Candan Erçetin geçtiğimiz günlerde 'Değişiyoruz' adlı yeni single'ını yayınladı. 'Değişiyoruz'un önce klibine kavuştuk sonra dijital müzik platformlarından dinleme imkânına kavuştuk. Candan Erçetin'in 'Değişiyoruz' single'ı beklentileri karşıladı mı? Candan Erçetin yeni şarkısında nasıl bir farklılıkla karşımıza çıktı?

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Tavrı, duruşu, hit'leri...

Candan Erçetin 90'larda peş peşe büyük hit'lerle bir anda Türkçe pop müziğine farklı bir tat katmayı başarmıştı. Galatasaray Lisesi'nde müzik öğretmenliği yapması, duruşu, tavrı; söz yazarı, besteci ve klip yönetmeni Mete Özgencil'le ikili olarak yakaladığı uyum, 'Umrumda Değil', 'Sevdim Sevilmedim', 'Hangi Aşk Adil Ki', 'Yalan', 'Oyalama Artık', 'Her Aşk Bitermiş' ve 'Onlar Yanlış Biliyor' gibi hit'leri onu hayatımıza dahil etmemizi kolaylaştırmıştı.

'Elbette' ile zirve noktası

Candan Erçetin'in en büyük patlama noktası ise 'Elbette' albümüydü. Milyonlar satan 'Elbette' gerek albüme adını veren şarkı, gerek albümün baştan sona hit şarkılarla dolu olması ve aynı zamanda aşırı derecede dikkat çekici cool'luktaki albüm kapağıyla 2000'li yılların hemen başında çıkmış ve Candan Erçetin'in müzik dünyasındaki yerini sağlamlaştırmıştı.

"Çizgisi değişmeyecek"

2002'de 'Neden', 2004'te 'Melek' albümleriyle Candan Erçetin yoluna devam etti. Biz onu sevmekten, "Aaa, yeri ayrı" demekten hiçbir zaman vazgeçmedik. 'Kırık Kalpler Durağında' ve sonrasında ise Candan Erçetin'den bir 'Elbette' ya da bir 'Onlar Yanlış Biliyor' gibi hit'ler beklemek yerine "O neye yaparsa yapsın cool'luğu bozulmayacak, çizgisi değişmeyecek" mertebesine erişmişti.

Aranjesi Alper Erinç'e ait

Birkaç ay önce çıkan 'Kim Korkar' şarkısını takip eden 'Değişiyoruz' ise Candan Erçetin'in müzik yolculuğunda geldiği noktayı aslında şahane özetliyor diyebiliriz. 'Değişiyoruz'un sözü ve müziği tıpkı epey uzun bir zamandır olduğu gibi yine Candan Erçetin'e ait. Düzenleme ise yine birçok Candan Erçetin şarkısının aranjesinde adına rastladığımız Alper Erinç'e ait.

'Acı Candan Erçetin tebessümü'

Candan Erçetin, 'Değişiyoruz'da yine didaktik tınlayan ama bir hayat rehberi tadı veren sözlerle karşımıza çıkıyor. Ona öğretmenliği her zaman yakıştırdık. 'Acı Candan Erçetin tebessümü' şeklindeki gülüşü olmazsa olmaz zaten. Bizden 5 kilometre önde giden bir tecrübeyle hayatı analiz edip aktarmalarına zaten aşinayız. Yadırgamıyoruz. Hatta tam olarak ondan sözel olarak beklentimiz bu. "Aşkım naber ya?" gibi bir söz duymak ister misiniz gerçekten? Ya da sahillerde, eğlence mekanlarında bangır bangır Candan Erçetin dinlemek gibi bir hayaliniz, tuhaf fanteziniz var mı cidden?

Kırgın ama umutlu

Erçetin'den beklentimiz tam olarak 'Değişiyoruz'daki tat. 'Değişiyoruz' sözel olarak güçlü, bir yandan kırgın ama tuhaf bir umut da barındırıyor. Kabullenmişlik de var bu kabullenmişliğin yarattığı dönüşümü pozitife çevirmenin gerekliliği de var. Candan Erçetin, yönetmenliği İdil Dizdar ve Said Dağdeviren tarafından yapılan klipte minnoş ve ötesi bir kediyle, sarı elbisesi, ona çok yakışan kızıl atkuyruğu saçlarıyla yer alıyor. Klibin sonunda "Geleneksel yerli tohumlarımıza yeniden kavuşmak umuduyla..." ibaresi dikkat çekiyor.

Ölçülü isyan

Candan Erçetin'in 'Değişiyoruz' şarkısı günümüz Türkçe pop şarkıları için olmazsa olmaz bir renklilik. Şarkının sözlerini destekleyen isyankâr ve ölçülü havayı nakarat sonrası duyduğumuz gitarlar sağlıyor. Umut ise tatlı melodiyle geliyor. Tatlı ve sert bir arada. Candan Erçetin hem kendisine yakışanı A'dan Z'ye eksiksiz yapıyor hem de güncel bir pop şarkısının sadece aşktan ya da ayrılıktan da bahsetmemesi gerektiğini hatırlatıyor. Candan Erçetin tam da bunları yaparak aslında önemli bir 'değişim'e imza atıyor.

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Candan Erçetin Değişiyoruzda neyi değiştirmeyi başarıyor

Candan Erçetin Değişiyoruzda neyi değiştirmeyi başarıyor

Candan Erçetin Değişiyoruzda neyi değiştirmeyi başarıyor

Candan Erçetin Değişiyoruzda neyi değiştirmeyi başarıyor

Candan Erçetin Değişiyoruzda neyi değiştirmeyi başarıyor

Candan Erçetin Değişiyoruzda neyi değiştirmeyi başarıyor

Benzer İçerikler