Geri Dön
Demet Akalın'ın yeni şarkısı 'Bi Daha Bi Daha' dinlenir mi?

Demet Akalın'ın yeni şarkısı 'Bi Daha Bi Daha' dinlenir mi?

2000'li yılların en büyük Türkçe pop fenomeni Demet Akalın, Sinan Akçıl ile Ozan Çolakoğlu'nu bir araya getiren 'Bi Daha Bi Daha' ile müzik yolculuğuna devam ediyor. Peki Demet Akalın'ın yeni şarkısı gerçekten de 'Bi Daha Bi Daha' dinlenir mi?

Mayk Şişman
Mayk Şişman

'Afedersin', 'Çakkıdı'yı bile gölgede bırakmıştı

Birkaç yaz öncesinde 'Bittim' ve 'Unuttum' gibi iki büyük hit yakalayan Demet Akalın'a 'zirve'yi getiren şarkı Ersay Üner bestesi 'Afedersin' olmuştu. Birbirinden iddialı şarkılarla geçen 2006 yazında Kenan Doğulu'nun 'Çakkıdı'sını, Serdar Ortaç'ın 'Dansöz'ünü geride bırakan 'Afedersin' şarkısı sayesinde Demet Akalın Türkçe pop'taki Şampiyonlar Ligi'nde kalıcı olduğunu ispatlamıştı. Akalın, başarısının tesadüf olmadığını pek çok hit'le yıllar içinde kanıtladı. 'Türkan'dan 'Bebek'e, 'Nazar'dan 'Hayalet'e diskografisine pek çok hit şarkı kazandırdı şarkıcı. Gelin görün ki son dönemde o kadar kendini tekrarlamaya başladı ki, şaşırarak takip etmek düşüyor bizlere. Dile kolay, tam 15 (yazıyla on beş) yıl geçti 'Afedersin'in Şampiyonlar Ligi maçında Kenan Doğulu'yu penaltılarla geçmesinin üzerinden. Elbette Akalın da her popçu gibi ivme kaybını yaşayacak, bu oyunun kuralı bu. Ama Demet Akalın'da biraz fazla sert bir düşüş oldu sanki 1-2 yıldır. Yeni şarkıları büyük beklentileri tam olarak karşılayamıyor maalesef.

'Nostalji' radyolardan pek geçer not alamamıştı

'Afedersin'in bu tarihi başarısından sonra her daim yeni bestecilerle çalışmayı kendine ilke edinen Akalın, pandemi döneminde ilk büyük şaşkınlığı 'Nostalji'yle yaşatmıştı. Önceki Demet Akalın hit'lerini mumla aratan 'Nostalji' radyolardan da beklenilen desteği görememiş ve çok uzun bir zaman sonra Demet Akalın'ı yarı yolda bırakan bir şarkı olarak görülmeye başlamıştı. Geçen yaz 'Nostalji' yerine Demet Akalın nostaljisi yapıp şarkıcının önceki yaz hit'lerini dinlemeyi tercih eden birçok kişi olduğuna eminim maalesef... Gelelim 2021 yazına. Demet Akalın sözü ve müziği Sinan Akçıl imzalı, düzenlemesi Ozan Çolakoğlu ve Nurettin Çolak'a ait 'Bi Daha Bi Daha' isimli single'ıyla 2021 yazını karşıladı. Sinan Akçıl ve Ozan Çolakoğlu'nu bir araya getirmesinden ötürü kağıt üstünde hem şaşırtan hem de heyecanlandıran 'Bi Daha Bi Daha', her ne kadar şarkı bizlere "Hadi bi' daha" dedirtse de birkaç kez daha dinlenilmeyi çok da hak eden bir şarkı değil maalesef.

'Bi Daha Bi Daha'nın en büyük sorunu nakaratı

'Bi Daha Bi Daha'nın en büyük, kocaman, devasa sıkıntısı nakaratında. Şarkı başlarken "Geliyor mu gelmekte olan?" moduna giriyorsunuz. "'Yok asla yapmam' dediğim her şeyi yapıyorum, sorun bende mi acaba?"lı köprü kısmıyla beraber şarkıya daha da bi' ısınıyorsunuz. Şarkının en güzel kısmı, vitamini de bu cümlede zaten. Sonunda Türkçe pop'ta bu cümleye denk gelmek gayet güzel. İşler aslında nakarata kadar gayet de iyi ilerliyor. Ama sonra öyle yorucu, öyle uzun, öyle monoton bir nakarat karşılıyor ki bizi, şaşkınlıkla nakaratın bitmesini bekliyoruz. Ama nakarat bir türlü bitmiyor. Mutfakta çay demliyoruz, sonra salona geçiyoruz bir bakıyoruz aa o da ne, şarkı hâlâ nakaratta... Ne yükseliyor ne alçalıyor, dümdüz ilerliyor nakarat. İşin en kötüsü de bu nakaratın şarkıda birçok kez tekrarlanması ve şarkıyı inanılmaz bir monotonluğa sürüklemesi. E doğal olarak 'Bi Daha Bi Daha' adıyla ters düşerek kendini öyle pek de 'bi' daha' dinletmiyor. Hit olacak şarkılarının demo versiyonlarını arabada son ses dinlediğini hepimizin bildiği Demo'muzun böyle ciddi bir şarkı seçimi hatası yapmasını ancak demoyu yokuşsuz, dümdüz bir yolda dinlemiş olma ihtimaline filan bağlıyorum. Türkçe pop matematiğini çok iyi çözen, önce kurallara uyan sonra da kendi kurallarını koyan Demet Akalın gibi bir yıldızdan artık çok daha heyecan verici hit'ler bekliyoruz. Kış şarkılarını kışa, yaz şarkılarını yaza saklamamalı mesela artık. 'Kusursuz 19' ağzıyla ifade edersek yaz-kış "Alçak! Afedersin ama herkes hak ettiği gibi yaşıyor!" dedirtmeli, peş peşe 3-4 heyecan verici, inişli-çıkışlı, yüksek tempolu hit'lerle karşımıza çıkmalı ve neden 2000'li yıllarda bu kadar çok sevildiğini bizlere hatırlatmalı...

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler