Geri Dön
Dilimize 'Montumun cebinde yok kuruş!' cümlesini dolayan Gazapizm kimdir?

Dilimize 'Montumun cebinde yok kuruş!' cümlesini dolayan Gazapizm kimdir?

Rap müziğe dizilerde sık sık yer verilmeye başlandığından beri yepyeni isimler duyuyoruz. Hepsi birbirinden orijinal ve özel şarkılar üreten gençler ama içlerinde biri var ki, en popüleri: Gazapizm! Sonu '–izm' ile biten her kelimenin bir şekilde anlamını biliyor, en kötü Google’a sorup öğrenebiliyoruz (bkz. Kübizm, Anarşizm) ama Gazapizm ne demektir, var olan bir kelime midir, bir kişi midir onu daha henüz net bir şekilde bilmiyoruz.

Lila Ceylan
Lila Ceylan

Gazap, 'öfke' demek bildiğiniz üzere. Gazapizm peki? Gazapizm, Çukur’un neredeyse her bölümünde duyduğunuz “Montumun cebinde yok kuruş, zıplıyor herkes kanguru sanki!” diye başlayan 'Heyecanı Yok' şarkısını söyleyen kişinin lakabı. Asıl adı Anıl Ercan. Ama kendine 'Gazapizm' demeyi tercih etmiş. Gayet mantıklı ve orijinal bence, akılda da kalıyor. Hatta zamanla sevdiriyor kendini. Bir bakıyorsunuz, günlük konuşmalarınızda kullandığınız bir kelime haline gelmiş 'Gazapizm'

Haberin Devamı

Kendi deyimiyle, "Dinleyenlerine, üç tarafı deniz, dört tarafı acı dolu bir ülkede yaşayan sokak çocuğunun öğretilerini" anlatıyor. Şarkılarındaki ana tema sokak, sokakta yaşananlar ve yaşayanlar. Epey uzun bir yoldan geliyor Anıl Ercan. Öyle çok da yeni değil bu piyasada. Hatta yıllardır aramızda, eminim rap tutkunu olanlar kim olduğunu eskiden beri biliyordur. Ama benim gibi, Çukur sayesinde Gazapizm ile tanışanlar için söylüyorum, epey deneyimli ve azimli bir rapper’la karşı karşıyayız.

'Şişirmeden' yapıyor işini

Ülkeyi, insanları ve sokağı çok iyi analiz eden ve söyleyecek çok şeyi olan biri Gazapizm. Onun şarkılarını bir kere dinlediniz mi, sözlerini ezberleyip el kol hareketleriyle eşlik edesiniz geliyor. Son zamanlarda trend olan rap müziği bize en doğru haliyle gösterebilecek ve öğretebilecek sayılı insanlardan o. Öyle her şarkısını ezbere bilmiyorum Gazapizm’in. Ya da ne yalan söyleyeyim, yatıp kalkıp Gazapizm dinlemiyorum ama ne zaman bir yerde şarkılarını duysam keyifleniyorum ve eşlik etmeye başlıyorum. Hayatımızda çoktandır var olmasına rağmen bizim yeni yeni tanıştığımız Anıl Ercan (Gazapizm) ile ilgili en sevdiğim ve takdir ettiğim şey; içi dolu, altında bir mesaj yatan şarkılar üretiyor olması. Bir de tabii, bazı yeni rapperlar gibi yabancı rap şarkıların tarzına özenmeden, kendini onlara benzetmeye çalışmadan, daha doğrusu 'şişirmeden' yapıyor işini. Kasmıyor, kendi yaşadığı veya gözlemlediği şeylerden alıntı yaparak, Türkiye’yi, sokaklarımızı anlatıyor.

Haberin Devamı

Dilimize Montumun cebinde yok kuruş cümlesini dolayan Gazapizm kimdir

Rap herkese göre değil elbette, kimi nefret ediyor kimi bayılıyor… Ama trend olduğu için değil, çok şey anlatabileceği için rap’e biraz daha önem vermemiz ve kulak kabartmamız gerektiğini düşünüyorum. Becerebilen için kendini ifade etmenin en güzel yollarından biri. Gazapizm’i hala dinlemediyseniz hemen 1-2 şarkısını açın derim. Umarım Gazapizm gibiler çoğalır ve zaman içinde Türk rap’inde Ceza’dan başka isimlerde sayabiliyor oluruz.

Dilimize Montumun cebinde yok kuruş cümlesini dolayan Gazapizm kimdir

Dilimize Montumun cebinde yok kuruş cümlesini dolayan Gazapizm kimdir

Dilimize Montumun cebinde yok kuruş cümlesini dolayan Gazapizm kimdir

Benzer İçerikler