Geri Dön
Eurovision 2023'te ikinci yarı finalin gerçek yıldızı Edgar Allan Poe'lu Avusturya oldu

Eurovision 2023'te ikinci yarı finalin gerçek yıldızı Edgar Allan Poe'lu Avusturya oldu

Bu yıl güvenlik gerekçeleri nedeniyle Ukrayna yerine Birleşik Krallık'ta düzenlenen Eurovision 2023'teki ikinci yarı finali de tamamladık. İlk yarı finale göre oldukça vasat şarkıların yarıştığı 2023 Eurovision'un ikinci yarı finaline edebiyatta korku, gerilim ve polisiye türlerinin öncüsü ABD'li şair ve kısa öykü yazarı Edgar Allan Poe'ya göndermede bulundukları şarkısıyla Avusturya temsilcisi Teya & Salena ikilisi 'Who The Hell Is Edgar?'la damga vurdu...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Eurovision haftası mutluluğu devam ediyor. Sıkı Eurovision hayranlarının bayram havasındaki ikinci durak da sona erdi ve 11 Mayıs Perşembe gecesi düzenlenen ikinci yarı finalle birlikte artık finale kalan şarkıları tamamen öğrenmiş olduk. 9 Mayıs Salı gecesindeki ilk yarı finale göre bir hayli sönük geçen ikinci yarı finalde birbirinden vasat şarkılar final mücadelesi için yarıştı. İlk yarı finale daha önce Molatik olmuş ve birbirinden güçlü ve sağlam şarkıların o yarı finalde çekiştiğine dikkat çekmiştik. Finlandiya, İsveç ve İsrail'in adeta şov yaptığı, final gecesinin en büyük birincilik adayları olduğunu cümle aleme duyurdukları ilk yarı finalin üzerine bu denli sönük şarkılar ve görece vasat performanslarla dolu bir yarı final oldu mu, açıkçası pek olmadı. Biliyorsunuz EBU, haksızlık olmaması adına hangi ülkelerin hangi yarı finallerde yarışacağını kura sistemiyle birbirine kültür ve coğrafi açıdan yakın ülkeleri ikiye ayırarak belirliyor. Dolayısıyla hangi şarkıların hangi yarı finallerde yarışacağı temsilcilerin açıklanmasından bile daha önce belli olduğu için mutlu ve kutlu Eurovision haftalarındaki yarı finallerin çekişmeli olup olmaması tamamen şansa kalmış oluyor. Bu güzel bir şey. Ama 2023 yılında aradaki makas o kadar açık ki gerçekten şaşırmamak çok zor bu yıl. İlk yarı final ne kadar güçlüyse ikinci yarı final de bir o kadar vasattı maalesef. Fakat bu fazlasıyla rahat yarı finalin bile öne çıkan önemli bir yıldızı oldu diyebiliriz. O ülke elbette Avusturya. Son haftalarda herkesin ağız birliği yapmışcasına "Bu nasıl şarkı ya?" dediği Avusturya'nın 'Who The Hell Is Edgar?", müzikalite açısından da tipik bir Eurovision şarkısı olmaması, yaratıcılığı ve komikliğiyle gerçekten hepimizin yüzünü güldüren cinsten. Üstelik sıkı edebiyat takipçileri ve kitap kurtlarının dahi Eurovision'da kendilerine bir iz bulması bakımından da hayli enteresan.

Haberin Devamı

Teya & Salena / Avusturya

Tüm salon onlara "Poe, Poe, Poe!" diye eşlik etti

Edebiyatta korku, gerilim ve polisiye türlerinin öncüsü ABD'li şair ve kısa öykü yazarı Edgar Allan Poe'nun yüzünü, adını ya da direkt kısmını da geçelim dolaylı yoldan bile ona göndermede bulunan bir şarkının Eurovision'da bir ülkeyi temsil edeceğini söyleseniz hepimiz gülerdik. Valla bu gözler bunları da gördü kardeş! Koskoca Edgar Allan Poe, Eurovision sahnesinde gümbür gümbür karşımıza çıktı. Daha da inanılmaz olanı ise elbette bu ülkenin Avusturya olması ve bir hayli eğlenceli ve yaratıcı bir şekilde Eurovision izleyicisi ile Edgar Allan Poe'yu buluşturması. Tüm şarkı boyunca 'Poe Poe Poe Poe' diyen Teya & Salena ikilisi her ne kadar bir müzik ikilisi olmak yerine güçlerini Eurovision için birleştiren iki şarkıcı olsa da Eurovision'da olası ve muhtemel bir derece onları unutulmaz bir ikiliye dönüştürebilir. Çünkü 'Who The Hell Is Edgar?' hem sözleriyle inanılmaz eğlenceli hem de temposundan altyapısına standart Eurovision şarkıları arasında bir hayli yaratıcı ve yenilikçi. Stüdyo versiyonuyla bile çok rahat BBC Radio 1'da kendisine rotasyon şansı bulabilir. Sıkı Eurovision hayranlarının haftalardır en net favorilerinden biri olmayı başaran 'Who The Hell Is Edgar?' beklendiği gibi yarı finalden finale kalan şarkılar arasındaydı, dolayısıyla şaşırtıcı olmadı. Ancak tüm salonun "Poe, Poe, Poe!" diye Avusturya'ya eşlik etmesi de şarkının büyük finalde ilk 5'e rahatlıkla girebileceğine dair umut verdi. Avusturya haricindeki diğer finalistler ise Avustralya, Polonya, Güney Kıbrıs, Ermenistan, Arnavutluk, Slovenya, Belçika, Litvanya ve Estonya oldu. Bu yarı finalde Avustralya, Güney Kıbrıs, Ermenistan ve biraz da Polonya'nın ilk 10 şansı var gibi gözüküyor ancak hiçbirinin ilk 10'u Fransa, İspanya ve İtalya gibi 'direkt finalist' ülkeleri düşündüğümüzde o kadar da garanti değil. Slovenya sempatik performanslarıyla gecenin yüz güldürenlerinden olurken Litvanya da 'revamp' yani yenilenmiş versiyonuyla dikkat çekti. Ermenistan'ın koreografi olarak İsrail'i az biraz taklit etmesi, Arnavutluk'un etnik ve yerelliğin tadını kaçırtıp Balkan Etnik Müzik Yarışması yerine Eurovision'a katılması, Belçika'nın yalnızca kuir izleyicilerin dikkatini çekecek minörlüğü, Estonya'nın iyi vokal performansının seyirci nezdinde oy toplayabilmesi ve finale kalması akılda kalan diğer notlar oldu. Yunanistan'ın sıkıcı bir şarkıyla elenmesi, İzlanda ve Danimarka'nın iyi şarkılarını sahnede epey sönükleştirmeleri gibi diğer detaylar da var tabii.

Haberin Devamı

Käärijä (Finlandiya), Noa Kirel (İsrail), Loreen (İsveç)

Haberin Devamı

Yarış İsveç ve Finlandiya arasında gibi gözüküyor

Peki Eurovision finalinde neler olur, hangi şarkılar dereceye girebilir? Açıkçası bu yılın en güçlü şampiyonluk adayları Loreen'li İsveç ve Käärijä'lı Finlandiya gibi duruyor. Loreen'in en baştan beri favori olması, daha önce Eurovision'u Türkiye'nin katıldığı son yıl olan 2012 senesinde efsanevi güzellikteki 'Euphoria'yla kazanması, Melodifestivalen performansının üzerine Eurovision sahnesinde ekstra yeni bir şeyler denenmemesi ve insanların az biraz 'Tattoo'dan sıkılması gibi detayları düşündüğümüzde ilk yarı finalde muazzam bir şov yaparak herkesin ağzını açık bırakan göbekli ve sempatik Käärijä'nın sürpriz bir birincilik kazanması pek de zor değil. Ukrayna, Fransa, İspanya ya da Norveç gibi ülkeler Eurovision bahislerinde ön plana çıksa da Ukrayna ve Norveç haricinde diğer ülkelerin halk oylamasında çok da kaydadeğer bir puan toplaması az biraz zor gibi. Finalde tekrar yüzde 50 jüri-yüzde 50 halk oylaması olacağını düşündüğümüzde Avusturya'ya jüriler yaratıcılık puanı verirse ya bu yılın sürprizi Avusturya olabilir. Keza İsrail'in de gerek halk oylamasında gerekse jüride en yüksek puanı toplamasa da muhakkak çok yüksek puanlar alabileceğini düşündüğümüzde İsrail'in de ilk 5 şansı oldukça yüksek. Birleşik Krallık her ne kadar iyi bir şarkıyla katılıyor olsa da Mae Muller'in sahnede jürileri etkileyebilmesi provalardan takip edebildiğimiz kadarıyla biraz zor gözüküyor. İtalya'da da işler pek iyi gitmeyecek gibi durmuyor. Sanremo'yu kazanarak tekrar Eurovision'a katılan Marco Mengoni'nin 'Due Vite'si çok da akılda kalıcı bir şarkı değil ancak jürilerin bayılma ihtimali yüksek. Dolayısıyla puanlar dengelense de en iyi ihtimalle ilk 5 yerine daha çok ilk 10'da bir yerlerde kendine yer bulacak gibi. İyi şarkıların eski yıllara göre bir tık daha az olsa da iyilerin de çok iyi olduğu 2023 Eurovision Şarkı Yarışması yüksek bir ihtimalle bir Kuzey Avrupa ülkesinin zaferiyle sonuçlanacak gibi duruyor. İsrail, Avusturya ve bir hayli trend ve modern sahneleriyle Tvorchi grubunun temsil ettiği Ukrayna iddialı olsalar da yarış şu anda daha çok iki ülke arasında. İsveç önde ama Finlandiya'nın yakın markajı devam ediyor. Bu iki ülkeden bir başkasının kazanması ise oldukça düşük bir ihtimal. Herkese keyifli Eurovision finalleri!

Haberin Devamı

 

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler