Geri Dön
Eurovision'daki 'jüri hatası' yüzünden genel sıralama değişti!

Eurovision'daki 'jüri hatası' yüzünden genel sıralama değişti!

Bu yıl İsrail'de düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması büyük finalinin 'unutulmaz' olduğuna dikkat çekmiştik. Yeni bir gelişme yüzünden bu 'unutulmaz'lık artık tescillenmiş durumda. Final gecesi Belarus'un jüri oylarının yanlış olduğu ortaya çıktı!

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Belarus'un jüri puanları şaşırtmıştı

Bu yıl büyük finalde jüriden en yüksek puanı -son dakika- İsveç elde etmiş, uzun bir süre jüriden en yüksek puanı alan Kuzey Makedonya son anda 2'nci sıraya düşmüştü. Eurovision'da ülkelere bağlanıldığında artık sadece jüri oyları paylaşılıyor. Televoting oyları ise finalde -affedersiniz- "Çat!" diye ekleniyor. Bu yıl Belarus'a bağlanıldığında ve Belarus jürisinin puanları alındığında herkes büyük bir şok yaşamıştı. Belarus jürisi, çok enteresan bir şekilde neredeyse hiç kimsenin oy vermediği şarkılara puan vermişti zira...

Genel sıralama değişti

Final gecesi yaşanılan şaşkınlıktan sonra konunun üzerine gidildi. Ve Belarus'un jüri oylarında büyük, hem de kocaman bir 'hata' yapıldığı ortaya çıktı. Artık bu hata nasıl yapıldı bilinmez, Belarus'un jüri oylarında puan alan 9 ülkenin aslında hiç puan almadığı, o 9 ülkenin aslında bambaşka ülkeler olduğu ortaya çıktı. Elbette yaşanan jüri hatası skandalına Eurovision'un organizatörü EBU kayıtsız kalmadı. Ve gerçek puanların eklenilmesine karar verdi. Bu yeni oylar da elbette genel sıralamayı değiştirdi!

Yarışmanın 5'incisi Norveç değil İsveç oldu

Gerçek sıralamada, jüri oylarında en yüksek oyu İsveç değil Kuzey Makedonya kazanmış oldu. Yani bu yılın en büyük sürprizine imza atan Kuzey Makedonya, jürinin en yüksek puan verdiği ülke oldu. Genel sıralamada da Azerbaycan'ı geçerek 7'nci sıraya yükseldi. Azerbaycan da böylelikle 8'inciliğe geriledi. İlk 4 sabit kalırken 5'incilik Norveç'ten İsveç'e gitti. Böylelikle İsveç, jüride 1'inci değil 2'nci oldu. Ama genel sıralamada 6'ncılıktan 5'inciliğe yükseldi.

Serhat, 19'unculuğa yükseldi

Yeri değişen diğer ülkeler ise şöyle: Güney Kıbrıs Rum Kesimi 15'incilikten 13'üncülüğe, Malta 16'ncılıktan 14'üncülüğe, Arnavutluk 18'incilikten 17'nciliğe, Türk şarkıcı Serhat'la yarışan San Marino da 20'ncilikten 19'unculuğa yükseldi. Böylelikle Slovenya da 13'üncü değil 15'inci, Fransa 14'üncü değil 16'ncı, Sırbistan 17'nci değil 18'inci, Estonya da 19'uncu değil 20'nci olmuş oldu. Her ne kadar bu pozisyon değişiklikleri büyük skoru değiştirmese de yine de ciddi bir hata anlamına geliyor.

Eurovisiondaki jüri hatası yüzünden genel sıralama değişti

EBU, İzlanda ve Belarus hakkında ne karar alacak?

Eurovision son yıllarda daha heyecanlı hale gelmeye başladı. Jüri ile Televoting oylarının açıklanış biçimi sayesinde çok daha çekişmeli hale geldi yarışmanın finali. Ancak Belarus jürisindeki bu puan skandalı gerçekten de hiç kabul edilebilir değil. Belarus jürisinin yarı finalde yaptığı 'kayırmaca'nın fark edilmesi üzerine EBU'dan uyarı almaları ve finalde ne hikmetse Belarus'un oylarındaki yanlışlık açıkçası Belarus ile EBU arasında bir kriz olduğunu kanıtlıyor. Önümüzdeki yıl sadece -Filistin olayı yüzünden- İzlanda'yı değil aynı zamanda bu puan skandalı yüzünden Belarus'u da Eurovision'da göremeyebiliriz... Bakalım EBU nasıl bir karar alacak...

can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler