Geri Dön
'Evrende Yalnızız' ama Esin İris'in 'tümevarım'ları bizi kurtarabilir

'Evrende Yalnızız' ama Esin İris'in 'tümevarım'ları bizi kurtarabilir

Rap geçmişinin üstüne 'yaralı timsah'lı pop kariyeri inşa eden, 2020'li yılları cool elektronik şarkılarıyla karşılayan Esin İris yoluna 'Evrende Yalnızız' ile devam ediyor. 'Evrende Yalnızız' Esin İris'in büyük 'tümevarım'ı öncesi son durak olabilir mi?

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Esin İris, "Yarına kim sağ" kısmı sebebiyle pek çok arkadaş ortamında 'yaralı timsah' olarak anılan 'Bu Gece' şarkısıyla rap geçmişini pop müzikle birleştirmiş ve bir anda "Kim bu?" dedirtmişti. Eli kalem tutan, bugüne kadar Koray Candemir'den Gökçe'ye birçok müzisyene de şarkı yazan İris, 2020'li yılları elektronik soslu alternatif işleriyle karşılamıştı. 'Dans Edelim Mi', 'Korkarsan Dur' ya da 'Önce Aşk' gibi şarkılar bu elektronik dönemin sağlam işlerindendi. 'Her Yanım Beyaz'la daha deneysel bir tat yakalayan İris, 'Evrende Yalnızız' adlı yeni şarkısıyla yoluna devam ediyor.

Haberin Devamı

Hem sıcak hem de mesafeli

Sözü Esin İris'e, müziği İris ve Orhan Akın'a ait olan şarkının düzenlemesi Yiğit Avcı'ya ait. Esin İris'in elektronik dönemindeki son halka olan 'Evrende Yalnızız' mevzuya tatlı tatlı giriş yapıyor, tatlı tatlı ilerliyor ve tatlı tatlı bitiyor. Steril, havalı ve güncel. 'Önce Aşk' kadar sizi bir anda göklere uçurmuyor belki ama yine de galaksiler arasında taksi kovalama telaşına kapılabiliyorsunuz. Esin İris, Türkiye'de özellikle 2000'li yıllarda kadın vokaller arasında 'modern kop kop' olarak görülen 'electropop'un Belçika'nın Flamanya bölgesi standartlarında da yapılabildiğini net bir şekilde kanıtlıyor. 'Evrende Yalnızız' -eletronik dönemi milat kabul edersek- Esin İris'in 'Önce Aşk'tan sonraki en ayakları yere basan şarkısı. 'Her Yanım Beyaz'da kulağa fazla gelen deneyselliğin yerini bu kez mesafe ve melodi almış, şahane olmuş. Hem her detayı ile üzerine düşünülen bir iş hem de 'sıcak gibi ama biraz da mesafeli gibi sanki'lik havası ile İris'in 'yeni dönem' stilini pekiştirmiş.

Haberin Devamı

Artık 'tümevarım' yapmalı

'Evrende Yalnızız' Esin İris'in büyük 'tümevarım'ı öncesi son durak olabilir mi? Çünkü Esin İris'in müzik yolculuğunda artık biraz daha büyük adımlar atması gerektiğini düşünüyorum. Bir müzisyen düşünün ki geçmişte ve şimdide rap, pop ve elektronikte kaliteli işler ortaya koyabilmiş. 'Müzikal çok yönlülük' açısından kadın vokallerde hemen ilk başta Özlem Tekin'i bu kategoriye dahil edebiliriz belki ancak Tekin'in artık müzik yapmadığı gerçeğini üzülerek hatırlarsak elimizde tek bir isim kalıyor, o da Esin İris. E doğal olarak Esin İris'ten çok daha büyük şarkılar duymak istiyoruz. 'Kötü Kötü Şeyler' onun en niceliksel, 'Önce Aşk' ise en kaliteli işiydi. Gökçe'nin 'Tuttu Fırlattı' hit'inin sözlerinde Esin İris'in imzası olduğunu hatırlarsak, İris'in daha muzip, daha ters köşe üretimlere imza atabileceğine yürekten inanıyorum. Esin İris 'cool konforluğu'ndan çıkıp yeni nesili daha çok kucaklayacak işler yapmalı. Onda bu potansiyel var. Onun gibi zeki bir kalem, çok yönlü bir besteci, her şeyin de ötesinde vizyon sahibi bir müzisyen şu anda istese çok daha 'kayıtsız kalınamayacak' işlere imza atabilir, hem de rahatlıkla bunu yapabilir. Esin İris'in pop ve elektronik dönemini, rap geçmişini harmanladığı daha cesur sözler ve besteler, Z kuşağının kayıtsız kalamayacağı aranjelerle 'tümevarım' yapma zamanı geldi artık çünkü. Esin İris haklı, 'Evrende Yalnızız' gerçekten ama onun 'tümevarım'ları bizi hiç beklemediğimiz bir anda kurtarabilir...

Haberin Devamı

 

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler