Geri Dön
Gülşen ve Ozan Doğulu 'Bir Kereden Hiçbir Şey Olmaz'la sınıfı geçti mi?

Gülşen ve Ozan Doğulu 'Bir Kereden Hiçbir Şey Olmaz'la sınıfı geçti mi?

Yıllar önce Kenan Doğulu'dan dinlediğimiz ''Bir Kereden Hiçbir Şey Olmaz' bu kez Gülşen ve Ozan Doğulu ortaklığıyla neredeyse 30 yıl sonra tekrar karşımızda. Peki Gülşen ve Ozan Doğulu ikilisi 'Bir Kereden Hiçbir Şey Olmaz'la sınıfı geçti mi?

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Kenan Doğulu'nun müzik kariyerinin en kıyıda köşede kalmış şarkılarından biri olan 'Bir Kereden Hiçbir Şey Olmaz' bugünlerde tekrar karşımıza çıkmış durumda. Bunun sebebi bir Kenan Doğulu tribute albümü gibi bir şeyden ötürü değil. Ki baktığımızda Serdar Ortaç'tan tribute albüm ya da özel proje geldiyse Kenan Doğulu'dan neden gelmiyor, bu kısım da ekstra ayrı bir konu tabii. Gelin görün ki yayınlandığı dönemde 'Sımsıkı Sıkı Sıkı' içinde yalnızca bir 'albüm şarkısı' olarak kalmıştı 'Bir Kereden Hiçbir Şey Olmaz'. Ki hatırlayın o albümde 'Sımsıkı Sıkı Sıkı', 'Kurşun Adres Sormaz Ki', 'Can Bebeğim' ve 'İsyan Bu Haykırış' gibi önemli Kenan Doğulu hit'leri vardı. E orijinalindeki -görece- sönük aranjeyi de hatırladığımızda ''Bir Kereden Hiçbir Şey Olmaz'ın 28 yıl boyunca geri planda kalması çok da şaşırtıcı değildi. Neyse ki Ozan Doğulu duruma müdahalede bulundu ve bangır bangır bir hit'e dönüşme potansiyeli olan şarkıyı tekrar alevlendirdi. Hem de alev alev, bangır bangır bir isimle, yani Gülşen'le.

Haberin Devamı

'Kop kop hit'leri özleyenler için tatmin edici bir sonuç

Sözü Kenan Doğulu ve Yıldız Tilbe imzalı olan 'Bir Kereden Hiçbir Şey Olmaz'ın bestesi ve aranjesi Ozan Doğulu'ya ait. Son dönemde 'Lolipop'la ve hemen öncesinde de Edis'le birlikte kaydettiği 'Nirvana'yla Türkçe pop'taki 'kraliçe'liğini hatırlatan Gülşen, son dönemdeki 'konser magazinsel'liğine muhteşem 'cuk' oturacak bir şarkıyı seçmiş kendine. 'Bir Kereden Hiçbir Şey Olmaz'ın bir Kenan Doğulu şarkısını unutuyorsunuz şarkının sözlerine kulak verdiğinizde ya da Ozan Doğulu'nun 'Alain Delon'luk temposu ve enerjisi yüksek aranjesiyle. Sanki şarkı 28 yıllık değil de 0 kilometrelik bir şarkı. Sanki Gülşen bu şarkıyı iki hafta önce yazmış da Ozan Doğulu da bir haftalık özel bir çalışmayla şarkıyı tamamlamış ve sıcağı sıcağına şarkı bizlerle buluşmuş gibi. Şarkının nakarat sonrası melodi introda da kullanılmış ve direkt şarkı bu şekilde açılıyor. Herhangi bir es olmadan bu kısmın en başta kullanılmasını az biraz kafa karıştırıcı ve standart dinleyicinin kulağına göre zor algılanabilir bulsam da şarkının genel temposu ve dinamiği gayet başarılı. Özellikle son dönemde orta tempolu şarkıların daha garanti olması sebebiyle 'kop kop' denemelerinden uzak kaldığımız Türkçe pop'ta 2000'ler sonu 2010'lar başındaki gibi dinamik dans aranjeleri duymak güzel bir nostalji elbette. Ozan Doğulu muazzam bir yeniliğe imza atmamış belki ama ortaya 'kop kop hit'leri özleyenleri oldukça tatmin edici bir sonuç çıkmış. Nitelik olarak çok da büyük bir yenilik vaat etmeyen, hatta Gülşen ya da Ozan Doğulu'dan her daim beklediğimiz yenilikçi tavırları pek de barındırmayan ama yine de niceliksel boyutta dinleyiciyi yakalayan bir yorum olmuş 'Bir Kereden Hiçbir Şey Olmaz'.

Haberin Devamı

Şarkı bu kez yorumcusuyla direkt bütünleşiyor

Benim 'Bir Kereden Hiçbir Şey Olmaz'ın 2022 versiyonunda en çok hoşuma giden kısım ise 'cover' kısmı. Şarkının yeni hali ne apayrı bir yenilik taşıyor ne de Gülşen'e de Ozan Doğulu'ya da nitelik kazandırıyor. En büyük artı puan nicelikten geliyor. 'Garanti' bir eşlik edilebilirliği var yeni versiyonun. Hem onlara hem de Türkçe pop'ta yüksek tempo şarkı duymak isteyenlere artı puan. Ama asıl güzel kısım 'Bir Kereden Hiçbir Şey Olmaz'ın hakkının sonunda verilmesi. Orijinal Kenan Doğulu versiyonunda beste farkını hissettirse de temposuzluğu nedeniyle 2020'lerden bakıldığında fazla demode kaçıyordu. Şarkı hak ettiği tempoya sonunda 2022 versiyonuyla kavuşmuş, sonunda şarkının hakkı teslim edilmiş. Daha da güzel kısmı ise yeni yorumcusuyla çok daha iyi bütünleşmiş olması. Kenan Doğulu "Bir Kereden Hiçbir Şey Olmaz" dediğinde, şarkıyı Yıldız Tilbe'yle birlikte yazmasına rağmen benim kafamda oturmuyordu bazı şeyler. Yorumcuyla çok bağdaşmıyordu o sözler. Ama 'aşk kadını' Gülşen "Bir Kereden Hiçbir Şey Olmaz" dediğinde evet, ben inandım bu kez sözlere. Bir cover'da iyi bir yorumcu olduğunu göstermek kadar şarkıyla bütünleşmek de çok büyük önem teşkil ediyor. Gülşen 'Bir Kereden Hiçbir Şey Olmaz' diyerek evet, beni ikna etti bu kez şarkıya. Cover da zaten böyle ses getirir. Bütünleşmeli. "Bakın ben ne kadar güzel söyledim"le bitmiyor olay. Bütünleşmeli sözler de besteler de aranje de yeni yorumcuyla. Bu bağlamda 'Bir Kereden Hiçbir Şey Olmaz'ın 2022 versiyonu teorik olarak zaten doğruyken pratikte de profesyonel bir çalışma sayesinde sınıfı geçmiş. KÖFN'ün 'Bi' Tek Ben Anlarım'ıyla geçen 2022 yazı için olmasa da sonbahar başlangıcında prodüksiyonsuz şarkı sözlü klibine rağmen 'Bir Kereden Hiçbir Şey Olmaz'ı daha sık duyabiliriz ya da en azından duymalıyız.

Haberin Devamı

 

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler