Geri Dön
Hadise'nin 'Hay Hay' şarkısı neden çok sevildi?

Hadise'nin 'Hay Hay' şarkısı neden çok sevildi?

Hadise, Devrim Karaoğlu aranjeleri 'Küçük Bir Yol' ve 'Olsun' şarkılarıyla diskografisine iki sağlam düşük tempo şarkı kazandırmıştı. Yoluna Ersay Üner şarkısı 'Hay Hay'la devam eden Hadise'nin son şarkısı beklentileri şimdiden karşılamayı başardı. Peki Hadise'nin 'Hay Hay' şarkısı neden çok sevildi?

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Söz, müzik ve aranje Ersay Üner'in

Hadise, Devrim Karaoğlu ve Mete Özgencil şarkısı 'Küçük Bir Yol' ve Yıldız Tilbe-Devrim Karaoğlu ortaklığı 'Olsun' şarkılarıyla yavaş tempolu şarkılarda da kendi müzik stiline uygun şarkılar seçebildiğini kanıtlamıştı. Her ne kadar 'Küçük Bir Yol'a göre 'Olsun'u daha akıcı bulsam da ve bir tık daha fazla sevsem de dinlenme/izlenme rakamları ortada. 'Küçük Bir Yol' belki de Hadise'nin müzik kariyerindeki en büyük ilk 3 hit'inden biri olmayı başardı. 'Küçük Bir Yol'un ve 'Olsun'un peş peşe gelen başarıları Hadise'nin sadece bir magazin figürü olmadığını ispatlayan, Türkçe pop'ta yıllar sonra da hatırlanacak kaliteli işlerdi. Peş peşe iki yavaş tempo şarkıdan sonra Hadise'nin yoluna bir Devrim Karaoğlu aranjesiyle daha devam etmemesi gerektiği ortadaydı. Şaşırmadık. Hadise akıllı bir seçimle bu kez Ersay Üner'den bir şarkıyla yoluna devam etti. Sözü, müziği ve düzenlemesi Ersay Üner imzalı 'Hay Hay' geçtiğimiz günlerde dinleyicilerle buluştu. Daha ilk melodisiyle dinleyicide gizem yaratan, dinleyiciyi heyecanlandıran 'Hay Hay' özellikle nakaratıyla dinleyiciyi yakalamayı başarıyor.

3 dakikada hat-trick yapıyor

'Yabancı bir şarkının Türkçe versiyonu' gibi duran, Avrupai bir iş 'Hay Hay'. Monoton bulduğum Ersay Üner şarkılarıyla yıldızım pek barışmasa da bir Ersay Üner hit'i olan 'Hay Hay'ı çok sevdiğimi itiraf etmem gerekiyor. Hem ilk dinlemede "Bu ne?" dedirten hem de birçok dinlemede dahi ilk seferki tadı koruyan, özetle hit bir şarkı 'Hay Hay'. Şarkıda en sevdiğim kısım ise nakarat sonrası melodiden sonra tekrar nakarata dönülmesi, yani gereksiz bir uzunlukta olmaması. Hadise diyeceklerini diyor, altyapı şarkıyı yükseltiyor ve son tahlilde 3 dakika içinde Hadise hat-trick yapıyor. Mis. Bu 'tadındalık' şarkıyı acayip yükseltmiş. Şarkıyı dinlemeyi bitirdiğinizde bir daha dinlemek istiyorsunuz. Hatta benim gibi bu şarkıyı peş peşe en az 3 defa daha dinlemek isteyenlerin sayısı bir hayli çok ki şarkının özellikle yurt dışında çok popüler olan '1 saatlik özel' versiyonu bile mevcut Youtube'da. E haklı dinleyiciler. 'Hay Hay' tıpkı Edis'in 'Martılar'ı gibi 2021'de çıkan en uzun ömürlü hit'lerden biri. Birçok kişiyi Evelyn Francis Mchale ile tanıştıran Şenol Korkmaz yönetmenliğinde çekilen gayet cool videosuyla Youtube'da zirveyi gördü şarkı. Spotify'da ise çıkar çıkmaz ilk 20'de kendine yer bulmayı başardı şarkı. Neden bu kadar çok sevildiğini anlamak zor değil: Şarkı, Hadise'den duymak istediğimiz tarzda bir dinamizme sahip. Hadise bir 'Prenses' şarkıcısı olmamalı. 'Biz Burdayız' ve 'Hay Hay' gibi dinamik, 'Tavsiye' albümündeki 'Tokat' ya da 'Visal' gibi görece sert, Avrupai şarkılar yakışıyor Hadise'ye yüksek tempoda. 'Hay Hay'da Hadise'yi rakiplerinden ayıran keskin ritmler var. Ve işte bu tam da Hadise'den duymak istediğimiz bir sound.

'Doygunluk' tehlikesine dikkat!

Fakat... Hadise'nin peş peşe büyük hit'lerle diskografisini zenginleştirmesiyle eş zamanlı olarak özel hayatıyla biraz fazla gündeme gelmesini 'doygunluk' açısından tehlikeli buluyorum. 'Hay Hay' da bu fikrimi pekiştiren son halka oldu. 'Küçük Bir Yol'u, 'Olsun'u hatta 'Hay Hay'ı Hadise'nin özel hayatından bağımsız değerlendirebilir miyiz? Bence hayır. Evet, Hadise her zaman özel hayatındaki meseleleri mutlaka söylediği şarkılarda, şarkı seçimlerinde yansıtan bir isim. 'Evlenmeliyiz' de 'Superman' de 'Aşk Kaç Beden Giyer?' de Hadise'nin özel hayatından izler taşıyan, ellerinde çekirdeklerle bekleyenlere 'dedikodu malzemesi' veren şarkılar. Ama ben yine de bu dozu biraz tehlikeli buluyorum 'doygunluk' açısından. Halbuki Hadise ne kadar zeki bir kadın olduğunu 'Sıfır Tolerans' klibinin RTÜK tarafından yasaklanmasından sonra dosta, düşmana duyurmuş bir isim. Bence özel hayatı ile diskografisi arasındaki organik bağı dengeleme konusunda müzik artık biraz daha ağır basmalı. 'Hay Hay'ı dinlerken aklımıza Hadise'nin eski erkek arkadaşı gelmemeli mesela en basit örnekle. Hadise bu dengeyi öyle bir kurmalı ki biz sadece Tarkan'ın 'Kuzu Kuzu'sunda, Gülşen'in 'Bangır Bangır'ında olduğu gibi yalnızca müziğe odaklanmalıyız. Hadise zeki bir kadın. Yaşadığı kazaları aklını kullanarak avantaja çevirebilme kabiliyeti olan bir yıldız. Bu dengeyi rahatlıkla kurabileceğine inanıyorum.

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler