Geri Dön
Hande Yener'in 'Afrodizyak'ının hücum gücü 'Benden Bir Tane Daha Yok'la sınırlı

Hande Yener'in 'Afrodizyak'ının hücum gücü 'Benden Bir Tane Daha Yok'la sınırlı

'Benden Bir Tane Daha Yok'la tam 6 ay sonra, aşırı gecikilmiş bir zaferle radyolarda zirveyi gören Hande Yener, 'Afrodizyak' adını verdiği yeni albümünde 'Carpe Diem'deki umudun üstüne çıkıyor. Ancak 'tek'illiğinde fazlasıyla ısrarcı olması albümün gerektirdiği zenginlikten götürüyor, geriye de çok daha iyisi olabilecekken yer yer monotonlaşan, 'kişisel alan eksikliği' çeken, keyifli ama büyük hit potansiyeli olmayan 'garanti albüm şarkıları' kalıyor.

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Hande Yener'in müziğini gençleştirme ve trendleştirme çabasının en somut örneğini 'Carpe Diem'de görmüş ve umutlanmıştık. Çizilen çerçeveler içinde sınırları zorlamadan, daha çok retronun gücüne dayanarak adı gibi 'anda kalan' bu albümde nicelik ve nitelik dengesi korunularak Yener'in elektronik sonrası keskin virajı 'Bodrum'lara vedalar edilmiş, ilk etapta umut verse de belki de 'Kaç' dışında çok da uzun ömürlü olmayan iyi sound'lu şarkılarla her şeye rağmen umudumuzu korumuştuk. 'Aklımda' ve 'İyi Ya' gibi şarkılarla günceli yakalama konusunda bir tık daha umut veren, gayet cool ve havalı bir işe imza atan Hande Yener, 2022 yazı sonrasında albüm beklentisiyle dinleyicileri meraklandırmıştı. 2023'ün başında ansızın çıkan 'Benden Bir Tane Daha Yok' ise birçok kişiye "Nasıl yani?" dedirtmişti. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan yeni Hande Yener albümü 'Afrodizyak'ın da çıkışını üstlenen 'Benden Bir Tane Daha Yok', ilk etapta yarattığı şaşkınlık sonrasında özellikle "Aura meselesi bu şekerim"li kısmıyla, köprüsüyle, ritmi ve kısacık nokta atışı haliyle beklentilerin de üzerine çıkarak önce dijital platformlarda az biraz da TikTok sayesinde patlama yapmış, sonrasında ise radyolarda kendisini göstermişti. Çıkışının üzerinden tam 6 (yazıyla altı) ay geçtikten sonra radyolarda patlama yapan 'Benden Bir Tane Daha Yok', gecikmeli zaferiyle Hande Yener'in 'Afrodizyak'ının da elini kuvvetlendirmiş oldu.

Haberin Devamı

'Benden Bir Tane Daha Yok'a destek atıyorlar ama onu geçemiyorlar

Albümün ilk single'ı ve video şarkısı 'Benden Bir Tane Daha Yok'u saymazsak 'Afrodizyak'da 14 şarkı bizi karşılıyor. Hiçbiri 'Benden Bir Tane Daha Yok'un ötesine geçemeyen bu 14 şarkı umut veriyor ama hiçbiri bireysel özgürlüğünü elde edemiyor. Daha ilk dinlemede bile akılda kalan 'Hop Hop'la albüm tanıtımı safhasına geçiş yapılan 'Afrodizyak'ın genelindeki ilgi uyandıran havada elbette Misha'nın katkısı büyük. Diskografisine birçok farklı müzik insanı sığdıran, retrosundan dansına, bakkalından elektroniğine her telden zengin ve renkli bir seçki sunan Hande Yener, son dönemde adeta 'gençlik iksiri'ni bulmak için yoğunlaşmıştı. 'Carpe Diem'le umut veren bu tablo, 'Afrodizyak'ta yerini bir tık daha hem umutlu hem de görece sönük bir noktaya bırakıyor. 'Afrodizyak'ın en umut veren kısımları elbette Hande Yener'in birbiriyle tutarlı, akıcı, baştan sona dinlendiğinde öyle pek de sırıtmayan bir sound yakalaması, bugüne kadarki en genç ve zıpır sound'u yakalaması, yakaladığı bu sound'u -moda ağzıyla söylersek- 'iyi bir askı' olduğu için kendisine yakıştırması olarak sıralayabiliriz. 20'nci yıla yetişmeyen bu genç ve dinamik hava Hande Yener'in tam da yürümesi gereken yol olduğunu hatırlatıyor bizlere. Çok değil sadece birkaç yıl önceki Hande Yener havasına baktığımızda bile onun şu anki trend ve 'fresh' havasını fark edebiliyoruz. Dünyada The Weeknd etkisiyle bolca üzerimize serpilen retro sound'lu işlerle o yolu bulmaya çok yaklaşsa da asıl taze ve cool hava 'Afrodizyak'la geliyor. Genel tavır, Z kuşağıyla bilhassa 'Benden Bir Tane Daha Yok'la tamamen uyumlanmak gibi durumlar önemli artı puanlar.

Haberin Devamı

Fazlasıyla 'tek'illiğini aşarsa her pencereye posterini astırabilir

Ancak 'Afrodizyak'ın ne denli büyük hit'ler yaratabileceği konusu albümün en temel sıkıntısını oluşturuyor. 'Afrodizyak' bir 'konsept albüm' havasında Hande Yener'in marka değerini yüksekte tutmaya yetse de bu albümde 'Benden Bir Tane Daha Yok' kadar büyük bir hit var mı, açıkçası pek yok. 'Hop Hop', yenilerin en öne çıkan şarkısı ve bir nevi 'sağlama yapan' şarkısı. Keza Genco Ecer'in 'Çatla'sı da son derece umut verici ve keyifli bir iş. 'Benden Bir Tane Daha Yok'la sloganı yakalayan, herkese "Aura meselesi bu şekerim" çektiren Hande Yener, 'Hop Hop' ve 'Çatla' ile 'Afrodizyak'ı bir temele oturtsa da bazı şarkılardaki havada kalmışlık hissi de bir o kadar dikkat çekiyor. Bu şarkılar arasında ise elbette ilk sırada 'Öp Beni' geliyor. Albümün hemen ikinci sırasına "Farklı bir şey var burada, sürpriz var" denilerek iliştirilen 'Öp Beni'deki rap soslu hava elbette şaşırtıcı ve sırf bu yüzden dahi dinlenmeye değer. Fakat 'aşka karış, yapış, gülüş' gibi fazlasıyla öğüt veren sözlerle 'eşlik edilebilirlik' sıkıntısı yaşıyor, dinleyiciye 'olabilecekken olamamış' hissi veriyor. 'Vazgeçtim'ten sonrasıyla tam bir "O şarkı bitti mi, yeni şarkı başladı mı?" hissi yaşatan 'Afrodizyak', peş peşe dinlendiğinde birbirine yakın, sırıtmayan, albüm dinleyicisine keyif veren bir noktaya varıyor. Ancak bunu tam tersi şekilde 'monoton ve sıkıcı, hit yoksunu' olarak da yorumlamak mümkün. 'Denge' dışında hit potansiyeli pek de olmayan 'Vazgeçtim' sonrası şarkılar, çoğunlukla single mantığıyla herkesten tek şarkı dinleyen Z kuşağı dinleyicisini yakalama konusunda tabiat gereği dezavantajlıyken, bir de üzerine 'fazlasıyla tutarlı ve birbirine yakın işler' etkisiyle keşfedilme problemi de yaşıyor. Albümdeki şarkılar keyifli ama hiçbirinde 'Benden Bir Tane Daha Yok'taki kadar geniş bir 'kişisel alan' yok. 'Afrodizyak', Hande Yener'in sınıfı geçen albümlerinden biri mi, evet. Cool ve genç bir Hande Yener sound'unu öpüp başımıza koyalım mı, evet. Fakat Hande Yener'in bir türlü baştan sona bir 'pop başyapıtı' çıkartamıyor olma problemi ısrarla devam ediyor. 'Tek aranjör, tek sound' şeklinde fazlasıyla 'tek'illiğinden ötürü daha da çarpıcı bir iş olabilecekken daha garantici bir noktada takılı kalan 'Afrodizyak', özellikle de 'Benden Bir Tane Daha Yok'un bireysel başarısından çok daha büyük bir yere evrilmeyi hak ediyormuş aslında. 'Hop Hop', 'Çatla' ve 'Denge'yle dikkat çekse de, bir Hande Yener şarkısı olan 'Yoksa' ile pozitif anlamda şaşırtsa da 'Carpe Diem çarpı 2' olmanın ötesine pek de gidemiyor. Hâlâ umutluyuz, hele de 'Benden Bir Tane Daha Yok'un 6 ay sonra zirveyi görmesinden ötürü umudumuz çok daha büyük bu sefer. Elbet Hande Yener bu azimle devam ettiği sürece bir 'pop başyapıtı'na varacak ve her pencereye posterini astıracak, niceliksel açıdan 1 milyon kez dinlenmiş 'yalnızca albüm şarkıları'yla geçmişte 'Nasıl Delirdim'in nitelikli ama niceliksel sıkıntılı halini tamamlayacak. Yol doğru ama biraz daha 'çoğul'luk lazım sanki...

Haberin Devamı

 

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler