Geri Dön
Kenan Doğulu'nun 'Bumaya'sı tutar mı?

Kenan Doğulu'nun 'Bumaya'sı tutar mı?

Kenan Doğulu'dan tıpkı 'Çakkıdı' gibi şöyle yüksek tempolu bir hit bekleyenler online mı? Kenan Doğulu, sonunda kendisinden beklenen bir şarkıyla, 'Bumaya' ile aramıza döndü. Peki Kenan Doğulu'nun 'Bumaya'sı tutar mı?

Mayk Şişman
Mayk Şişman

'Çakkıdı 2' bekleyenlerin dikkatine...

Kenan Doğulu'dan bir 'Çakkıdı' daha duymak isteyenlerin bekleyişi uzun zamandır devam ediyordu. Kenan Doğulu, her ne kadar son dönemde mesela bir 'Vay Be' patlatsa da, 'Boğazımdan Geçmiyor' gibi bir radyo dostu şarkıyla 2000'ler nostaljisi yaşatsa da ondan duymak istediğimiz şarkı 'Çakkıdı' benzeri bir işti. Kenan Doğulu, sokakta avaz avaz "Geri dön, Keeen" diye bağıran tayfanın sesini sonunda duydu. Ve 'Bumaya' adını verdiği, oldukça merak uyandıran bir hit'le karşımıza çıktı. Evet, şarkının adı gerçekten 'Bumaya'. Bunun nedenini şarkıyı dinlediğinizde anlıyorsunuz. Çünkü burada kastedilen şey 'bu maya'. Peki 'Bumaya' tutar mı gerçekten?

"Nasıl yani?" dedirtiyor

Kenan Doğulu'nun 'Bumaya'sının sözleri ve müziği tam 4 isime birden ait. Kenan Doğulu, Ozan Bayraşa, Umur Doma ve Onurr güçlerini birleştirmiş, Ozan Bayraşa aranjeyi yapmış. Miks ve mastering ise Emre Kıral imzalı. Bir şarkının sözü ve müziği ikiden daha fazla kişinin imzasını taşıdığında -ki yurt dışında hit olmuş bir şarkı neredeyse en az 4-5 kişinin imzasını taşıyor- ortaya hem iddialı hem de riskli bir iş çıkıyor. Simge'nin 'Yankı'sını hatırlayalım. Deniz Erten, Sezen Aksu, Ersay Üner ve Simge Sağın imzalı şarkının aranjesi de Ozan Bayraşa'ya aitti. Ortaya hem Simge'nin en riskli hem de en iddialı şarkısı çıkmıştı. 'Bumaya'da da bu çok seslilik ve iddia söz konusu. Evet, 'Bumaya', 2021'in en iddialı Türkçe pop işlerinden biri. Dinledikten sonra mutlaka şaşırıyorsunuz. Olumlu ya da olumsuz ama mutlaka kafanızda bir yer ediniyor. Bana göre 2020'nin en büyük Türkçe pop hit'i olan Gülşen ve Edis'in 'Nirvana'sı standart Türkçe pop dinleyicisinin tepkisini çekse de gerek radyolarda gerekse dijitalde büyük bir başarı yakalamıştı. Kenan Doğulu'nun 'Bumaya'sı da klipsiz dinlenildiğinde "Nasıl yani?" dedirtiyor. Tıpkı 'Nirvana' gibi 'Bumaya' da sadece 2 dakika 20 saniye. Dünyada olduğu gibi Türkçe pop'ta da 3 dakikalık süre standardının 2 dakikalara düştüğünü görmek sevindirici. Kısa şarkılar daha etkileyici ve daha çok "Bir daha dinlemeliyim" dedirtiyor çünkü.

Ecem Lawton imzalı klip şarkıyı yükseltmiş

Şarkının en negatif kısmı ise bir türlü patlama yapamaması. Bir eksiklik, bir monotonluk var şarkıda. Köprü kısmındaki dinamiklik şarkının en çok heyecan verici kısmı. Nakarat maalesef çok düz ve sıradan. Klipsiz dinlediğinizde şarkıyı sevmeniz için ancak koyu bir 'Ken' hayranı olmanız gerekiyor. Yılların 'Bu Maya'sının 'Bumaya'ya çevrilmesi de oldukça antipatik geliyor kulağa maalesef... Fakat 'Bumaya'nın klibine denk geldiğinizde işin seyri değişiyor. Şarkıya biraz olsun alışmanız ancak Ecem Lawton imzalı muazzam video klibi sayesinde gerçekleşiyor. 'Bumaya'yı klibi olmadan dinlemenizi önermem bu yüzden. Çünkü Edgar Allen Poe'nun 1842'de yazdığı 'Kızıl Ölümün Maskesi' adlı öyküsünden ilham alınan Ecem Lawton imzalı klip şarkıyı muazzam bir hale getirmiş. Avrupalı, ABD'li pop kliplerinden hiçbir farkı yok videonun. Prodüksiyon şahane. Şarkı, klibin yanında bir hayli sönük kalmış bile diyebiliriz... Peki 'Bumaya' tutar mı? 'Bumaya'nın dijitalde ya da radyolarda iyi bir skor elde edeceğinden biraz şüpheliyim. Şarkı yavaş yavaş büyüyebilir ya da bir anda bıkkınlık yaratıp sönebilir. Kenan Doğulu, kendisine yakışanı yapmış ve risk almış. Yıllardır ondan beklediğimiz iddiaya sonunda erişebiliyor, ulaşabiliyoruz. 'Bumaya'nın sonucu ne olursa olsun bu risk kısmı takdiri sonuna kadar hak ediyor. Benim görüşüm dijitaldeki dinlenme rakamları ya da radyolar konusunda bir tık olumsuz tarafta olacak. Ama emin olduğum tek şey var 'Bumaya' ile ilgili, o da şu: 'Bumaya'nın Ecem Lawton imzalı klibi Youtube'da rekora gidebilir. Şu anda Youtube'da en çok izlenenler arasındaki klip bence en büyük patlamasını muazzam klibi sayesinde Youtube'da yapacak. Diğer mecralar için çok umutlu olmasam da 'Bumaya' Youtube'da kesin tutar...

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler