Geri Dön
Lady Gaga'nın 'Bloody Mary' şarkısı 11 yıl sonra nasıl hit oldu?

Lady Gaga'nın 'Bloody Mary' şarkısı 11 yıl sonra nasıl hit oldu?

Kitsch ve eğlenceli 'Bloody Mary', Lady Gaga'nın 2010'lu yılların başına damga vuran 'Born This Way' albümünün gizli hit'lerinden biriydi. Lady Gaga'nın gelmiş geçmiş en hakkı yenen şarkısı olan 'Bloody Mary' bugünlerde sosyal medyanın etkisi sayesinde dijital müzik platformlarında tekrar patlama yaptı. Hem de tam 11 yıl sonra!

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Lady Gaga her ne kadar son dönemde dümeni hafiften aktrisliğe kırıp müziğini az biraz geri planda tutmaya ısrarla devam etse de ve yalnızca şarkıcı olarak anılmakla yetinmek yerine bir pop figürü olma yolunda markasını güçlendirme çalışmaları kapsamında aktivist tavrı ve çok yönlülüğünü sık sık bizlere hatırlatsa da bizler de onu büyük bir azimle ilk dönemleriyle hatırlamayı seçiyoruz. 'Just Dance' ile zaman içinde patlama yapan, BBC'nin Sound Of... anketinde 2009'da 6'ncı olan Lady Gaga asıl büyük çıkışını bu anket sonucundan kısa bir süre sonra "Madem öyle, alın size hit" dercesine 'Poker Face'le gerçekleştirmişti. Ardından 'The Fame'ler, kariyerinin belki de en büyük hit'i 'Bad Romance'ler, 'Monster' katkılı 'The Fame Monster'lar ve elbette daha iyisini ortaya koyamadığını düşündüğüm 'Born This Way'le çıta giderek nirvana seviyesine ulaşmıştı. Büyük Gaga fan'ları elini vicdanına koysun ve hatırlasın: 'Artpop'la başlayan duraklama dönemi 'Joanne'le adeta dip noktayı görmüş, 2020 çıkışlı 'Chromatica' çıktığı anda büyük bir heyecan yaratsa da Ariana Grande katkılı 'Rain On Me'nin muazzam liste başarısı sonrasında anlamsız ve garip bir boşlukla albümden 'Stupid Love'ı saymazsak hiçbir hit çıkmamıştı. 'Chromatica' sonrasında ise malum, 'A Star Is Born' sonrasında bir kez daha beyazperdede 'House of Gucci'deki oldukça başarısız bir performansıyla izlemiştik Gaga'yı. Elbette o bir yıldız, elbette çok iyi işleri gibi beklentilerin altında kalan performansları da mevcut.

Haberin Devamı

'Born This Way'in gizli hazinelerinden biriydi

Lady Gaga birçokları gibi benim gözümde de Rihanna'nın dahi ötesinde 2000'ler sonu 2010'lar başının en büyük pop kadın yıldızı konumda. Temelini öylesine sağlam inşa etti ki o dönem haliyle istese hiçbir şey yapmasın sonuç değişmiyor, Lady Gaga çok iyi şarkılar kaydetti, inanılmaz eğlenceli işler döktü ortaya. Fakat özellikle o ilk albümleri döneminde üzerimize o kadar çok iyi şarkı fırlattı ki bazıları kaynadı haliyle. Bunların başında ise tabii ki 'Born This Way' gibi muazzam hit ve hit potansiyeli taşıyan şarkılarla dolu albümündeki 'Bloody Mary' geliyordu. Çıktığı dönemde de 'Bloody Mary' için ayrı bir parantez açılmış, albümün genel seyrinden farklı bir tatta olsa da katkı sunan, farklılaştıran, zenginleştiren farklı bir denemeydi. Üstelik dinledikçe daha da çok seviliyordu. Fakat o albümü hatırlayın. 'Born This Way'ler, 'Judas'lar, 'Marry The Night'lar, 'Yoü And I'lar, 'The Edge Of Glory'ler havada uçuşuyordu. Haliyle 'Bloody Mary'nin ön plana çıkabilmesi oldukça zordu ki nitekim de öyle olmuştu. Kitsch'ler kitsch'i bir gizli hazine olan 'Bloody Mary' yalnızca sıkı Lady Gaga hayranları tarafından bilinen, adeta bir 'fan hit'i' olan bir şarkı olarak 11 yıldır hayatına devam ediyordu. Ama ortaokul seviyesine geldiğinde yani 12'nci yaşından gün aldığında 'Bloody Mary' de artık rüştünü sonunda ispat etti. Hem de çok sürpriz bir şekilde.

Haberin Devamı

Sosyal medyada patlayınca resmi single listelerine giriş yaptı

'Bloody Mary' şarkısı geçtiğimiz günlerde dijital müzik platformlarında muazzam bir yükselişe geçti. Eğer sosyal medya kullanmıyorsanız bu ani yükselişin sebebini çözmekte zorlanmış olabilirsiniz. Haklısınız. Çünkü standart sosyal medya kullanıcısının dahi anlamakta güçlük çekeceği bir durum yaşandı 'Bloody Mary' ile ilgili. Şarkı, çok popüler bir dijital video platformunda yeni yayınlanan popüler 'Wednesday' dizisi ve TikTok sayesinde tekrar patlamış oldu. Bir Lady Gaga hayranının 'Wednesday' dizisinin popüler olmasından sonra oluşturduğu ve TikTok'ta yayınladığı video kısa zaman içinde viral oldu ve sosyal medyada büyük bir hit oldu. Haliyle birçok kişi de Lady Gaga'nın büyük hit'lerinin gölgesinde kalan 'Bloody Mary' şarkısını tam 11 yıl sonra aşırı gecikmeli olarak keşfetmiş oldu. Tam 11 yıl sonra resmi single listelerine giriş yapan 'Bloody Mary', İsviçre'de 38, Almanya'da 54, İsveç'te 95, Hollanda'da 97 numaradan kendine yer buldu henüz ilk haftasında. Dijital müzik platformlarında adeta patlama yapan 'Bloody Mary'nin bu başarısı ise elbette günümüzde sadece yeni çıkmış şarkıların değil sosyal medyanın gücü sayesinde 'hakkı yenilmiş' şarkıların da yalnızca bir video ile trend olabileceğini hatırlattı. Yani eğer hayranı olduğunuz şarkıcının gölgede kaldığını düşündüğünüz bir şarkısı olduğunu düşünüyorsanız yapmanız gereken çok basit. Özellikle TikTok ya da Instagram hatta Twitter gibi video'ların viral olabileceği sosyal medya platformlarında sevdiğiniz şarkıya dair çarpıcı ve trend bir video hazırlamak ve şarkıya yer vermek. Videonuzun tutması aynı zamanda şarkının keşfedilmesi anlamına geliyor. Hepimiz dijital müzik platformlarının 'tek tür' ağırlığında olmasından şikâyetçiyiz ama ıskaladığımız önemli bir şey var: Trend olan şarkılar dinleniyor. Siz istediğiniz kadar nitelikli bir iş koyun ortaya, şarkınızın keşfedilebilmesi yalnızca birkaç küçük viral olacak hamleden geçiyor. Keşfedilen şarkının mensubu olduğu müzik türü gerçekten sevilirse uzun vadede o müzik türlerinin de popülerliğinin yolu açılmış oluyor. Rock'çılar, drum and bass'çılar, electropop'çular trap tekeline rağmen tam da bu yüzden asla küsmemeli ve üretmeli... Hoş geldin 'Bloody Mary' bebek. Kitsch ve eğlenceli yanın, muazzam trafiğin, ilk dinlemede bile "Bu ne yahu?" dedirten melodil yapın ve cool olmaya çalışmadan cool olabilen ayrıksı duruşun sonunda keşfedildi, gururluyuz, asıyoruz bayrakları, sabahtan akşama kadar 11 yıl sonra dinliyoruz seni... Elleri görelim, elleri!

Haberin Devamı

 

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler