Geri Dön
Lokal Ekspres 7: Esin İris, Şekersiz, Turaç Berkay

Lokal Ekspres 7: Esin İris, Şekersiz, Turaç Berkay

Lokal Ekspres'in 7'nci konukları rap'ten pop'a, alaturka'dan elektronik'e her telden, her türden yaptığı üretimlerle kendi sınırlarını genişletmeye adeta ant içen Esin İris'in yeni single'ı 'N'olur Ağla', özellikle radyolarda rotasyona girmeyi başaran 'Peki Yasemin' şarkılarıyla isimlerini duyuran Şekersiz grubunun yeni şarkısı 'Unuturum Mükemmel Kokunu' ve bugüne kadar başka vokalistlerle yaptığı ortak işlerle adını duyursa da ilk defa kendi şarkısını kendi seslendiren prodüktör Turaç Berkay'tan 'bir ilk' olan 'Gece Gibi'... 'Lokal Ekspres'te yerel yıldızları son sürat keşfetme zamanı!

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Son yıllarda adını duymaya başladığımız çok fazla isim ve çok fazla üretim var. Bu şarkılardan birçoğu maalesef gözden kaçıyor. Ancak bir arkadaş ya da dost önerisiyle haberimiz oluyor çoğu zaman bu şarkılardan. Halbuki bir dinlemeye başladığınızda "Ben neden daha önce keşfetmemişim ya" dedirtiyor neredeyse hepsi. Lokal Ekspres tam da bu gerekli ihtiyaçtan doğdu. Bu seride Türkiye'nin müzik sahnesinden yeterince takdir görmeyen, dinlenme rakamlarında hak ettiği ilgiyi bulamayan ama aslında taş gibi olan şarkılar yer alıyor. Lokal Ekspres'in 7'nci konukları rap'ten pop'a, alaturka'dan elektronik'e her telden, her türden yaptığı üretimlerle kendi sınırlarını genişletmeye adeta ant içen Esin İris'in yeni single'ı 'N'olur Ağla', özellikle radyolarda rotasyona girmeyi başaran 'Peki Yasemin' şarkılarıyla isimlerini duyuran Şekersiz grubunun yeni şarkısı 'Unuturum Mükemmel Kokunu' ve bugüne kadar başka vokalistlerle yaptığı ortak işlerle adını duyursa da ilk defa kendi şarkısını kendi seslendiren prodüktör Turaç Berkay'tan 'bir ilk' olan 'Gece Gibi'... 'Lokal Ekspres'te yerel yıldızları son sürat keşfetme zamanı!

Haberin Devamı

Şekersiz - Unuturum Mükemmel Kokunu

Radyoların pop, rock ve arabesk karışımından oluşan gruplara ve şarkılara rahatlıkla kapılarını açtığını aslında 2000'li yıllardan beri gayet iyi biliyoruz. Ne tam pop ne tam rock ne de tam arabesk olan bu şarkılar, tutturdukları dengeyle birçok dinleyici kitlesine hitap edebilmeyi başarabiliyor. E haliyle de radyolarda bu isimlere Milenyum sonrasında sıklıkla rastlamamız hiç de şaşırtıcı değildi. Bu gruplardan biri de Şekersiz. Son dönemde 'Peki Yasemin' adını verdikleri şarkılarıyla radyolarda rotasyona giren Şekersiz grubu, yeni şarkıları 'Unuturum Mükemmel Kokunu'yla karşımıza çıktı bu kez. Grubun önceki işlerine göre biraz daha modern olan ancak bunu yaparken de genel stillerinden pek de uzaklaşmayan grubun 'Unuturum Mükemmel Kokunu' şarkısı aslında 2018 yılında yazılsa da şarkıya uygun ve doğru bir sound için bugünlere kadar beklenmiş. Aşırı iyi yapılmış. Çünkü bir başka aranjörün elinde sıradanlaşabilecek bu şarkı ancak ve ancak elektronik ile akustik arasında sağlam bir denge gözetilerek hem dışardan hem de içerden olabiliyor. Özellikle nakaratı ve nakarat sonrası melodisiyle tam anlamıyla nokta atışı yapan 'Unuturum Mükemmel Kokunu' gruba önce yüksek bir radyo rotasyonu getirebilir, hemen peşine de dijitalde de hak ettiği dinlenme rakamına kavuşabilir. Şekersiz'in 'Peki Yasemin'in ötesine geçerek trend olabilmeyi başarması ve hem yerel hem de cool olmayı önemsemesi ise onlardan umutlu olmamız için aslında tek başına bir sebep. Yol gayet doğru.

Haberin Devamı

Turaç Berkay - Gece Gibi

Turaç Berkay Özer'in adını bugüne kadar birçok kez gördük ama onun vokalini daha önce duymamıştık. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan 'Gece Gibi' ise 'bir ilk'i başarıyor ve bizleri prodüktörün vokaliyle buluşturuyor. Yakın geçmişte, örneğin 2018'de Mercan Şenel'le' Koma'ya, 2022'de ise Aynur Aydın'la 'Siyah'a imza atan Turaç Berkay, ne denli yaratıcı, yenilikçi bir aranjör olduğunu net bir şekilde göstermişti. Bu şarkılardan özellikle de 'Siyah' görece zorluğu ve yine görece kolay algılanabilirliği sayesinde şöyle bir yurt dışı sound'larını takip edenleri heyecanlandırmış, hatta bol bol gece yürüyüşlerine çıkartmıştı. Turaç Berkay'ın 'Gece Gibi'sinde ise 'Siyah' kadar yenilikçi, heyecan verici bir sound yerine daha alışıldık ama kaliteli bir iş var. Prodüktörün vokali size aşırı tanıdık gelebilir, hemen sebebini söyleyelim. Canımız, ciğerimiz, 'Çilek'imiz Berksan'ımız Turaç Berkay Özer'in ağabeyi. İşte Turaç Berkay ve Berksan'ın vokallerinin birbirlerine bu kadar yakın olmasının sebebi tam da bu. 'Gece Gibi' iyi bir dans şarkısı. Temposundan vokaline tam bir gece şarkısı. Yolda yürürken ya da arabada keyifli bir yolculuk yaparken açın bu şarkıyı ve geceye daha farklı bir açıdan bakın ve gündüzün aslında sandığınızdan daha da yakında olduğunu fark edin. Umut veren 'Gece Gibi', Turaç Berkay için hem kolay eşlik edilebilir hem de kaliteli bir sound'a sahip. İçine 'Siyah'taki kadar biraz zıpırlık, biraz ters köşelik katılsa ortaya tam anlamıyla bir zerafet çıkardı, ama bu da lezzetli tabii.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

Esin İris - N'olur Ağla

Rap'ten pop'a, alaturka'dan elektronik'e Esin İris müzik yolculuğunda kendi sınırlarını genişletmeye adeta ant içmiş bir vaziyette. Bugüne kadar birçok keyifli şarkıya imza atan Esin İris, son dönemde daha çok elektronikten beslenen pop ve dans şarkılarıyla karşımıza çıkıyor. Hem müziğine cool'luk ve trend'lik katıyor hem de affedersiniz ama canı tam olarak böyle istiyor, e doğal olarak iyi de yapıyor. Son olarak 'Evrende Yalnızız'ı yayınlayan İris, bugünlerde ise muazzam bir sürpriz yaparak 'N'olur Ağla' gibi buram buram "Ben gizli bir hit'im" dedirten, hem keyifli hem de havalı bir şarkıyla yoluna devam ediyor. Esin İris, 2 kötü'den 1 iyi'ye vardığı 'Kötü Kötü Şeyler'den 'Bu Gece'ye, 'Önce Aşk'tan 'Korkarsan Dur'a ve bilhassa da Koray Candemir ortaklığı 'Senin Şarkın'la gayet iyi işler ortaya koydu. Ama 'N'olur Ağla' bugüne kadar solo yolculuğunda ya da başka isimlere verdiği şarkılar hatırlandığında her şeyin tümevarımı gibi bir noktada. R&B tınısı da var, pop da elektronik de, hepsi var 'N'olur Ağla'da. Şarkının sözü Esin İris ve Ozan Bozağ'a ait. Bestede bu iki isme Orhan Akın da eşlik ediyor. Aranjör koltuğunda ise Yiğit Avcı oturuyor. "Bitti mi Arzu?"muz Arzu Alsan'ın mikslediği şarkının mastering'i de Güven Ersoysal'a emanet edilmiş. Single'ın şıklar şıkı kapak tasarımı ise Cenk Doğruyol'un elinden çıkmış. Şarkının öyle bir nakaratı var ki bu nakaratta Esin İris'in vokaline de ekstra düşmek gayet mümkün. Bu şarkıyı kulaklarımız başka bir vokalden duysa bu kadar olur muydu, asla olmazdı. Sözlerinde bile hayatı doğru bir şekilde anladığını, yorumladığını ve kavradığını net bir şekilde gördüğümüz İris, verdiği mesajla şunu diyor: Ağla arkadaşım, ağla ki güzel safhaya geçebilelim. Esin İris kıymetli bir üretken. Yaptığı her işi titizlikle yapan, matematiği bilen ama rakamlardan iyi anlasa da kalptenliği, içtenliği de yakalayan, başaran ve önemseyen bir müzisyen. Siz bir ağlayın mesela, sonra elbet kesişir yollarımız sizinle de. 'N'olur Ağla' iyi bir şarkı. Hatta belki de Esin İris'in solo kariyerindeki şu ana kadar yayınladığı en havalı şarkı. Geliyor geliyor, İris'ten büyük bir hit geliyor...

Haberin Devamı

 

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler