Geri Dön
Mabel Matiz yeni şarkısıyla dönülmez 'Kavşaklar'ın ufkunda!

Mabel Matiz yeni şarkısıyla dönülmez 'Kavşaklar'ın ufkunda!

Son dönemde 'Hanfendi' ile adından sıkça bahsettiren Mabel Matiz arayı açmadan yeni şarkısı 'Kavşaklar'la karşımızda. Mabel Matiz'in yeni şarkısı Mor ve Ötesi, Tarkan ve Gülşen'in açtığı yoldan yürüyor, dönülmez 'Kavşaklar'ın ufkundan bize selam yolluyor...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Mabel Matiz son dönemde üretkenliğiyle dikkat çeken bir isim. Her yeni şarkısında bir öncekinin üstüne koyarak ilerleyen, müzik yelpazesini genişletmeye ant içen Matiz, son olarak 'Hanfendi' ile karşımıza çıkmıştı. 'Kavşaklar' ise onun yeni şarkısı. Şarkının sözü ve müziği yine Mabel Matiz imzalı. Ud melodisiyle açılışı yapılan şarkı daha sonra eşlik etmelik bir geri vokal desteğiyle devam ediyor. Sonrasında ise adım adım yükseliyor. Özellikle sözel bazda 'Kavşaklar' Mabel Matiz'in en güçlü işlerinden biri. "İki kumru gördüm / Bir hayal kurdum" diye başlayan sözler başka bir dünyaya götürüyor sizi. Ancak şarkının zirve noktası tam da ortalarında geliyor. "Böyledir prosedürüm / Bendim kendi ödülüm, müdürüm / Bulunur kalplere kavşaklar / Ama önce şu yavşaklar sussun!" kısmıyla neye uğradığımızı şaşırıyoruz. Yıllardır 'kavşak' kelimesi üzerine Türkçe pop'ta bir kelime oyunu arayıp arayıp bulamayanlara selam olsun! Mabel Matiz, yaptı oldu.

Haberin Devamı

Bir 'tavır' için illa 'sert' müziğe ihtiyaç yok

Şarkı bir yandan makam müziğinden, ud melodili alaturka soslu poptan hoşlananlara hitap ediyor ama öte yandan Matiz'in son dönemde sıklıkla karşımıza çıkarttığı 'şehirli duruş'tan da taviz vermiyor. Mabel Matiz'in potansiyeli 'Kavşaklar'da müthiş dökülmüş ete, kemiğe. Matiz'in diskografisinin şu ana kadarki tek kelimelik özeti olarak bile gösterilebilir 'Kavşaklar'. İçinde 'Zor Değil' de var, 'Hanfendi' de var. Bunlardan daha da önemlisi ise bestesinden ziyade sözlerinin gücü. Konu kumrulardan prosedürlere gelebilmiş bu şarkıda. Ve asla eğreti durmamış. İşte bir şarkıda tam da böyle bir 'oyuncak' olmalı zaten. Bu 'oyuncak' isterse bir melodide olabilir, isterse nakaratta, isterse outro'da. Mabel Matiz, halihazırda oldukça başarılı Alaca aranjmanına en çok da sözel destekle katkıda sunmuş. Yani 'prosedür / kavşak ve yavşak' üçlüsü hem 'Kavşaklar'ı zenginleştirip onu büyük bir hit adayına çevirmiş hem de protest tavrıyla son dönemde başta Megastar'ımız olmak üzere Mor ve Ötesi ve Gülşen'le devam eden 'duruş' yolundan yürümüş. Ben 'Kavşaklar'da en çok sözlerdeki kontrastı, bir 'tavır' için illa 'sert' bir müzik yapılmamasını kanıtlamasını sevdim.

Haberin Devamı

Çünkü geliyor gelmekte olan!

Mabel Matiz karakter olarak, tavır olarak, söz yazarı ve besteci kimliği olarak Türkiye için çok büyük bir renk. Ama bu renklilik "Bir de böyle bir renk var" anlamında değil. Mabel Matiz -şükürler olsun- ana akım müzik yapıyor. Her dinleyiciye hitap ediyor. Bir kelimesi, bir melodisi farklı kesimden dinleyiciyi buluşturmaya yetiyor. Ve onun sahip olduğu zenginlik yalnızca 'çok renkli' olarak etiketlenmemeli. Mabel Matiz, bir sanatçı olarak barındırdığı zenginliği kaleminden taşırıp üretiminin arkasında durma istikrarı ve kendi olma cesareti sergileyen kıymetli bir müzisyen, daha da önemlisi yaşadığı tüm zorluklara rağmen gülümsemeyi, acıyı bal eylemeyi kendine düstur edinmiş bir insan. Ve bize öğreteceği çok şey var. 'Kavşaklar'da ben o "Geliyor gelmekte olan" tadını aldım. Değişimler organiktir ve sancılıdır. Mabel Matiz istikrarından, cesaretinden, tutkusundan hiçbir şey kaybetmeden üretiyor, her ürettiğiyle kalpleri bir kez daha fethetmeyi başarıyor. Tüm bunları geçelim, ortada bir 'Maya' gerçeği var. Türkçe pop'un gelmiş geçmiş en sağlam albümlerinden biri olan 'Maya' tek başına Mabel Matiz'i 'büyük yıldız' yapmaya yeten bir detaydı. Ama Matiz ne yapıyor? Üstüne koyarak ilerliyor, bize daha çok şey katacağının sinyallerini veriyor, o "Dönülmez!" denilen 'Kavşaklar'ın ufkundan, gelecekten bize selam yolluyor. Yeterince hazır olduğumuzda, doğru zaman geldiğinde ve tüm değişimler zaten tabiat gereği kendiliğinden olduğunda işte biz onun en büyük hit'ini o zaman duyacağız. Çünkü geliyor gelmekte olan, Mabel Matiz henüz en iyi şarkısını daha yazmadı!

Haberin Devamı

 

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler