Geri Dön
Melodifestivalen 2023'te Loreen 'Tattoo' ile 6 yıl önceki intikamını aldı!

Melodifestivalen 2023'te Loreen 'Tattoo' ile 6 yıl önceki intikamını aldı!

'Euphoria' ile Can Bonomo'nun 7'nci olduğu 2012 Eurovision Şarkı Yarışması'nda şampiyon olan Loreen, 2017'de şansını bir kez daha Melodifestivalen'da denemiş ancak büyük finali kıl payı kaçırmıştı. 6 yılın intikamını alan ve 'Tattoo' ile Mello'yu kazanan Loreen şu anda 2023 Eurovision Şarkı Yarışması'nın da en güçlü favorisi konumunda. Tebrikler kraliçe!

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Her yıl İsveç'in en çok izlenen televizyon efsanesi olan ve yalnızca bir gece değil 6 haftalık ekran yolculuğu boyunca sadece ülke çapında değil Avrupa genelinde büyük bir hayran kitlesi olan müzik yarışması Melodifestivalen 2023 geçtiğimiz günlerde sona erdi. Her yıl İsveç'in farklı müzik türlerinden en popüler ya da geleceğe dair en ümit veren şarkıcıların yarıştığı Melodifestivalen, pop'tan rock'a, elektronik'ten gospel'e, country'den schlager'e çok sayıda müzik türüne ev sahipliği yapıyor. Her ne kadar son yıllarda 'yüksek prodüksiyonlu ve ticari donesi yüksek pop şarkıları'nın hegemonyasında geçse de Melodifestivalen 2023 özellikle şarkıcı ve prodüktör Christer Björkman'ın 20 yıllık varlığının bu yıl itibarıyla sona ermesinden sonra nasıl bir yolda ilerleyeceği epey merak uyandırıyordu. Kazananın Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsveç'i temsil etme hakkı kazandığı Melodifestivalen, eksileri ve artılarıyla kaydadeğer bir yıl olma konusunda sıkıntılar çekse de yine de birkaç önemli donesiyle akıllarda kalmayı başardı.

Haberin Devamı

'Air' haricinde hiçbir rakibi yoktu

Mello'cuların yakından tanıdığı isimlerin Björkman sonrası 'geri dönüş hazırlığı' içinde olduklarını az çok biliyorduk. Mello 2023'te özellikle eski isimlerin tekrar şanslarını denemesi oldukça dikkat çeken ilk detaydı. Loreen, Jon Henrik Fjällgren, Nordman, Mariette, Panetoz, Paul Rey, Axel Schylström, Wiktoria, Victor Crone, Eva Rydberg & Ewa Roos, Eurovision'un pandemi yüzünden tarihte ilk defa iptal edildiği 2020 yılında Melodifestivalen'i sadece 1 puan farkla kazanan The Mamas grubundan tanıdığımız Loulou Lamotte ve geçen yıldan aşina olduğumuz Theoz ve Tone Sekelius bu yıl şanslarını bir kez daha denediler. Neredeyse birçoğunun en zayıf Mello şarkılarıyla katılması ve birçoğunun hayal kırıklığı yaratması ise bir diğer şaşırtıcı detaylar arasındaydı. Şarkı kalitesi olarak 2022, 2021 ve 2020'in bir hayli gerisinde olan 2023 yılının en akılda kalan şarkıları ise hiç kuşkusuz büyük favori Loreen'in 'Tattoo'su ile 'Air' ile klas bir şarkıya ve performansa imza atan ve M&M olarak bilinen Marcus & Martinus ikilisiydi. Son dönemdeki 'tek tip şarkı' eleştirisini yıkmak istercesine müzik türü konusunda daha renkli bir yıla tanıklık etsek de hit konusunda 'Tattoo' ve 'Air' haricinde bir hayli zayıf bir yıldı Melodifestivalen 2023.

Haberin Devamı

Mariette kendi birinci olsa bu kadar sevinmezdi

Büyük finale kalan isimlerden Tone Sekelius 12'inci, Nordman 11'inci, Panetoz 10'uncu olurken, yarı finalden finale direkt kalan Maria Sur ise oldukça vasat şarkısıyla 9'unculuğu kaptı. Mariette'in 8, Paul Rey'in 7'nci olması şaşırtıcı olmazken Kiana'nın final öncesi son şans yarı finalinden finale kalarak ilk yılında 6'ncı olması önemli bir başarı olarak akıllarda kaldı. Theoz 5'inciliği kaparken Jon Henrik Fjällgren, Arc North ve Adam Woods ortaklığı 4'te kaldı. Rock'ın son dönemdeki yükselişiyle Smash Into Pieces 3'üncülüğü kaptı ve gelecek yıllarda rock şarkılarının İsveç bazında önünü açmış oldu. Beklenildiği gibi Marcus & Martinus hak ettikleri gibi ikinci olurken Loreen ise 'Tattoo' ile 4'üncü kez katıldığı Mello'da ikinci kez şampiyon olmayı başararak Charlotte Perrelli (Nilsson) ve Carola gibi isimleri yakalamış oldu. 'Tattoo' oldukça sağlam bir pop şarkısı olarak Loreen'in kariyerini yeniden canlandıracak bir güce sahip olsa da sahne performansı bazında görece monoton kaçan görselliğiyle 'Euphoria' etkisinden az biraz uzakta şu anda. Ancak bu yıl Birleşik Krallık'ın Liverpool şehrinde düzenlenecek Eurovision Şarkı Yarışması'nda Loreen'in bir tık 'zayıf' hali bile yetebilir. Özellikle eskilerin Loreen'in katılacağını öğrenmişcesine en zayıf şarkılarıyla katılması ise işin elbette magazinsel kısmı. Mello 2023 şarkılarını ve son 25 yıla hakim olun, eminim sizler de katılacaksınız. Mariette'in 58 yıldır finalde kaybetmemiş gibi Loreen'in birinciliğine fazlasıyla sevinmesi bile sanki herkesin bu yıl Melodifestivalen'e "Seni birinci yapacağız ey Loreen!" tadında katıldığını az biraz kanıtlar nitelikte. Eminim 58 yıldır kayıpları oynayan Mariette kendi şampiyon olsa Loreen'in birinciliği kadar sevinmezdi, buna net eminim.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

6 yıl sonra 'Statements'ın intikamını aldı

Şu anda Eurovision bahislerinde Loreen oldukça net bir favori konumunda. 'Tattoo' bu favori olma halini hak eden bir şarkı, Loreen ise bir profesyonel, bir kraliçe. Vokalinden enerjisine, tutkusundan 'Tack så mycket!'sine (Çok teşekkür ederim) kadar ayrı, ayrıcalıklı bir noktada. Loreen'in olası Eurovision birinciliğini bile Mello sonrası tebrik eden bizler, kraliçenin dönüşünden ultra mutlu ve huzurluyuz. İyi bir vokal, görece monoton kaçsa da 10 saniyelik enerjisi bile yeterince heyecan uyandıran Loreen, 'Tattoo' ile belki 'Euphoria' kadar tartışmasız bir hit yakalamasa da iki kez Eurovision'u kazanarak 'Statements'ta Andra Chansen'de yenilen hakkını telafi edebilir. Sıkı Molatik'çiler bilir ki Loreen'in 2017'de 'zeki pop' sularında bizlere takdim ettiği 'Statements' fantastik bir şekilde Andra Chansen'a kalmış, daha da kötüsü Andra Chansen'da elenip final yüzü bile görememişti. Bizler de oturup Loreen'in "Ekran mı dondu? Tövbe estağfurullah Loreen'e bir şey oldu" dedirten sabit bakışlarına ve yaşadığı hayal kırıklığına itinayla Molatik olmuştuk yolumuzun hemen başında. Tam 6 yıl sonra pes etmeyip yarışmayı ikinci kez kazanan Loreen'in azmi ve hırsı hepimize örnek olsun. Mello ve olası Eurovision şampiyonluğu şimdiden hayırlı olsun kraliçeye!

Haberin Devamı

 

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler