Geri Dön
Mert Demir ve Mabel Matiz'in 'Antidepresan'ı neye çare olur, oldu, olacak?

Mert Demir ve Mabel Matiz'in 'Antidepresan'ı neye çare olur, oldu, olacak?

'Karakol' ve 'Fan'la peş peşe üzerimize füze yağdıran Mabel Matiz, dikkat çeken aranjeleriyle son dönemde adından bahsettiren Mert Demir'e eşlik etmiş ve ortaya hepimize muhakkak iyi gelecek bir 'Antidepresan' çıkmış. Peki Mert Demir ve Mabel Matiz'in 'Antidepresan'ı neye çare olur, oldu, olacak?

Mayk Şişman
Mayk Şişman

'Fan' şarkısını 'yaz günü terli terli' değil de 'Karakol' rüzgârının az biraz 'dinmeye' başladığı sonbaharın hemen başında yayınlayan Mabel Matiz, 90'lara göz kırpan bu şarkıyla yüzleri güldürmeyi başarmıştı. Özellikle melodisiyle ve sözleriyle dikkat çeken 'Fan', son dönemde yayınlanan birçok Matiz şarkısı gibi kısa vadede dikkat çekse de uzun soluklu bir işti. Henüz 'Fan', az biraz da 'Karakol'un yarattığı etki nedeniyle gücünü tam da ortaya koymadan, arayı açmadan bir kez daha dijital platformlardaki şarkı listelerimize rahatlıkla tepeden giriş yapacak bir ortaklıkla karşımıza çıktı. 'Antidepresan' adını taşıyan şarkıda son olarak Anıl Durmuş'un albümündeki aranjeleriyle dikkat çeken Mert Demir'e eşlik eden Mabel Matiz, standart dinleyici için şimdilik 'isimsiz' olan Mert Demir'i vitrine çıkartıyor ve sadece şarkıya eşlik etmek yerine sözel olarak da katkıda bulunuyor. İşin içinde Mabel Matiz olduğunda onun kalemini bilen masum dünyalılar olarak haliyle beklentimiz Nirvana oluyor. Mert Demir ve Mabel Matiz ortaklığı 'Antidepresan' prodüksiyon olarak yılın en keyifli ve sağlam işlerinden biri olmasına rağmen sözler Matiz katkısına rağmen olumsuz yönde biraz şaşırtıyor.

Haberin Devamı

Avaz avaz "Ben bir hit'im" diye bağırıyor

Sözü Mert Demir ve Mabel Matiz'e ait olan 'Antidepresan'ın bestesi ve prodüksiyonu Mert Demir imzalı. Mix ve mastering Emre Malikler'in, şarkının single kapağı Mesut Adlin'in elinden çıkmış. Intro'suyla bile buram buram "Ben bir hit'im" diye avaz avaz bağıran 'Antidepresan' ritmiyle henüz ilk saniyelerde bile dinleyiciyi yakalıyor. Bir anda sizi bulutların üstüne çıkartıyor, her bir anı tıkır tıkır işliyor. Synthpop türündeki şarkı, özellikle 2000'ler sonunda başta Birleşik Krallık olmak üzere Avrupa'da çok popüler olan ancak günümüzde az biraz gölgede kalan bu türe Türkiye'den şahane iyi bir örnek oluyor. Mert Demir ve Mabel Matiz'in ses uyumları inanılmaz başarılı. Outro olarak kullanılan ikinci nakarat sonrası melodisi bir anda sizi alıp uzaklara götürüyor ve orada bırakıyor. Prodüksiyon olarak hem çok doğru hem de çok keyifli bir şarkı olmayı başarıyor 'Antidepresan'. Özellikle melankolik şarkılarıyla çok sevilen Mabel Matiz'i bu tarz modern synthpop işlerde görmek zaten kafadan heyecan vericiyken bir de üzerine hem değen hem de prodüksiyon açısından doğru bir frekans yakalandığında olay tamamen bitmiş oluyor. Mert Demir ve Mabel Matiz ortaklığı mutlaka ilerde de devam etmeli çünkü 'Antidepresan' sempatik ve 'gerekli' bir birliktelik.

Haberin Devamı

Antidepresan da bir ilaç değil midir?

'Antidepresan' özellikle beste ve aranjedeki başarısıyla dikkat çekse de sözel bazda dinleyiciyi maalesef olumsuz yönde şaşırtıyor. Sosyal medyadaki yorumlarda da şarkının sözlerini fazlasıyla düz bulanların sayısı hiç de az değil. Ben böyle bir besteye elbette 'Fan' gibi sözler beklemiyordum. Söz ve beste uyumunda pürüz var mı, yok. Mühim olan bu. Evet, Mabel Matiz tek bir harf katkısı bile yapsa o şarkının sözel bazda uçup taşmasını, dünyayı baştan fethetmesini filan bekliyoruz. Bu beklenti Matiz açısından keyifli bir durum zaten. Bunda hiçbir problem yok. Ama beni en çok rahatsız eden kısım işin 'mantık' kısmı. "Kesmiyor ne ilaç ne antidepresan" kısmına kadar 'kabul edilebilir' bulduğum sözler bu cümleyle birlikte bir anda kafamda kocaman bir soru işaretine yol açmış durumda. Bunun nedeni ise hepimizin bildiği gibi antidepresanın da zaten ilaç olması. Ancak işin Türkçe boyutundan baktığımızda "Kesmiyor ne ilaç ne de antidepresan" dediğimizde antidepresan sanki ilaç değilmiş de başka bir şeymiş gibi bir algı oluşuyor kafada. Bu elbette doğru değil. Üstelik şarkının adının 'Antidepresan' olduğunu hatırladığımızda ve gücünü bu cümleden aldığını düşündüğümüzde bu kadar göz göre göre sözel bazda sıkıntılı bir cümle yaratılmış olması beni şaşırttı ve düşündürdü. Elbette işin mantık kısmını geride bıraktığımızda ve yalnızca kalbimizle dinlediğimizde şarkının "Acıyı bal eylemeye çalışan" hali bence hepimize çok iyi geldi. Mert Demir ve Mabel Matiz'in 'Antidepresan'ı en çok da 'iyimser karamsar'lığımızı onaracak bir enerjide. Rutinin içinde boğulduğumuz, pandemi sonrasında sosyal hayata birbirimize çılgınlarca Reels videosu atarak tutunmaya çalıştığımız bu garip dönem ve devirde avaz avaz "Kafayı yiyorum" diyerek şarkıya eşlik etmek bile güzel bir deşarj yöntemi. Sözleriyle karamsarlığı, aranjesiyle iyimserliği cımbızlayıp şahane bir tat ve denge yakalayan 'Antidepresan', mantık hatasına rağmen dinleyiciyi manik depresif yapmadan, hayattan beslenerek pozitifliği ve negatifliği harmanlayarak enteresan bir enerji yakalıyor. İşte tam da bu 'siyah/beyaz dengesi' henüz ilk dinlemede bile bize iyi geldi, geliyor, gelmeye de devam edecek...

Haberin Devamı

 

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler