Geri Dön
Onurr'un yeni albümündeki en büyük 'Methiyeler'i 'Çal Keke' hak ediyor

Onurr'un yeni albümündeki en büyük 'Methiyeler'i 'Çal Keke' hak ediyor

Tribünlerin 'Aşkın Olayım'ı 4 yıl gecikmeli keşfettiği bugünlerde şarkının bestecisi Onur Özdemir yani Onurr, bir süredir merakla beklenen yeni albümü 'Methiyeler'i yayınladı. Onurr'un yeni albümündeki en büyük 'Methiyeler'i ise açık ara farkla 'Çak Keke' hak ediyor elbette...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Sakin ve edepsiz komedyalarımızın yavaş yavaş sonuna gelirken, hayatlarımızın -en azından hatırlayabildiğimiz kadarıyla- tek nefeslik olduğunu hatırlarken, bir sandalyede uzun süre oturmanın sanılanın aksine derimize rahatlık değil tam tersi zarar verdiğini yaşayarak öğrenirken Onur Özdemir'in, yani Onurr'un 'Methiyeler' albümüyle karşımıza çıkması pek de tesadüf değil. Besteci kimliğiyle şu anda zevkle dinlediğiniz birçok şarkıya imza atmış olan Onurr, kıymetli Alper Narman'la ya da tek başına canavar gibi hit'ler kazandırdı ve bunu yapmaya da devam ediyor. 'Aşk Kışlıkları Giy'e klip çekmediği için asla affetmemeye devam ettiğimiz ama bünyesinde barındırdığı şeytan tüyü ve gerçek bir bebek kalpli oluşundan ötürü ne yaparsa yapsın asla kızamadığımız, ailemizin en deli dolusu İrem Derici'den tutun da çıtayı yükselttikçe yükseltmeye su yerine ant içmiş Simge Sağın'a kadar birçok pop'çuya verdiği bestelerle Onurr aslında oldukça, fazlasıyla tanıdık bir isim. Hadi hiç çıkartamadıysanız bir Galatasaray maçına gidin ve herkesin tek bir ağızdan 'Aşkın Olayım'ı söylerkenki mutluluğuna denk gelin. Simge Sağın'ın 2018 çıkışlı 'Ben Bazen' albümüne vaktizamanında fena halde Molatik olmuş ve 'Aşkın Olayım'a özellikle dikkat çekmiştik. Aradan geçen 4 yılda 'Aşkın Olayım'ın hak ettiği başarıya ancak yeni yeni kavuşması elbette göz pınarlarımızı harekete geçiriyor. Onurr'un yazdığı o sözler 4 yıl içinde bile olsa muhakkak dillere düşüyor. 'Methiyeler'i dinledikten sonra bir kez daha anlıyoruz ki sözleri o ürettikçe akılda kalmaya devam edecek.

Haberin Devamı

'Seyran-ı Bela' biraz daha sert olmalıydı

Yeni Onurr albümü 'Methiyeler'in tadına aslında 'Seyran-ı Bela' ve 'Hürmet' sayesinde şöyle az'cık ucundan bakmıştık. 'Seyran-ı Bela' ile mevzuya hafiften bir giriş yapan ve drum and bass'a kadar yolu olan bu şarkıda çok ürkütmeden, korkutmadan "Gel canım, gel hiç acımayacak annem" diyen Onurr, 'Hürmet'le mikrofon başındayken de radyo dostu olabileceğinin sinyallerini vermişti. 'Methiyeler'in genel dinleyici bazında 'Hürmet'le beraber en 'kolaylıkla aşina' olacağı bir diğer şarkı 'Güya' ise beklenildiği gibi yavaştan diğer şarkılar arasından sıyrılmayı başardı. 'Hürmet' ve 'Güya' Onurr'un 'hit makinesi' yönünü besleyen, bu yönünün sağlamasını yapan, genel kitle tarafından rahatlıkla algılanacak, her ne kadar Onurr'un 'eski'sini ve 'şimdi'sini gayet iyi bilenler için o kadar da tatmin edici olmasa da rahatlıkla sınıfı geçen şarkılar. Adı bu yazıya sığamayacak olan ve ne yazık ki rota bulmakta az biraz zorlanan ve tam da bu yüzden biraz üzen diğer şarkılarda Onurr'un denemelerini, 'eski'yle vedalaşmalarını, her veda gibi sancılı geçen bir sürecin izlerini görüyoruz. 'Methiyeler' ya da 'Delice' söz, vokal, sound olarak bir tık daha akılda kalsa da niceliksel bazda 'Güya' ya da 'Hürmet' açık ara farkla bu şarkıları gölgede bırakıyor. Albümün dikkat çekenlerinden giriş şarkısı 'Seyran-ı Bela' ise sağlam bir 'mevzuya giriş' şarkısı olsa da aranjesindeki bir tık fazla 'uyumlu hal' şarkıya niceliksel bazda katkı sunuyor. Ha ama Onurr'un, Gururr'un vizyonunu ve çok yönlülüğünü bilen dinleyicilere göre yetmiyor ama "Evet" dedirtiyor. Sanki Onurr 'Seyran-ı Bela'da sert ritimlerle ve biraz daha drum and bass etkisiyle daha da uçabilecekken az biraz rıhtımda geyik yapıyor. İyi ama 'Methiyeler'in en iyisi değil.

Haberin Devamı

Siz size yetersiniz Onurr Bey, 'hürmet'ler!

Çünkü neden? Çünkü 'Methiyeler'de çok büyük bir bomba var. Onurr'umuz, Gururr'umuz bu şarkıyı sona saklamış. 'Methiyeler'in kapanışını yapan ve her kapanış şarkısı gibi ilk aşamada kıyıda köşede kalsa uzun vadede muhakkak hak ettiği değeri göreceğine inandığım 'Çal Keke' muazzam bir gizli hit. Şu sıralar BBC Radio 1'ın delilerce destek verdiği, BBC Sound Of... 2023 anketinde 2'nci sıraya yerleşen Fred Again..'in şarkıları tadındaki intro'suyla "Bir dakika, hâlâ aynı albümde miyim?" dedirten, afallatan 'Çal Keke', babasının kendisine uygun gördüğü esprili halin çok daha ötesinde müthiş bir akıcılığa sahip. Buram buram kalite kokuyor her kısmıyla. Sözleriyle dinleyeni kışkırtan, "Yahu bir dans bile edemedik"lerimizi film şeridi gibi gözümüzün önüne getiren Onurr Bey, "Az biraz elinizi vizyonunuza götürün" dedirten bazı radyolara gerekli bi' selam çakmış vaziyette. Metanoyasını gerçekleştirebildiğini ve ortaya koyabildiğini yalnızca 'Çal Keke'yle bile gayet net bir şekilde görebildiğimiz Onurr'un acilen, derhal, 5 dakikada Beşiktaş'a varması ve bizlere bu güzelliği cümle aleme, dosta düşmana duyurması vicdani bir zorunluluk barındırıyor. Ama bunların çok daha ötesinde 'Methiyeler' sonrasında çizmesi gereken rotanın tam olarak 'Çal Keke' çizgisinde olması gerektiğini ortaya koyuyor. 'Çal Keke' önümüzdeki günlerde 'Sıkıysa Iskala'da da karşımıza çıkacak. Ama bence siz şimdiden keşfedin, sonra öyle 4 yıl gecikmeli bir şekilde 'Aşkın Olayım' filan olmayın. Zamanında sevin yahu, geciktirmeyin, treni kaçırmayın. Hayat kısa ama Onurr'umuz, Gururr'umuz şarkılarıyla hep hatırlanacak. Minnoş kalpler kırılmasın, eskide kalan eskide kalsın, danslar edilsin, 'biraz da şuramıza'lık vizyonlar nokta atışı bir şekilde kalpten kalbe iletilsin. Söz, müzik, aranje... Miley Cyrus'ın 'Flowers'ı gibi bize çiçek gibi bir 'Çal Keke' hediye eden Onurr Bey, siz size gayet yetersiniz, 'hürmet'ler!

Haberin Devamı

 

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler