Geri Dön
'Sen Affetsen Ben Affetmem' yarışı! Aleyna Tilki mi Gülşen mi?

'Sen Affetsen Ben Affetmem' yarışı! Aleyna Tilki mi Gülşen mi?

'Bergen' filminin rüzgârı devam ediyor. 'Saygı Albümü: Bergen'de Gülşen tarafından 0 kilometre olarak yorumlanan 'Sen Affetsen Ben Affetmem'i aslında 2.5 yıl önce Aleyna Tilki, Taksim Trio ile birlikte yorumlamıştı. Ancak şarkının resmi kanallardan yayınlanması Bergen rüzgârıyla gerçekleşti. Peki bu yarışın galibi kim? Aleyna Tilki mi Gülşen mi?

Mayk Şişman
Mayk Şişman

'Issız Adam' filmi sadece gişede büyük bir başarı elde etmemiş aynı zamanda filmde kullanılan Ayla Dikmen'in 'Anlamazdın' şarkısını da tekrar gündemimize getirmişti. Normalde güncel olmayan şarkılara 'yüksek rotasyon'da yer vermeyen radyolar bile şarkıyı adeta o yıl yayınlanmış gibi çılgınlarcasına çalmıştı. Ayla Dikmen'in 'Anlamazdın' şarkısının 'Issız Adam'da ikinci baharını yaşamasından sonra yurt dışında bir hayli önem verilen 'soundtrack' kültürüne Türkiye'de de daha fazla özen gösterilir olmuştu. Artık birçok filmin orijinal ya da seçki ama mutlaka bir film müziği albümü yapılıyor ülkemizde de. Filmi hatırlamak isteyenler için önemli bir sığınak oluyor. Daha da güzeli, filmden bağımsız olarak da değerlendirilebiliyor bu albümler. 'Bergen' filmiyle aynı anda yayınlanan 'Saygı Albümü: Bergen' de onlardan biri. Albümde Melike Şahin'den Gülşen'e oldukça dikkat çeken 8 kadın şarkıcının yorumu vardı. Melike Şahin'in 'Kader Diyemezsin' ve Gülşen'in 'Sen Affetsen Ben Affetmem' yorumları oldukça dikkat çekiciydi. Bu şarkılardan 'Sen Affetsen Ben Affetmem' ise oldukça enteresan bir şarkıya dönüşmüş durumda.

Haberin Devamı

Oysa Aleyna Tilki'nin yorumu 2.5 yıl önce yayınlanmıştı

'Saygı Albümü: Bergen'de Gülşen'den daha pop bir altyapı ile dinlediğimiz Bergen klasiği 'Sen Affetsen Ben Affetmem', bu kez Aleyna Tilki'nin Taksim Trio ile birlikte kaydettiği yeni bir versiyonla karşımızda. Zamanlama enteresan. İlk olarak 2019'un son aylarında bu yorumu duymuştuk Youtube'ta. Aleyna Tilki'nin Taksim Trio ile birlikte söylediği bu yorum şu ana kadar tam 28 milyon kez dinlenmiş/izlenmiş durumda. Bu yorumun 'Saygı Albümü: Bergen'den çok önce kaydedilmiş olmasından ötürü ve 0 kilometre bir cover olmamasından ötürü bu tribute albümünde yer almadığını anlamak güç değil. Ancak tabii ki magazinciler boş durur mu... Ortalığı ateşe vermek istemiş. Üstelik Gülşen'in 'Lolipop' klibinde Aleyna Tilki'nin 'Sen Olsan Bari' renkliliğini görünce bir de üzerine 'Sen Affetsen Ben Affetmem'i bu kez resmi olarak Aleyna Tilki single olarak piyasaya sürünce elbette bir çekişme içine sokulmaya çalışılmış ikili. Ancak gerçekten bunlara ne gerek var? Çünkü karşımızda iki adet iyi 'Sen Affetsen Ben Affetmem' yorumu var.

Haberin Devamı

Aleyna Tilki henüz "Bakın ben arabesk de söyleyebiliyorum"u kanıtlama döneminde

Gülşen'in 'Sen Affetsen Ben Affetmem' yorumu tam da ondan beklediğimiz şıklıktaydı. Biraz arabesk, biraz pop. Arabesk vokali pop altyapı ile birleştirmek zaten Gülşen'in müzik stiline uygun bir seçim. Dolayısıyla şaşırtıcı değil. Şık ve keyifli. Aleyna Tilki'nin 'Sen Affetsen Ben Affetmem' yorumunda ise Aleyna Tilki'nin damardan yürümesi söz konusu. Şarkının orijinalindeki arabesklik Aleyna Tilki'nin genç enerjisiyle birleşmiş ve bir nevi 'Vur Kadehi Ustam' tadı yakalanmış. E tabii biraz da enteresan. Aleyna Tilki sevdiği bir şarkıyı orijinaline yakın, akustik kurallar çerçevesinde söylemiş. Tilki'de bir "Ben arabesk de söylerim" iddiası ve "Beni kabul edin" söylemi var. Gülşen'in buna ihtiyacı yok. Hepimiz Gülşen'in vokaline aşinayız. Dolayısıyla stratejik adımlar konusunda öncelikler farklı. Ama bu cover'ın Aleyna Tilki tarafından resmi kanallarda tam 2.5 yıl sonra kabullenilmesi ve tam da Bergen rüzgârına denk getirilmesi beni tek rahatsız eden kısım. Ticari düşünülmüş. Yanlış bir karar mı, değil. Ama Aleyna Tilki'nin Youtube üzerinde 28 milyon kez dinlenmiş bir şarkısını 'resmi single' olarak yayınlaması için Bergen rüzgârının beklenmesi doğru muydu? Değildi. Ortada tutmuş bir yorum var çünkü. Ha belki gerekli izinler alınamadı bu süreçte. Ama yine de şöyle düşünelim, Bergen'in tribute albümü DMC ve Yaşar Plak ortaklığında yayınlanmış. Tilki de tıpkı Gülşen gibi DMC sanatçısı. Ve şarkı Gülşen'in -albümün tabiatı gereği 0 kilometre olduğu için- versiyonuyla karşımızda. Ortada sanıldığı gibi magazinsel bir malzeme yok. Tek sıkıntı Aleyna Tilki'nin zamanlamada gecikmiş olması ve "Zararın neresinden dönersek kârdır" denilerek 'Bergen' etkisinden sonra yorumunu karşımıza çıkarması. Aleyna Tilki henüz kendi müzik stilini tam olarak yaratmamış, arayışta olan bir isim. Henüz 20'li yaşlarının başında. Dolayısıyla arabesk, arenbesk ve pop sularında gezinip duruyor. Birçok büyük yıldız da kariyerinin başında bu 'çok renkliliği' sergilemiş durumda. Ben kişisel olarak Gülşen'in yorumunu daha zengin buldum. Çünkü bir cover hem orijinaline yakın hem de farklı bir tat vermeli. Aleyna Tilki "Bakın ben arabesk de söyleyebiliyorum"u kanıtlama çabasıyla yorumlamış daha çok. Ama şu bir gerçek ki her iki yorum da sınıfı geçiyor ve her ikisi de 'Sen Affetsen Ben Affetmem'in yıldızını yıllar sonra tekrar parlatıyor. Sonuç başarılı...

Haberin Devamı

 

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler