Geri Dön
'Serdar Ortaç Şarkıları Vol. 1'in gerçek yıldızı kim?

'Serdar Ortaç Şarkıları Vol. 1'in gerçek yıldızı kim?

Serdar Ortaç şarkılarından bir tribute albümü yapma fikri için çok geç kalınsa da zarardan dönüldü sonunda. 'Serdar Ortaç Şarkıları Vol. 1' adını taşıyan albümde Demet Akalın'dan Derya Uluğ'a, Bengü'den Ziynet Sali'ye dikkat çeken isimler yer alıyor. Peki 'Serdar Ortaç Şarkıları Vol. 1'in gerçek yıldızı kim?

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Tribute albümler son dönemde heyecan yaratıyor. Kayahan'dan Yıldız Tilbe'ye, Nazan Öncel'den Mirkelam'a bugüne kadar çok sayıda ismin tribute albümü yayınlandı. Bu albümlerden büyük bir hit çıktı mı orası tartışılır ama her daim ilgi uyandırdı bu projeler. Bu albümlerde en çok iz bırakan şarkılar ise elbette orijinalinden oldukça farklı tınlayan aranjelere sahip olan işler oldu. Bu noktada bugüne kadar hem nitelik hem de nicelik olarak orijinalini gölgede bırakan en büyük tribute cover'larından birine Aleyna Tilki'nin imza attığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Yıldız Tilbe şarkısı olan 'Yalnız Çiçek' gerçekten de adı gibi yalnız bir çiçekken Aleyna Tilki henüz müzik kariyerinin başında bu şarkıyı öyle bir yorumladı ve şarkıya Emrah Karaduman imzalı öyle şahane bir aranje yapıldı ki şarkı kocaman bir hit'e dönüştü, dijitalde 30 küsür milyon kez dinlenmeyi başardı. Yani iyi bir 'tribute cover'ının tıpkı 'Yalnız Çiçek' gibi bize bambaşka bir tat vermesi, o şarkıyı sanki ilk defa duyuyormuşuz hissini dinleyiciye geçirmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

Orijinallerini fazlasıyla andırıyorlar

Serdar Ortaç'ın tribute projesinin ilk ayağı olan 'Serdar Ortaç Şarkıları Vol. 1'i tam da bu şekilde değerlendirmek gerekiyor işte. Buram buram Serdar Ortaç kokan bestelere yorumcuların farklı bir tat vermesi gerekiyor. Özellikle de Ortaç'ın bir başka isme verdiği bir beste değilse ve daha önce kendi yorumlamışsa kesinlikle çok daha fark atması gerekiyor yeni yorumların. 'Serdar Ortaç Şarkıları Vol. 1' bu noktada hem problemli hem de heyecan veren bir proje. Evet aynı anda ikisini de başarabilmesi gerçekten enteresan. Albümde ilk dikkat çeken kısım şu: Bu albüm bir projenin ilk ayağı. Belli ki bu projenin ikincisi gelecek, hatta üçüncüsü bile gelebilir. Basına yansıyan haberlerde Gülşen, Edis, İrem Derici ve Cem Belevi gibi isimlerin de bu projede olacağı konuşuluyordu çünkü. Dolayısıyla şarkı seçimleri birçok kişiye eksik gelebilir. Mesela bir 'Mesafe' yok bu albümde. Ki olmalıydı. Ya da 'Yaz Günü' keza. Muhtemelen bir sonraki ayakta göreceğiz bu yorumları. Projenin ilk ayağında şarkı-yorumcu uyumunun yakalandığını düşünenlerdenim. Evet, Demet Akalın daha önce Fulden Uras'ın patlattığı 'Bensiz Olsun' için en doğru isim kağıt üstünde. Keza 'Asrın Hatası' da Ziynet Sali'yle uyumlu bir beste. Bu noktada bir sıkıntı yok. Ancak ortada ciddi bir problem var, o da şarkıların düzenlemeleri her ne kadar üzerinde çalışılmış olsa da Serdar Ortaç hallerine ya da orijinallerine fazlasıyla benzemesi.

Haberin Devamı

En heyecan verici yorum Derya Uluğ'dan gelmiş

Örneğin Bengü'nün yorumladığı 'Heyecan'. Ne yazık ki 'Heyecan' vermeyen bir cover olmuş. Şarkıda çok baskın bir Serdar Ortaç tadı var. Oysa Bengü bu şarkıyı çok daha farklı bir noktaya taşıyabilirdi. Aynı sıkıntı Demet Akalın'ın 'Bensiz Olsun'unda da var. Fulden Uras'ı tüm Türkiye'ye tanıtan şarkı gerçekten heyecan verici bir yoruma ve aranjeye sahipti. Demet Akalın versiyonu ise o kadar düz ve ruhsuz olmuş ki özellikle nakaratta şaşırdım. Hiçbir ekleme, çıkartma yapılmadan adeta karaoke tadında bir versiyon olmuş. Kötü mü? Tabii ki değil. Kulağa asla 'kötü' bir versiyon gibi gelmiyor. Ama fazlasıyla düz ve orijinaline yakın olmuş. Halbuki 'Bensiz Olsun' gibi bir beste inişleriyle çıkışlarıyla temposuyla heyecanıyla çok daha bambaşka olabilirdi. Mustafa Ceceli'nin 'Beni Unut'u albümün en "Nasıl yani?" dedirten yorumu olurken ve ne yazık ki beklentilerin epey altında kalırken albümün bana göre en heyecan verici işi Derya Uluğ'dan gelmiş. 'Hadi Çal' Serdar Ortaç'ın en hakkı yenilmiş bestelerinden biriydi. Orijinali gerçekten akılda kalıcı bir şarkıydı ama nedense hep kıyıda köşede kaldı. Derya Uluğ, 'Hadi Çal'a öyle bir yorum katmış ki gerçekten heyecanlandım. Her ne kadar nakarattaki 'Nefes aldığın süre seninim' kısmındaki 'seninim' kelimesini Derya Uluğ enteresan bir şekilde bastıra bastıra söylese de ve bu durum biraz kulak tırmalıyıcı olsa da aranje de Derya Uluğ'nun vokali de 'Hadi Çal'ı gerçekten çok farklı bir yere konumlandırmış. Konserlerinde yaptığı 'gerdan kırma' hareketiyle sosyal medyada viral olan Uluğ, bu sempatik hareketi klibe de taşıyarak güzel bir imza atmış videoya... 'Serdar Ortaç Şarkıları Vol. 1' asla kötü bir albüm değil. Ama çok daha iyi olabilirdi. Ben bu albümün yıldızının 'Hadi Çal'la Derya Uluğ olduğunu düşünüyorum. Hem de açık ara farkla. Bakalım proje ikinci ayağıyla bize ne gibi sürprizler yapacak...

Haberin Devamı

 

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler