Geri Dön
Sıkıysa Iskala 2: Harry Styles, Suede, Rachel Chinouriri

Sıkıysa Iskala 2: Harry Styles, Suede, Rachel Chinouriri

Sıkıysa Iskala'nın ikinci konukları Harry Styles'ın 2022'ye damga vuran 'Harry's House' albümünün kapanış şarkısı 'Love Of My Life', yılların alternatif rock grubu Suede'in "Rock ölmedi, ölmez" dedirten dönüş albümleri 'Autofiction'ın incisi 'The Only Way I Can Love You' ve BBC Sound Of... 2023'ün uzun listesinin en büyük sürprizlerinden Rachel Chinouriri'nin son single'ı 'I'm Not Perfect (But I'm Trying)'. Sıkıysa ıskalayın, hadi bakalım!

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Son yıllarda adını duymaya başladığımız çok fazla isim ve çok fazla üretim var. Bu şarkılardan birçoğu maalesef gözden kaçıyor. Ancak bir arkadaş ya da dost önerisiyle haberimiz oluyor çoğu zaman bu şarkılardan. Halbuki bir dinlemeye başladığınızda "Ben neden daha önce keşfetmemişim ya" dedirtiyor neredeyse hepsi. Sıkıysa Iskala tam da bu gerekli ihtiyaçtan doğdu. Bu seride yeterince takdir görmeyen, dinlenme rakamlarında hak ettiği ilgiyi bulamayan ama aslında taş gibi olan şarkılar yer alıyor. Sıkıysa Iskala'nın ikinci konukları Harry Styles'ın 2022'ye damga vuran 'Harry's House' albümünün kapanış şarkısı 'Love Of My Life', yılların alternatif rock grubu Suede'in "Rock ölmedi, ölmez" dedirten dönüş albümleri 'Autofiction'ın incisi 'The Only Way I Can Love You' ve BBC Sound Of... 2023'ün uzun listesinin en büyük sürprizlerinden Rachel Chinouriri'nin son single'ı 'I'm Not Perfect (But I'm Trying)'. Sıkıysa ıskalayın, hadi bakalım!

Haberin Devamı

Rock ölmedi, bakın Suede hâlâ aslanlar gibi yola devam ediyor

70 ve 80'lerin glam rock gruplarının yerini 90'lar ve 2000'lerde alternatif rock grupları almaya başlamış, özellikle Britanya çıkışlı pek çok alternatif rock grubu gerek depresif 90'larda, gerekse Milenyum sonrası ilk dönem olan 2000'lerde küresel çapta bir hayli popülerlik kazanmıştı. İngiltere'deki britpop tartışmaları arasında Blur ve Oasis arasında yaşanan kıyasıya rekabet arasında Suede ise kendisine ayrıcalıklı bir konum elde ederek oldukça kemik bir dinleyici yakalamıştı. 2020'lerden 90'lara baktığımızda üretim bazında şaka maka en büyük istikrarı sergileyen grubun Suede olması az biraz şaşırtıcı olsa da 2018 tarihli 'The Blue Hour'ı takip eden yeni Suede albümü 'Autofiction'ı dinlediğinizde bir dönem dağılan ve müziğe ara veren ancak döndüklerinden sonra şova kaldıkları yerden devam eden grubun ne kadar ayrıcalıklı bir konumda olduğunu net bir şekilde görüyoruz. 'Autofiction' baştan sona britpop ya da alternatif rock dinleyicileri için muazzam bir 2022 hediyesi olsa da albümün asıl büyük yıldızı BBC Radio 2'da da rotasyona girmeyi başaran 'The Only Way I Can Love You' olmuş durumda. Dinlenme rakamları bazında single olarak seçilen şarkıların gölgesinde kalsa da 'The Only Way I Can Love You' alternatif rock üretimlerini çılgınlar gibi özleyen, çocukluğunu rock dinleyerek geçiren ve artık yavaştan dünyayı yönetme pozisyonuna geçiş yapan kuşağı adeta canevinden vuruyor. Hislerden hislere sürükleyen duygusu, su gibi akıp giden ve tek dinlenişte bile ezberlenen nakaratı, güçlü gitarları ve bir yerlerden aşina hüznü nedeniyle 'The Only Way I Can Love You' özellikle cımbızlanmayı, single olarak seçilmese de muhakkak keşfedilmeyi hak ediyor.

Haberin Devamı

BBC Sound Of... 2023'ün en büyük sürprizini yapabilir

BBC Sound Of... 2023'ün uzun listesi geçtiğimiz günlerde belli olmuştu. Sıkı takipçiler birkaç isim dışında az çok kimlerin aday olabileceğini tahmin ediyordu, nitekim öyle de oldu. Diğer isimlere göre bir tık daha az popüler kaçan isimlerin başında gelen Rachel Chinouriri ise yarışın gizli favorisi olma yolunda ilerliyor. Geçtiğimiz günlerde BBC stüdyolarına konuk olan ve yavaş yavaş rotasyona giren son single'ı 'I'm Not Perfect (But I'm Trying)'i yalnızca bir piyano eşliğinde yorumlayan Rachel Chinouriri'nin diskografisinde gerçekten sağlam işler var. Şarkıcı, birbirlerinden farklı tatlarda şarkılara imza atsa da asla hiçbirinden haberdar olamamışız maalesef. 'All I Ever Asked', 'Better Off Without' ve 'Darker Place' gibi gizli hazinelere imza atan Chinouriri, bu şarkılardan çok daha ana akımla uyumlu ve kolay algılanabilir ve eşlik edilebilir şarkısı 'I'm Not Perfect (But I'm Trying)'le mutlaka bir şansı hak ediyor. Aksak ritmiyle, enerjisiyle, hem kolay algılanabilir hem de dinledikçe daha da keyif alınan uzun ömürlü yapısıyla 2022'nin en şahane sürprizlerinden biri oluyor bu şarkı. BBC Radio 1'da da Rachel Chinouriri'ye rotasyon başarısı kazandıran 'I'm Not Perfect (But I'm Trying)' şaka maka 4 yıldır üretse de ve aslında gerek prodüktör ve müzisyen tayfasında, gerekse dinleyici rakamları nezdinde ciddi anlamda tanınan biri olsa da garip bir şekilde gölgede kalan Rachel Chinouriri'ye çok daha büyük bir kapının ardını müjdeliyor. BBC Sound Of... 2023'te favoriler çok. Her ne kadar Cat Burns favori olsa da ilk 5'lik kısa listeye kimlerin kalabileceğini tahmin etmek özellikle de Chinouriri keşfiyle beraber daha da zorlaşıyor. Ama 'I'm Not Perfect (But I'm Trying)' rüzgârıyla 2022'nin son hediyelerinden biri olan Rachel Chinouriri'nin büyük bir sürprize imza atabilmesi hiç de uzak bir ihtimal değil.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

Harry Bey ön plana çıkartacağı 3 şarkıyı daha en başına seçmeyi uygun görmüştü ama...

'Sign Of The Times'la başlayıp 'Adore You' ve 'Watermelon Sugar'la devam eden Harry Styles'ın küresel hit'lerine bu yıl bir de 'As It Was' gibi muazzam sevimli bir şarkı eklenmişti. 2022'nin en iyi işlerinden biri olan 'As It Was' sayesinde 'Harry's House' albümü elbette büyük bir ilgiyle dinlenmiş ve herkes kendi favorisini zaman içinde belirlemişti. Tıpkı önceki albümü 'Fine Line'daki gibi öne çıkaracağı şarkıları daha en başında belirleyen Harry Bey, 2022'ye damga vuran albümden 'Late Night Talking' gibi fena olmayan, 'Music For A Sushi Restaurant' gibi orta düzeyde şarkıları ön plana çıkartmayı uygun görmüştü. Albümün genelini dinlediğimizde 'Late Night Talking'in ön plana çıkartılma tercihi mantıklı tınlasa da 'Music For A Sushi Restaurant' için aynı şeyleri söylemek güç. Malum, İngiltere'de 'tutan' bir albümden aynı anda yalnızca 3 şarkının liste başarısı sergilemesine izin veriliyor, listelerin yalnızca tek bir albümün hegemonyasında 'deforme' edilmesine izin verilmiyor. Oldukça mantıklı bir karar. Ama elbette olan 4'üncü şarkının liste performansına oluyor. 'Harry's House'ta 4'üncü sırada gelen ve liste talihsizliği yaşayan 'Matilda' son dönemde Harry Styles'ın hayranları tarafından adeta sosyal medya geyiği olan 'dedeye sahip çıkarcasına' sahiplenilse de albümün asıl incisi kesinlikle kapanış şarkısı olan 'Love Of My Life'. Bugüne kadar dinlediğimiz Styles şarkıları arasında da farklı bir tatta olan 'Love Of My Life' tipik bir Harry Styles şarkısı 'standart'ının dışında. Şarkıyı ilk dinlediğinizde vokalin Harry Styles'a ait olduğunu bile anlamanız güç. Duygusuyla 'Sign Of The Times' kadar yırtıcı olmasa da iz bırakabilen 'Love Of My Life' henüz hak ettiği ilgiyi görebilmiş ve yakın gelecekte de görebilecek gibi değil. Fakat bu, Harry Styles'ın tipik şarkılarını sevmeyenler için de önemli bir fırsat tabii ki. Intro'suyla, elektronik tınılarıyla, yaratılan atmosferle, sözleriyle Harry Styles'ın en nitelikli işlerinden biri olan 'Love Of My Life' şarkıcının gelecekte neler yapabileceğini gösteriyor, Styles'ın 'As It Was'la aldığı synth-pop riskinin tuttuğunu düşündüğümüzde 'Love Of My Life' gibi inişli-çıkışlı, monotonluktan uzak şarkılara da daha çok şans tanıyacağını diliyorum.

Haberin Devamı

 

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler