Geri Dön
Sıkıysa Iskala 3: Alma, Editors, Lauv

Sıkıysa Iskala 3: Alma, Editors, Lauv

Sıkıysa Iskala'nın üçüncü konukları yakın geçmişte BBC Sound Of... 2018'in uzun listesine kalmışlığı da olan Finlandiya'nın kış güneşi Alma'nın yeni single'ı 'Summer Really Hurt Us', bir türlü büyük bir yıldıza dönüşemeyen Lauv'un son albümü 'All 4 Nothing'e adını veren 'All 4 Nothing (I'm So In Love)' ve bilhassa Avrupa'da çok sevilen yılların alternatif rock grubu Editors'ın son albümleri 'EBM'in 4. single'ı 'Vibe'. Sıkıysa ıskalayın, hadi bakalım!

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Son yıllarda adını duymaya başladığımız çok fazla isim ve çok fazla üretim var. Bu şarkılardan birçoğu maalesef gözden kaçıyor. Ancak bir arkadaş ya da dost önerisiyle haberimiz oluyor çoğu zaman bu şarkılardan. Halbuki bir dinlemeye başladığınızda "Ben neden daha önce keşfetmemişim ya" dedirtiyor neredeyse hepsi. Sıkıysa Iskala tam da bu gerekli ihtiyaçtan doğdu. Bu seride yeterince takdir görmeyen, dinlenme rakamlarında hak ettiği ilgiyi bulamayan ama aslında taş gibi olan şarkılar yer alıyor. Sıkıysa Iskala'nın üçüncü konukları yakın geçmişte BBC Sound Of... 2018'in uzun listesine kalmışlığı da olan Finlandiya'nın kış güneşi Alma'nın yeni single'ı 'Summer Really Hurt Us', bir türlü büyük bir yıldıza dönüşemeyen Lauv'un son albümü 'All 4 Nothing'e adını veren 'All 4 Nothing (I'm So In Love)' ve bilhassa Avrupa'da çok sevilen yılların alternatif rock grubu Editors'ın son albümleri 'EBM'in 4. single'ı 'Vibe'. Sıkıysa ıskalayın, hadi bakalım!

Haberin Devamı

Albümü çuvalladı, hit potansiyeli taşıyan şarkısı adeta elinde patladı

2017'nin Mayıs ayında yayınladığı 'I Like Me Better' şarkısıyla adını tüm dünyaya duyuran ABD'li şarkıcı Lauv zaman içinde kendine has bir dinleyici kitlesi yakalasa da hiçbir zaman bu hit'inin üzerine çıkmayı başaramadı. Electropop ve pop arasında gezinen Lauv'un bir süredir merakla beklenen ikinci albümü 'All 4 Nothing' bu yaz yayınlansa da albümden kimsenin haberi olmadı desek hiç de yanlış olmaz. Ne çok iyi ne de çok vasat olan Lauv'un ikinci stüdyo albümüne adını veren 'All 4 Nothing (I'm So In Love)' bir tık ön plana çıkartılmaya çalışılsa da ne bu şarkı ne de albümün geneli ilgi uyandırmayı başarabildi. 'All 4 Nothing' yalnızca ABD'de 82 numaraya yükselebildi. Birleşik Krallık, İrlanda ve Kanada'da ise liste dışı kaldı. Resmi single listelerinde de keza albümden hiçbir şarkı, 'All 4 Nothing (I'm So In Love)' dahi hiçbir varlık gösteremedi. Lauv'un kariyerinin en ciddi nicelik başarısızlığı olan ikinci albüm sürecinde 'All 4 Nothing (I'm So In Love)' aslında şarkıcının bugüne kadar kaydettiği en 'ana akım' işlerden biriydi. Listelerde çuvallasa da yılın en kaydadeğer bulunan işlerinden olarak dahi görülmeyen 'All 4 Nothing (I'm So In Love)' özellikle 'yalnızca pop' sevenlerin, Harry Styles hayranlarının ıskalamaması gereken bir şarkı. Her ne kadar şarkının sonlarına doğru 'kanal' bazında kafa karışıklığı yaratıp hafiften dinleyiciye bir kakofoni yaşatsa da yılın en gözden kaçan, en hit potansiyeli taşıyıp da görmezden gelinen şarkısı dahi olabilir. Lauv her ne kadar ticari açıdan son albümüyle çuvallasa da sırf 'I Like Me Better'ın güzel hatırı için bile 'All 4 Nothing (I'm So In Love)' bir şansı hak ediyor.

Haberin Devamı

2000'li yılların ortalarında yayınlansaydı Franz Ferdinand etkisi yakalayabilirdi

Yılların Editors grubu son albümleri 'EBM'le şova kaldıkları yerden devam ediyor. "Artık bu kadarı da şov" dedirten İngiliz alternatif rock grubu Editors, 7'nci stüdyo albümlerini 'Heart Attack', 'Karma Climb', 'Kiss' ve 'Vibe' gibi single'larla tanıtmaya çalışsa da bu şarkıların hiçbiri henüz 2009 çıkışlı 'Papillon' gibi büyük bir hit'e dönüşemedi. 'Papillon' ve kariyerlerinin belki de en iyi şarkısı 'You Don't Know Love'ı da bünyesinde barındıran 2009 tarihli 'In This Light And On This Evening' albümüyle muazzam bir nitelik/nicelik dengesi yakalayan Editors, 2010'lu yıllarda üretime devam etse de güçlü bir hit yazma noktasında tıkanık ilerliyordu. 'EBM'in 4'üncü single'ı olarak belirlenen 'Vibe' ise bu zinciri kırmaya çok yaklaşsa da henüz varlık gösterebilmiş değil. Fakat neşesi, enerjisi ve melodisiyle 2000'lerin alternatif rock yükselişinden kopup gelen 'Vibe'ın gölgede kalması bir nevi hakaret gibi bir şey. Yalnızca rock değil pop dinleyicisine de hitap eden, ilk dinlemede bile şöyle bir kafa sallandıran 'Vibe' yılın en kaynayan işlerinden biri oldu. Tamam, rock esintili bir şarkının, üstelik de bol bol 2000'leri çağrıştıran bir şarkının günümüzde en trend iş olmasını beklemiyoruz ama Sanremo ve Eurovision sayesinde İtalya'dan bir Måneskin gerçeği çıktıysa ve rock'ı dijital çağda az biraz trendleştirebildiyse bence artık ufaktan 2000'ler nostaljisi de yaşamamız lazım. Üstelik "90'lar sonu 2000'ler başı R&B şarkılarına 20 yıl sonra cevap" niteliğinde üretimlere imza atan İngiliz FLO grubunun BRIT Ödülleri'nde şimdiden Rising Star seçildiğini göz önünde tuttuğumuzda bence artık yavaştan şöyle bi' 20 yıl öncesine, 2000'ler başındaki Milenyum heyecanına da dönmemiz gerek. Editors'ın 'Vibe'ı 2000'lerin ortalarında yayınlansaydı Franz Ferdinand'ın yarattığı fırtınayı yakalayabilir, güçlü bir hit olabilirdi.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

Jack Saunders bile onu Future Artists'te çalmayı unuttu!

BBC Sound Of... 2018'in bu kadar güçlü yıldızları tahmin edebileceğini o dönemde çok anlamamıştık. Ama aradan geçen 4.5 yıllık süreç bizlere 2018 listesinin ne denli güçlü olduğunu kanıtladı. Ödülü Norveçli şarkıcı Sigrid kazansa da Rex Orange County, Pale Waves, Billie Eilish, Lewis Capaldi, Nilüfer Yanya, Sam Fender, Alma ve Tom Walker gibi isimler de zaman içinde oldukça sağlam bir diskografiye sahip oldu. Bu isimler arasındaki Finlandiya'nın kış güneşi Alma'nın uzun, hem de çok uzun bir sessizlik döneminden sonra sahalara bomba gibi dönmesi ise 2022 sonbaharının en şahane sürprizlerinden biri oldu. 'Everything Beautiful' ve 'I Forgive Me' gibi iki sevimli şarkıyla karşımıza çıkan Alma, asıl büyük golünü 'Summer Really Hurt Us' ile atmayı başardı. Her ne kadar dinlenme rakamları bazında Alma ülkesi Finlandiya'da bile şaşırtıcı bir şekilde liste başarısı göstermese de 'Summer Really Hurt Us' alttan alta yürümeye devam ediyor. İnanılmaz tatlı ve acıklı bir melodiyle bizlere hafiften retro bir tat yaşatan, sözel bazda ise cinsel kimliğinden izlere de yer vererek gayet şahsi ve samimi bir şarkı da olabilen 'Summer Really Hurt Us' şaşırtıcı bir şekilde BBC Radio 1'da affedersiniz üç gecelik festival yaşatan Future Artists'te Jack Saunders'cığımız tarafından bile çalınmadı. Üstelik Sony'den ayrılmaması ve hâlâ keşfedilebilir olmasına rağmen 'Summer Really Hurt Us' gibi bir güzellik abidesinin ıskalanması bizlere Deniz Seki'nin 'Adaletsiz Seçim' şarkısındaki hüznü yaşatıp "Bu yürek ilk defa bugün kırılmıyor" dedirtti. İkinci Alma albümünün 2023 yılında yayınlanması planlanıyor. Umarım albümün promosyon sürecinde 'Summer Really Hurt Us' hak ettiği başarıya sonunda kavuşabilir.

Haberin Devamı

 

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler