Geri Dön
Philip K. Dick: Bilim kurgu romanlarının en verimli ismi

Philip K. Dick: Bilim kurgu romanlarının en verimli ismi

'Blade Runner', 'Total Recall', 'A Scanner Darkly' ve 'Minority' gibi sinemaya da aktarılan pek çok ünlü bilim kurgu romanının ve hikâyesinin yazarı Philip K. Dick eserleriyle her daim ilgi odağı olan bir yazar. Gelin Philip K. Dick’in hayatına, romanlarına ve hikâyelerine Molatik olalım...

Fazilet Şenol
Fazilet Şenol

Üniversite sınavını kazansa da gitmedi

Philip K. Dick, 16 Aralık 1928 tarihinde ABD'nin Şikago eyaletinde dünyaya geldi. Doğumundan kısa bir süre sonra ölen ikiz kardeşi Jane ise yazarın hayatı başta olmak üzere romanlarında yer alacak pek çok simgeyi de derinden etkiledi. Anne ve babasının boşanmasından sonra annesiyle birlikte yaşamaya başlayan Philip K. Dick, ilkokul ve ortaokul öğrenimini tamamladıktan sonra, üniversite sınavını kazansa da radikal bir karar alıp gitmeyi tercih etmedi ve 1948-1952 yılları arasında yerel bir müzik stüdyosunda çalıştı.

Tam zamanlı yazar oldu

Hikâye yazma tutkusu nereden geldi bilinmez ama Philip K. Dick, 1951 yılında ilk hikâyesini satmayı başardıktan sonra artık kendini tamamen yazarlığa verdi. Çalıştığı işten ayrıldı ve tam zamanlı bir yazar oldu. Değişiklik yapmak isteyip bilim kurgu romanlarının dışında romanlar kaleme almaya çalıştıysa da pek başarılı olamadı Philip K. Dick. Yayınevlerinin yanından boynu bükük ayrıldı ve bundan dolayı sadece bilim kurgu romanları ve hikâyeleri yazmaya devam etti. Bilim kurgu alanındaki bu gayreti ve yeteneği ona 1963 yılında ‘The Man in the High Castle’ romanıyla Hugo ödülünü kazandırdı. Fakat ne yazık ki bu ödül ona finansal bir gelir sağlayamadı.

Öldükten sonra ünlü oldu

İnsan kavramını robotlar üzerinde sorgulayan, neyin gerçek neyin kurgu olduğunu okurların zihninde büyük soru işaretleri yaratan ‘Do Androids Dream of Electric Sheep?’ romanı 1982 yılında Ridley Scott tarafından sinemaya uyarlandı. Bununla birlikte Philip K. Dick ödül almaya ve roman yazmaya devam etti. Fakat ne yazdığı romanlar ne de kazandığı ödüller ona maddi bir fayda sağlamadı. Hayatı boyunca para sıkıntısı çeken ve yaşamının son yıllarına kadar ana akım yazarları arasında sayılmadığı için yeterince ünlü olamayan Philip K. Dick, 2 Mart 1982 yılında hayata gözlerini yumdu. Yaşarken elde edemediği ünü her başarılı yazarın başına geldiği gibi öldükten sonra edindi. Vefatından sonra pek çok eserinin sinemaya uyarlanması sayesinde ünlü oldu. Arnold Schwarzenegger’in başarolünde olduğu ‘Total Recall’, Steven Spielberg tarafından yönetilen Tom Curise’nin başrolü olduğu ‘Minorty Report’ filmlerini Philip K. Dick göremedi.

senolfazilet@hotmail.com

twitter.com/SenolFazilet

Benzer İçerikler