Geri Dön
Zeki Rıza Sporel: İlk milli golcümüz

Zeki Rıza Sporel: İlk milli golcümüz

Zeki Rıza Sporel, Türkiye'nin ilk milli golcüsü... Hayatı boyunca hiçbir zaman spordan kopmayan ve Soyadı Kanunu'yla birlikte Atatürk tarafından 'Sporel' soyadı verilen Zeki Rıza Sporel'in yaşamına gelin Molatik olalım...

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

Spora düşkün bir ailede büyüdü

Yaşamanın bir hayli zor olduğu bir dönemde 28 Şubat 1898'de İstanbul'da dünyaya gelen Zeki Rıza, 1907'de kurulan Fenerbahçe'ye çocuk yaşta gönlünü kaptırdı. Zeki Rıza çubukluyu henüz 17 yaşındayken giymeye başladı. Spora düşkün bir ailede büyüyen Zeki Rıza hem yetenekleriyle hem de beyefendi kimliğiyle takdir topluyordu.

Kırılması güç bir rekora imza attı

Fenerbahçe kaptanlığına kadar yükselen Zeki Rıza, sarı-lacivertli forma altında 352 maça çıkıp 470 gol attı. 16 kez de A Milli Takım forması giydi. Söz konusu 16 maçın 10'unda Zeki Rıza kaptanlık pazubandını taktı. Türk Milli Takımının ilk golcüsü olan Zeki Rıza 16 maçta 15 kez fileleri havalandırdı. Fenerbahçe forması altında Galatasaray ağlarına 33 gol atan Zeki Rıza, kırılması güç bir rekora imza attı.

Spordan hiçbir zaman kopmadı...

Zeki Rıza Sporel 19 yıl formasını giydiği Fenerbahçe'de 4 İstanbul Ligi Şampiyonluğu ve 2 İstanbul Cuma Ligi zaferi yaşadı. Zeki Rıza, Türkiye'yi uluslararası tenis müsabakalarında temsil etti. 1934 yılında futbol kariyerine nokta koyan Zeki Rıza, asla spordan kopmadı. Soyadı Kanunu'nun çıkmasının ardından Mustafa Kemal Atatürk, Zeki Rıza'ya "Sporel" soy ismini verdi. Sporel 1955-1957 yılları arasında Türkiye Su Sporları Federasyonu Başkanlığı ve Fenerbahçe başkanlığı yaptı. Futbol kariyerinin ardından 1940'lı yılların sonunda Zeki Rıza Sporel, Rize Milletvekili seçildi. Ünlü spor adamı 3 Kasım 1969'da hayatını kaybetti.

Benzer İçerikler