Geri Dön
2021'de George Orwell zehirlenmesine hazır mıyız?

2021'de George Orwell zehirlenmesine hazır mıyız?

Distopya denildiğinde akla gelen ilk yazarlardan biri elbette George Orwell... Dünya edebiyatına '1984' ve 'Hayvan Çiftliği' gibi başyapıtları kazandıran yazar 2021 itibariyle 'telifi düşen yazarlar' arasına katıldı. Yani bu ne demek? İsteyen her yayınevi onun kitaplarını basabilecek. Peki biz bu George Orwell zehirlenmesine hazır mıyız?

Mayk Şişman
Mayk Şişman

'Küçük Prens' de yakın zamanda 'özgür'leşmişti

Ölümünün üstünden 70 yıl geçen sanatçıların telif hakları serbest kalıyor biliyorsunuz. 2015 yılında yaşanan 'Küçük Prens' çılgınlığının sebebi de buydu. Yani 'Küçük Prens' zaten çok sevilen bir eserken, 2015 yılında telif hakkının serbest kalmasıyla isteyen her yayınevi bu kısacık çocuk (ve bence yetişkin) klasiği yayımlamıştı. Hatta "Sonunda 'Küçük Prens' özgür oldu" demiştik.

'Telifi düşen yazarlar' arasına katıldı

İşte bu durumun bir benzeri George Orwell için yaşandı. İngiliz yazar, 21 Ocak 1950'de hayatını kaybetmişti. Yani 2021 yılı itibariyle ölümünün üzerinden 70 yıl geçmiş olduğu için kitaplarının telifi ortadan kalktı, Orwell 'telifi düşen yazarlar' arasına katıldı. Yine 'Küçük Prens'teki gibi isteyen her yayınevi onun kitaplarını basabilecek artık. Ki zaten bu yarış başladı bile. 2021'in ilk günlerinden itibaren pek çok yayınevi bu anı beklemiş gibi peş peşe Orwell kitaplarıyla buluşturdu bizi. Özellikle '1984' ve 'Hayvan Çiftliği' birçok yayınevi tarafından basıldı bile.

Denk gelmeyen kalmayacak!

Daha önce Can Yayınları ve Sel Yayınları'ndaki kitaplar, başta Everest Yayınları, Alfa Yayınları ve İthaki Yayınları olmak üzere pek çok yayınevinin seçkisine dahil oldu. Bu güzel bir gelişme. Artık Orwell'ın kitaplarına denk gelmeyen kalmayacak. Ama bu Orwell zehirlenmesine biz ne kadar hazırız, orası biraz soru işareti. Sürekli karşımıza bir Orwell kitabının çıkabilmesi ister istemez bizi yazardan uzaklaştırabilecek bir durum. Dilerim Orwell kitaplarının çokluğu okuyucular açısından bir zehirlenmeye değil tam tersi bir keşife dönüşür...

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler