Geri Dön
Andy Warhol: Pop Art'ı dünyaya sevdiren adam

Andy Warhol: Pop Art'ı dünyaya sevdiren adam

Pop Art’ın en önemli temsilcilerinden biri olan Andy Warhol popüler kültüre de damga vurmuş bir isim. Sanata farklı bir yorum katan, birçok genç sanatçıya ilham olan ve destek veren, bizlere Pop Art’ı sevdiren adam olan Andy Warhol’un sanatına ve hayatına Molatik oluyoruz…

Fazilet Şenol
Fazilet Şenol

Buğulu hat tekniğini yarattı

Pop Art akımının en önemli temsilcilerinden biri olan ressam, yayıncı, film yapımcısı Andy Warhol’un gerçek adı aslında Andrew Warhol. 1920’li yıllarda Pensilvanya eyaletindeki Pittsburgh’a göç eden Slovak asıllı ve orta hâlli bir ailenin çocuğu. Küçüklüğünden belli olan sanat yeteneği onu reklam çizerliği okumaya itti. O dönem çağdaş sanatın başkenti olan New York’a yerleşen Andy Warhol hızlıca ‘Vogue’ ve ‘Glamour’ dergilerinde iş buldu. Kadın silüetleri ve moda aksesuarları çizdi. Buğulu hat tekniğini yarattı ve bu tekniği büyük bir beğeniyle karşılandı.

‘Marilynler’ adlı eseri Pop Art ikonu oldu

1960’da sonra Andy Warhol, ‘Popeye’, ‘Dick Tracy’, ‘Superman’ ya da ‘Mickey’ gibi Amerikan çizgi roman kahramanlarından etkilenerek ilk tablolarını yaptı. 1962 kariyerinde önemli bir yıl oldu. Keskin bir şekilde stil ve tema değiştirdi. ‘Brooklyn’, ‘Queens’ ve ‘Bronx’un süpermarketlerinde ilham buldu, kitle tüketiminin banal ve gündelik ürünlerini model aldı. Amerikan popüler kültürünün öne çıkan imajlarını kullanmayı seven Andy Warhol, çalışmalarında günlük hayatta herkesin kullandığı nesneleri temel alıyordu. Para, ayakkabı, yiyecek, ünlüler ve gazete kupürlerini figür olarak işledi. Stüdyosu Fabrika’da Marilyn Monroe ve Elvis gibi film yıldızları ve ünlü kişilerin portrelerini yapıp bunları sürekli tekrarlayarak bir stil yarattı. Hatta Warhol’un ‘Marilynler’ adlı eseri bir pop art ikonu olmuştur. Warhol’un eserleri zamanın Amerikan kültürü olan ünlüler kültü ve medya-doygunu, tüketim toplumun kültünü yansıtıyordu. Aynı zamanda uzun metrajlı sanat filmleri yaptı, kitaplar yayınladı, genç ressam ve müzisyenleri teşvik etmişti.

"Birisinin yazdığı kitabı okumaktansa..."

Çektiği kısa filmlerle Bağımsız Film Ödülü’nü kazandı. Ayrıca ‘Empire’ ve ‘Sleep (uyku)’ isimli iki deneysel uzun film çekmişti. Bu filmlerden ‘Empire’ 8 saat süren ve yapımı, Empire State Binası’nın karşısına konulmuş bir kameranın 8 saat boyunca sabit bir noktada çalıştırılmasıyla gerçekleşmişti. ‘Sleep’in konsepti de benzer bir çalışmaydı. Uyuyan birinin 6 saatlik uykusunu görüntülüyordu. “Birisinin yazdığı kitabı okumaktansa, kendine iç çamaşır alışını seyretmeyi tercih ederim” gibi çapıcı bir açıklama yapan ve sanatın birçok alanına dahil olan Andy Warhol 22 Şubat 1987’de, 58 yaşındayken New York’ta hayata gözlerini yumdu.

senolfazilet@hotmail.com

twitter.com/SenolFazilet

Benzer İçerikler