Geri Dön
Ece Ayhan: Kara duygulu bir şair

Ece Ayhan: Kara duygulu bir şair

"Kendisi pek huysuz olduğu için seveni azmış” derler, ama şiirleri için aynı şeyin geçerli olmadığı, herhangi bir mülkiyet duygusuna sahip olmayan 'edebiyatın ters direklerinden biri' olarak anılan Ece Ayhan’ın hayatına ve şiirine Molatik oluyoruz...

Fazilet Şenol
Fazilet Şenol

Kaymakamlık yaptı


Asıl adı Ece Ayhan Çağlar olan şair 1931 yılında Muğla Datça'da dünyaya geldi. ilk ve ortaöğrenimini İstanbul'da tamamlayıp 1959'da Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdikten sonra bir süre boyunca kaymakamlık yapan Ece Ayhan, bir süre sonra memurluktan ayrıldı ve İstanbul'a gelerek Sinematek'te, Meydan Larousse'da, e Yayınları'nda çalıştı.

"Şiir bir imge sanatıdır"


İlk şiiri 1954'te 'Türk Dili Dergisi'nde yayınlandı. Daha sonra Türk Dili, Varlık, Yenilik, Seçilmiş Hikayeler, Pazar Postası, Yeditepe dergileri şiirlerine yer verdi. Özellikle Pazar Postası'ndaki şiirleriyle ünlendi. 1959'da basılan ilk kitabı 'Kınar Hanımın Denizleri'yle büyük ilgi uyandırdı. Kendine özgü çağrışımlar ve göndermelerle örülü şiirleriyle hem Türk şiirinde hem de İkinci Yeni'nin içinde farklı bir kanal açan Ece Ayhan'ın şiirlerinin kilit noktası dil oldu. Hatta Edip Cansever'e göre de bu dili aşıp anlamak için başvurulacak tek yol yine Ece Ayhan'ın şiirleridir.

Şiirin bir imge sanatı olduğunu düşünen şairin şiirlerinde; uzak veya yakın tarihten olaylar, kent yaşamından tablolar, tipler, kişisel gözlemler, özel adlar, anılar ve uzak çağrışımlı eski sözcükler onu neredeyse bir şiir sözlüğü kurmaya götürür. İkinci yeni olarak adlandırılan şiir akımının en ayrıksı, en tuhaf ve en başına buyruk şairi olarak anılan Ece Ayhan kendi şiirinin çerçevesini "Şiirimiz karadı abiler" ile başlayan 'Mor Külhani' ile çizdi.

12 Temmuz 2002'de...


1974 yılında Ece Ayhan’ın beyninde bir tümör olduğu saptandı. Üç yıl İsviçre‘de tedavi gördü. Birkaç kez beyin ameliyatı oldu. Ama tümör pek iyi huylu değildi; birçok başka hastalığa da davetiye çıkarmıştı. Sağ kulağının ileri derecede işitme engeline ve sağ gözünde de hasara sebebiyet veren tümör, ameliyatlarla çıkarıldı. Ece Ayhan hastalığıyla uğraşırken bir anda kendini tekrar maddi sıkıntı çekerken buldu. Neyse ki bu süreçte yardımsız ve desteksiz kalmadı. Sağlığı günden güne bozulan şair 12 Temmuz 2002'de hayata gözlerini yumdu.


Fazilet.Senol@milliyet.com.tr
twitter.com/SenolFazilet
instagram.com/SenolFazilet

Benzer İçerikler