Geri Dön
Erdal Öz: Edebiyata adanmış bir ömür

Erdal Öz: Edebiyata adanmış bir ömür

Ardında köklü ve başarılı bir yayınevini bırakmış, hayatını edebiyata adamış ve Türk edebiyatına kıymetli eserler bırakarak ve değerli birçok yazara yayınevinde fırsat vererek Türk edebiyatının gelişmesine birçok katkıda bulunmuş olan Erdal Öz'ün hayatına Molatik oluyoruz...

Fazilet Şenol
Fazilet Şenol

26 Mart 1935'te...


Erdal Öz, 26 Mart 1935 tarihinde Sivas'ta dünyaya geldi. Fakat aslen Kırşehirlidir. Babasının ceza hâkimi olması sebebiyle Türkiye'nin birçok yerini dolaşma fırsatı buldu. Fakat Kırşehir'le olan bağını hiç koparmadı; çocukluk anılarını yıllar sonra yazmaya başlayacağı öylülerinde konu edindiği memleketine ait anılara başvurdu. İlköğrenim ve ortaöğrenimini ülkenin çeşitli yerlerinde gördü. 1953 yılında istanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde başladığı yükseköğrenimini Ankara'ya geçerek Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde devam ettirdi. Okurken askere gitti ve 1953 yılında başladığı üniversite hayatını 1969 yılında mezun olarak tamamladı. Öğrencilik yıllarında Amerikan Haber Merkezi'nde çalışmakla birlikte yazınsal faaliyetlerine de devam etti Erdal Öz. Bu yıllarda da edebiyatın önce gelen isimleri; Turgut Uyar, Bilge Karasu, Vüs'at O. Bener gibi isimlerle temasta bulundu.

Can Yayınları'nı kurdu


İstanbul Üniversitesi'nde öğrenciyken de arkadaşları; Ferit Öngen, Hilmi Yavuz, Edip Cansever, Demir Özlü, Onat Kutlar, İlhan Berk, Doğan Hızlan gibi birçok isimle arkadaşlık yapıp birlikte 'a Dergisi'ni çıkarmışlardı. Bu dergide de Cüneyt Arkın ve Yılmaz Güney ilk öykülerini yayımlamıştı. Askerliğini tamamladıktan sonra da çeşitli yerlerde çalıştı Erdal Öz. Önce Akis gazetesinde çalıştı sonra Türk Dil Kurumu'nda düzeltmenlik yaptı. Çalışma hayatına devam ettiği yıllarda 'Değişim' adlı yeni bir dergi çıkarmaya başladı. Ne iş yaparsa yapsın edebiyat hayatının hep bir yerinde vardı Erdal Öz'ün. Ankara Radyosu'nda çalıştıktan kısa bir süre sonra Ünal Üstün ile Sergi Kitabevi'ni kurarak kitapçılığa başladı. Bu kitap evi dönem içerisinde pek çok tartışma ve paylaşmaya ev sahipliği yapmış; edebî ve siyasal bir buluşma yeri olmuştu.


Bu yayınevinden dolayı birçok siyasi sıkıntı yaşadı Erdal Öz. Birçok kez mahkemeye girdi çıktı. Birçok yazısını farklı gazete ve dergilerde yayınladıktan sonra 1981 yılında bugün de başarısını devam ettiren Can Yayınları'nı kurdu. Çocuk edebiyatı serisi, Dünya Edebiyatı dizini derken 1981 yılında en çok kitap yayımlayan yayınevi oldu Can Yayınları. Yayınevinde bastığı kitaplar dolayısıyla ve siyasi yaşamının da aktifliğinden dolayı mahkemelerle pek barışamadı Erdal Öz. Hayatı mücadeleyle geçti.

6 Mayıs 2006'da...


Eserlerinde de toplum yaşamının bireylerine ve iç dünyasına etkilerini duygusal bir üslupla yansıttı. Toplumsal gerçekçi bir çizgide yazmaya devam etti. Baskı karşısında bireyin yalnızlığını, direncini, umudunu etkin bir duyarlılıkla anlatan, hep genç kalan, genç yazarlara fırsat verip Türk edebiyatının genç kalıp gelişmesine olanak sağlayan ve Türk edebiyatına değerli birçok eser bırakmış olan Erdal Öz, 6 Mayıs 2006 tarihinde akciğer kanseri sebebiyle 71 yaşında hayata gözlerini yumdu.


Fazilet.Senol@milliyet.com.tr
twitter.com/SenolFazilet
instagram.com/SenolFazilet

Benzer İçerikler