Geri Dön
Erdem Bayazıt: Modern şiirin usta şairi

Erdem Bayazıt: Modern şiirin usta şairi

'Yedi Güzel Adam'ın usta şairlerinden biri olan Erdem Bayazıt'ın hayatına ve şiirlerine Molatik oluyoruz...

Fazilet Şenol
Fazilet Şenol

Geçim sıkıntısı nedeniyle...


Erdem Bayazıt 1939 yılında Kahramanmaraş’ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini Kahramanmaraş’ta tamamlayan Erdem Bayazıt, sırasıyla 1953’te İstiklal Ortaokulu’ndan, 1959 yılında ise Kahramanmaraş Lisesi’nden mezun oldu. Aynı yıl kaydolduğu İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde yüksek öğrenimine başlayan şair, tahsiline iki yıl kadar bu üniversitede devam ettikten sonra geçim sıkıntısı nedeniyle 1961 yılında öğrenimini devam mecburiyeti olmayan Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne nakletti. Bayazıt 1963 senesinde yüksek öğrenimine ara vererek askere gitti. Askerden döndüğünde ise öğrenim hayatında büyük bir değişiklik yaratacak yeni bir kararı uygulamaya başladı.

Mavera ve Edebiyat dergilerinin...


Hukuk Fakültesi'nde başladığı öğrenim hayatına artık Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi'nde devam etti. Erdem Bayazıt askerden döndüğünde Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne kaydoldu. 1971 yılında buradan mezun olan Bayazıt, memuriyet hayatına atıldı ve edebiyat öğretmeni olarak Kahramanmaraş’ta vazifesine başladı. Erdem Bayazıt daha sonra Sanayi Bakanlığı İnsan Gücü Eğitim Daire Başkan Yardımcılığı görevini yürütürken istifa ederek kurucusu olduğu Akabe Yayınları’nın ve Mavera dergisinin yönetimini üstlendi. Henüz öğrencilik yıllarında şiir yazmaya başlamış olan Erdem Bayazıt, Edebiyat ve Mavera dergilerinin kurucuları arasında yerini aldı.


İlk şiir kitabı olan 'Sebeb Ey' 1972 yılında, son şiirleri 'Risaleler' adı altında 1987’de Akabe Yayınları arasında çıktı. 1981 yılı Temmuz ayında Ajans 1400 adlı bir firmanın film ekibiyle beraber Afganistan’a doğru yola çıkan şair, Şenol Demiröz, Yücel Çakmaklı, Ahmet Bayazıt, Çetin Tunca, Halil İbrahim Sarıoğlu ve Necdet Taşçıoğlu’ndan oluşan çekirdek bir kadro ile birlikte Pakistan’ın Peşaver kenti başta olmak üzere İran, Hindistan ve Afganistan içlerini gezdi. Yaptığı bu iki aylık gezinin izlenimlerini topladığı 'İpek yolundan Afganistan'a' adlı eseriyle 1983 yılında Türkiye Yazarlar Birliği Basın Ödülü’nü kazandı.

5 Temmuz 2008'de...


'Risaleler' adlı şiir kitabıyla Türkiye Yazarlar Birliği Şiir Ödülünü kazandı. Fikirlerinde Necip Fazıl’ın, gönlünde Fethi Gemuhluoğlu’nun, estetik zevkinin oluşmasında Nuri Pakdil’in, şiir düşüncesinde ise Sezai Karakoç’un etkili olduğunu belirten Erdem Bayazıt, 5 Temmuz 2008'de İstanbul'da vefat etti.


Fazilet.Senol@milliyet.com.tr
twitter.com/SenolFazilet
instagram.com/SenolFazilet

Benzer İçerikler