Geri Dön
George Saunders kimdir?

George Saunders kimdir?

George Saunders'ın popülaritesi her geçen gün artıyor. Peki George Saunders kimdir? İşte son yılların çok konuşulan ismi George Saunders hakkında bilmeniz gerekenler...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

George Saunders kimdir?

George Saunders, 2 Aralık 1958 tarihinde ABD'nin Teksas eyaletinde doğdu. Yaşayan en önemli Amerikalı yazarlar arasında görülen Saunders, öyküleriyle adını duyurdu. Çağdaş Amerikan edebiyatının en önemli temsilcilerinden biri olarak kabul edilen Saunders'ın eserleri pek çok dile çevrildi.

George Saunders hayatı

Teksas'ta doğan Saunders, daha sonra ailesiyle Şikago'ya taşındı. İlk öğrenimini Illinois'da tamamlayan Saunders, küçük yaşlardan itibaren yazar olma hayalini kuruyordu. Kolorado Madencilik Okulu'nda okuyan Saunders, 1988 yılında Syracuse Üniversitesi'nde Yaratıcı Yazarlık master'ı yaptı.

George Saunders kitapları

George Saunders, öykü kitaplarıyla tanındı. Yazarın pek çok kitabı DeliDolu Yayınları etiketiyle Türkçeye çevrildi. Türkçeye çevrilen öykü kitapları arasında 'İkna Ulusu', 'Pastoralya', 'Aralığın Onu' gibi eserler sayılabilir. Bu kitaplar haricinde 'İç Savaş Diyarı Feci Düşüşte', 'Phil'in Dehşet Verici Kısa Saltanatı', 'Fripi'in Aşırı Israrcı Pırtlakları' ve 'Arafta' adlı kitapları da Türkçede yayımlandı.

George Saunders ve 'Arafta'

George Saunders'ın 'Arafta' adlı ilk ve şimdilik tek romanını, geçtiğimiz yıllarda yayımlandı. Yazar, duygularını şöyle ifade etti: "Arafta kitabıyla aramda bir nevi sözleşme vardı. İçim şişti yeter, öykü olacaksan öykü ol. Güzelce bir paragraf, o da güzel. Yani, dizginleri yine elimde tutmaya çalışıyordum ama büyüdükçe büyüdü ve ben de en nihayetinde 'Neysen osun' dedim."

George Saunders ve Man Booker ödülü

Saunders, Man Booker ödüllü bir edebiyatçı. Daha çok öykücü kimliğiyle bilinmesine rağmen günümüzün en önemli edebiyat ödüllerinden Man Booker'ı 2017 yılında 'Arafta' adlı romanıyla kazandı. Saunders'ın bu romanı çağdaş dünya edebiyatında oldukça kaydadeğer ve önemli bulundu.

George Saunders ve kazandığı diğer ödüller

Amerikalı yazar, 2013 yılında Time dergisi tarafından belirlenen 'Dünyanın En Etkili 10 Kişisi' listesinde de yer aldı. The New Yorker ise Saunders'ı 2002 yılında "40 yaşın altındaki en iyi yazarlar" listesine dahil etti. Man Booker ödüllü Saunders günümüzde kitaplarının haricinde pek çok dergiye yazı göndermeye de devam ediyor.

Benzer İçerikler