Geri Dön
Japon edebiyatından gözden kaçmaması gereken 4 kitap

Japon edebiyatından gözden kaçmaması gereken 4 kitap

Uzakdoğu edebiyatı her zaman ilgi çekiyor. Yeni, tanıdık olmayan hikayelerle karşılaşmanın büyüleyiciliğine kapılıyoruz hepimiz. Eğer henüz nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız, sizin için dört şahane kitapla Japon edebiyatına giriş yapmak için öneriler sıraladım.

Andaç Üzel
Andaç Üzel

1800'lerden beri Japonya'yı ve kültürünü kavrayabilme arzusu, batıyı epey cezbediyor. 'Çiğ balık' yemek bir zamanlar tuhaf görünüyordu elbette, fakat şimdi batı toplumları suşi yemekten epey memnun. Bunların hepsini, Japonya'nın 1800'lerde gümrük kapılarını açmasıyla gerçekleşti. Japonya, bir yandan kendi kültürüne bağlı kalmayı bir yandan da dünyaya açılmayı, keşfetmeyi ve keşfedilmeyi aynı anda başardı. Elbette kültürlere bakmanın en iyi yollarından biri olan edebiyat da Japonya'yı keşfetmek ve anlayabilmek için verimli bir yol oldu her zaman. Japon edebiyatı, batı toplumlarını bu yönden ziyadesiyle verimli bir şekilde besledi.

Haberin Devamı

Peki, Japon edebiyatıyla henüz ilgilenmeye başlayan bir kişi neler okumalı? Hangi eserler Japonya'ya olan ilgimizin beslenmesini ve bu kültüre dair bilgilerimizin genişlemesini sağlar? Size bu sorulara cevap olacak birkaç öneri hazırladım.

1. Japon Halk Öyküleri (Africano Yayınları)

Halk öyküleri, bir toplumun gelişimine, kültürüne, yaşam tarzına tanık olmak için başvurulabilecek belki de ilk kaynaklardan. Konya Selçuk Üniversitesi Japon Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Okan Haluk Akbay’ın, özgün kaynaklardan derlediği ve Japoncadan çevirdiği bu öykülerin tamamı, Japon kültürüne dokunabilmek için dikkat çekici bir kaynak.

2. Yukio Mişima - Bereket Denizi Dörtlemesi (Can Yayınları)

Bahar Karları isimli kitapla başlayan Bereket Denizi Dörtlemesi, gerçek anlamda Japonya'ya ve Japon edebiyatına hakim olmak isteyen herkesi şaşırtacak cinsten başarılı ve nitelikli... Öte yandan, Mişima'nın kurgusunu perçinleyen cesur diline de tanık olmalısınız. Bu dörtleme, hayatınızın büyük bir kısmını kaplayacak.

Haberin Devamı

3. Haruki Murakami - Haşlanmış Harikalar Diyarı ve Dünyanın Sonu (Doğan Kitap)

Çağdaş Japon edebiyatının en popüler isimlerinden biri Haruki Murakami. Eserleri onlarca dile çevriliyor. Japon edebiyatından bahsederken kendisini atlarsanız, tüm söyledikleriniz eksik kalır. Japonya'nın en geniş okur kitlesine sahip olduğunu söylesek kesinlikle yanlış olmaz. Shakespeareyen trajedilerle oluşturduğu anlatı yapısına, batıdan, Rus edebiyatından ve Japonya'dan beslenerek yarattığı evrenlere tanıklık ederken hayran kalmamamak imkansız.

4. Natsume Soseki - Gönül (Maya Kitap)

Japonya'nın İngiltere'ye gönderdiği ilk öğrencilerden Natsume Soseki... Hayatı, Japonya'nın dünyaya açılışıyla birlikte şekilleniyor ve bu da doğrudan onun yazı diline, anlatısına, yaşamına yansıyor. Gönül'de okuduğumuz her şey, bizi Japonya'daki o kuvvetli yaşam tarzına daha da çok bağlayacak cinsten. Gözden kaçırmayın, üzülürsünüz.

andac.uzel@demirorenmedya.com

Benzer İçerikler