Geri Dön
Muzaffer İzgü: Çocuklara kitabı sevdiren yazar

Muzaffer İzgü: Çocuklara kitabı sevdiren yazar

Yazdığı birçok kitapla çocuklara okumayı sevdiren; eserlerinde toplumun aksak yönlerini mizahıyla ön plana çıkaran Muzaffer İzgü'nün hayatına ve edebiyatına Molatik oluyoruz...

Fazilet Şenol
Fazilet Şenol

Serbest yazar olarak...


Hikâye, roman ve oyun yazarı, çocuk edebiyatçısı Muzaffer İzgü 29 Ekim 1933'te Adana'da dünyaya geldi. Yoksul bir çocukluk dönemi geçirerek, bulaşıkçılık, garsonluk ve sinemalarda gazoz satıcılığı gibi çeşitli işlerde çalışıp okudu. İlkokulu İnönü Okulu, Gazipaşa İlkokulu, İstiklal İlkokulu'nda okudu, Adana’da bitirdi. Tepebağ Ortaokulu ve Diyarbakır İlköğretmen Okulundan mezun olduktan sonra Diyarbakır ve Aydın’da on bir yıl süren ilkokul öğretmenliğinden sonra ortaokul öğretmenliğine geçiş yaptı. Buca Eğitim Enstitüsünü bitirerek eğitimcilik mesleğine 1979 yılına kadar Aydın Gazipaşa Ortaokulu'nda Türkçe öğretmeni olarak devam etti ve 1978 yılında kendi isteği ile emekli oldu. Emekli olduktan sonra İzmir'e yerleşerek hayatını serbest yazar olarak sürdürdü.

12 yıl yasaklandı


İlk yazılarını 1959 yılında Hüraydın Gazetesi'nde yayınladı. Küçük öykü ve röportajlar derleyen İzgü, 1964 yılından itibaren yazarlığını Demokrat İzmir Gazetesi'nde sürdürdü. Zamanla, röportaj ve öykülerin yanı sıra tiyatro oyunu yazmaya yönelen İzgü, özel tiyatrolarda oynanan, radyolarda yayınlanan oyun ve skeçleriyle ün yaptı. Yazdığı ilk oyun, Nejat Uygur için yazdığı 'İnsaniyettin'dir. 1980'de 'Donumdaki Para' adlı eseri için dava açıldı ve kitabın yayını 12 yıl yasaklandı, aynı yıl 'Ekmek Parası' adlı kitabı toplatıldı. 1990'da 'Yeniden Doğarız Ölümlerde' adlı oyunu yasaklandı.


'Anayasa, Hangi Anayasa' öyküsüyle 1977 Milliyet Sanat Dergisi Gülmece Öyküsü Yarışması ikincilik ödülü aldı Muzaffer İzgü. TÖMER'in düzenlediği 1997 En Başarılı Çocuk Kitapları Yarışması'nda Türkiye ikinciliği elde etti. Öykülerinde toplumda gözlediği çarpıklıkları, öykünün kendine özgü düzeni ve havası içinde bize gösterdi, anımsattı. Çok yalın bir öykü dili olan Muzaffer İzgü'nün öykü kişileri de toplumumuzdaki bireyler oldu.


"Doğdum, okudum, düş kurdum..."


"Doğdum, okudum, düş kurdum, yazdım, gidiyorum..." diyen ve her daim çocuk okuru olmayan bir milletin yetişkin okuru olmayacağını savunan çocuk kitaplarının usta ismi Muzaffer İzgü, kanser hastalığını nedeniyle, 84 yaşında iken, 26 Ağustos 2017 günü İzmir’de hayatını kaybetti.

Fazilet.Senol@milliyet.com.tr
twitter.com/SenolFazilet
instagram.com/SenolFazilet

Benzer İçerikler