Geri Dön
Stieg Larsson kimdir?

Stieg Larsson kimdir?

Stieg Larsson bir döneme damga vurdu. Stieg Larsson kimdir? Stieg Larsson kitapları hangileridir? İşte Stieg Larsson hakkında bilmeniz gerekenler...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Stieg Larsson kimdir?

15 Ağustos 1954 doğumlu Stieg Larsson, İsveçli bir gazeteci ve yazar. 9 Kasım 2004 yılında hayatını kaybeden Stieg Larsson'un asıl adı Karl Stig-Erland Larsson. İsveç'in başkenti Stockholm'de gazetecilik alanında önemli bir kariyeri olan ve bağımsız bir araştırmacı gazeteci olarak çalışan Larsson, dünya çapında ise yazdığı kitaplarla tanınıyor.

Stieg Larsson kitapları

Stieg Larsson'un dünya çapında tanınmasını sağlayan kitaplar 'Milenyum Serisi' adlı cinayet serileri. Üçlemeden oluşan bu seri, Larsson'un dünya çapında şöhrete kavuşmasına yardımcı oldu. Ancak Larsson, bu başarıya tanıklık edemedi. Çünkü 10 ciltten oluşmasını planladığı Milenyum serisini yazdığı esnasında hayatını kaybetti.

Milenyum serisi

Milenyum serisinin basılan üç kitabı tüm dünyada fırtınalar kopardı. Serinin ana karakteri Lisbeth Salander, önemli bir popüler kültür ikonu haline geldi. Serinin ilk kitabı 'Ejderha Dövmeli Kız', ikinci kitabı 'Ateşle Oynayan Kız', üçüncü kitabı ise 'Arı Kovanına Çomak Sokan Kız'. Her üç kitap da Türkçede Pegasus Yayınları tarafından yayınlandı.

Milenyum serisinin devamı

Milenyum serisi dünya çapında satış rekorları kırdı. Sinemaya da uyarlanan seri, yazara başta 'Glass Key' olmak üzere pek çok ödül kazandırdı. Serinin 3 kitapla yakaladığı başarıdan sonra İsveçli yazar David Lagercrantz tarafından devamı getirildi. Dördüncü kitap 'Örümcek Ağındaki Kız' ve beşinci kitap 'Göze Göz Dişe Diş Diyen Kız' da Türkçeye çevrildi.

Milenyum serisinin satış rakamları

Milenyum üçlemesinin ilk kitabı 'Ejderha Dövmeli Kız', özellikle 2008 yılında dünyaya damgasını vurdu. Bu kitap, o yıl Khaled Hosseini'nin sinemaya da uyarlanan 'Uçurtma Avcısı'ndan sonra dünya çapında en çok satan ikinci kitabı oldu. Serinin üçüncü kitabı 'Arı Kovanına Çomak Sokan Kız' da 2010 yılında ABD'de en çok satan kitap oldu. 2015 Mart itibariyle seri toplamda dünya çapında 80 milyon kopya satmayı başardı.

Stieg Larsson'un ölümü

9 Kasım 2004'te hayatını kaybeden yazar, henüz 50 yaşındaydı. Elektrik kesintisi nedeniyle 7. kattaki ofisine merdivenlerden çıkan yazar, ofisine ulaştıktan kısa bir süre sonra trajik bir şekilde yaşamını yitirdi. Yazarın kalp krizi nedeniyle hayatını kaybettiği açıklandı.

Benzer İçerikler