Geri Dön
Vüs'at O. Bener: II. Yeni'nin dahi öykücüsü

Vüs'at O. Bener: II. Yeni'nin dahi öykücüsü

1950 kuşağının en önemli yazarlarından olan ve II. Yeni'ye öyküleriyle farklılık ve yenilik katan Vü'sat O. Bener'in hayatına ve edebiyatına Molatik oluyoruz...

Fazilet Şenol
Fazilet Şenol

Levazım asteğmeni oldu


Vüsat O. Bener, 23 Mayıs 1922'de Samsun'da dünyaya geldi. Asıl ado Vüs'at Orhan Bener'dir. Babasının eğitimci olması sebebiyle çocukluğunu Aydın'da, Tekirdağ'da, Sivas'ta ce Erzincan'da geçti. Babasının isteği üzerine de Bursa Işıklar Askerî Lisesi'ne giderek 1939 yılında liseden mezun oldu. Kayseri'de bir alayda staj yaptıktan sonra Levazım asteğmeni olarak Balıkesir Edremit'e atandı.

'Dost' öyküsüyle


1944'te ilk evliliğini tanınmış bir ailenin kızı olan Gazale Hanım ile yaptı. 1946 yılında karısını ve bebeğini kaybetti. Karısının ölümünden sonra Neriman Ündeğer ile ilişki yaşamasından sebep Burhaniye'ye sürüldü. Son olarak 1948 yılında Ankara-Etimesgut'taki motorlu tugaya atandı ve burada edebiyat çevreleriyle ilişki kurdu Vüsa'at O. Bener. 1950 yılında İstanbul gazetesinin düzenlediği yarışmaya 'Dost' öyksüyle katıldı ve birinci oldu. 1951'de kardeşi Erhan Bener'le birlikte tutuklandı ve iki ay kadar tutuklu kaldı.

12 yılın ardından Siirt'e atandığı sırada Kıdemli Yüzbaşı iken askerlikten istifa etti. Aynı yıl Ankara'ya gitti ve Ankara Üniversitesi Huukuk Fakültesi'ne girdi. ve 1957 yılında mezun oldu. Çeşitli birçok işte çalıştı. 1979-1992 yılları arasında hukuk danışmanlığı yapıp emekli olduktan sonra kendini tamamen yazarlığa verdi. New York, Herald Tribune gazetesi ile Yeni İstanbul gazetesinin düzenlediği uluslararası hikâye yarışmasında üçüncülük kazanan 'Dost' ile dikkatleri çekti Vüs'at o Bener.

Yeni bir gerçekçilik anlayışı


Seçilmiş Hikâyeler, Varlık, Yeditepe ve Dönem dergilerinde yayımladığı hikâyelerle tanınan, yeni bir gerçekcilik anlayışıyla insanın iç dünyasına değinen, edebiyatı bir dil ve anlatım biçimi olarak ele alan, 'konuşur' gibi yazdığı metinleri ancak okunduğunda, bir şekil sürekliliği ile birlikte bir de anlam sürekliliği kazanan, konuşma dilini tüm doğallığıyla ve ona yoğunluk kazandırarak kullanan, ölüm izleğinin eserlerinde önemli bir yer tuttuğu, Türk öyküsüne birçok yenilik ve farklılık kazandırmış olan Vüs'at O. Bener, 1 Haziran 2005 yılında Ankara'da hayata gözlerini yumdu.


Fazilet.Senol@milliyet.com.tr
twitter.com/SenolFazilet
instagram.com/SenolFazilet

Benzer İçerikler