
Başakşehir nasıl şampiyon oldu?
Büyük heyecanla 2019’un Ağustos’unda başlayan ligimiz resmi olarak değilse de matematiksel olarak bitti. Başakşehir şampiyon oldu. Başakşehir’in şampiyonluğu tesadüf müydü yoksa başka bir şey mi oldu?
2018 ve 2019 yıllarında ligin sonuna kadar mücadeleye devam etti Başakşehir. Tam şampiyon olduk derken hedefine ulaşamadı Başakşehir. Bir yerde hata yapıyordu ancak neresinde olduğunu bir türlü bulamıyordu. Abdullah Avcı yönetiminde başarılı bir performans sergiliyordu ama denizi geçip derede boğuluyordu.
Bu yıl Başakşehir için farklı olacaktı. Okan Buruk’un teknik heyetin başına geçmesi sonrası sezon başı kötü bir performans sergiledi. Ancak Arap atı gibi sonradan açıldı Başakşehir. Uzun süredir evinde yenilmeyen Galatasaray’ı mağlup etti.
Sadece ligde değil Avrupa kupalarında da iyi bir grafik sergiledi. Roma ve Mönchengladbach gibi güçlü ekiplerin arasından sıyrılıp grubunu lider sergiledi. Şampiyonluğun ayak sesleri mi geliyordu?
2020’ye de iyi başladı Başakşehir. Üst üste galibiyetler aldı, 3-1 yenildiği Sporting Lizbon’u İstanbul’da mağlup edip Avrupa kupaları dışına attı. Fizik ve mental olarak iyi gidiyordu ki hepimizi etkileyen pandemi geldi çattı. 3 ay futbol oynanmadı haliyle.
Büyükler nerede?
Pandemi bittiğinde en hazır ekiplerden birisi Başakşehir oldu. Fizik olarak iyi hazırlanmışlardı. Ancak bir durum daha vardı, Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş ortalarda yoktu. Yani geçen iki sene boyunca başına bela olan Galatasaray, hedefe giderken çelme takan Fenerbahçe ve Beşiktaş lige adeta havlu attılar. Gerçi Galatasaray’ın başına gelenler pişmiş tavuğun başına gelmemişti.
“Koyunun olmadığı yerde keçiye Abdurrahman Çelebi derler” atasözünü adeta gerçek hale getirdi. Trabzonspor ile baş başa kalan Başakşehir istediği gibi domine etti liderliği. Sağ olsun Trabzonspor da çok katkı sağladı şampiyonluk yolunda Başakşehir’e.
Hüseyin hoca kaldıramadı
Bana göre Hüseyin Çimşir şampiyonluk stresinin kaldıramadı. Ünal Karaman döneminde makine gibi ilerleyen takım bir anda geriye doğru gitmeye başladı. Gerçi Ünal hoca zamanında da Trabzonspor’un hataları vardı ancak bu kadar değildi. Eksikleri de ütüne eklediğimizde Trabzonspor’un yıllar süren hasreti bitmedi haliyle.
Seyircisizlik işe yaradı
Ayrıca pandemi süreci sonrası seyircisiz oynana maçlar en çok Başakşehir’e yaradı. Tribünde normalde de seyircisi olmayan Başakşehir için çok bir şey fark etmedi. Diğer kulüpler taraftar desteği ile iç saha maçlarını kazanırken, Başakşehir seyircisiz kazanıyordu. Haliyle boş tribünler en az onları etkiledi.