Geri Dön
Ebenezer Cobb Morley kimdir?

Ebenezer Cobb Morley kimdir?

Ebenezer Cobb Morley kimdir? Modern futbolun fikir babası ve kurucusu kimdir? İngiltere Futbol Federasyonu'nun kurucusu kimdir? İşte Ebenezer Cobb Morley hakkında bilinmesi gerekenler...

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

Ebenezer Cobb Morley modern futbolun ve İngiltere Futbol Federasyonu'nun fikir babası ve kurucusu. Ebenezer Cobb Morley 16 Ağustos 1831 yılında İngiltere'nin Hull kentinde dünyaya geldi.

Haberin Devamı

Ebenezer Cobb Morley 27 yaşındayken Barnes, Londra'ya taşındı ve burada avukat olarak görev yapmaya başladı. Boş zamanlarında Thames Nehri'nde kürek sporu ile uğraştı.

1862'de Barnes and Mortlake Regatta'yı kuran Ebenezer Cobb Morley, böylece spor dünyasına ilk adımını atmış oldu ve 1864 yılında Henley kentinde düzenlenen kürek yarışması Grand Challenge Cup'ta yarıştı.

Futbolun kurallarını kim belirlendi?

Ebenezer Cobb Morley futbolun kuralını yazan ilk kişi. Onun tarafından belirlenen kurallar öncesinde futbol son derece kaotik bir spordu ve mücadeleler bulunmuyordu.

Avukat olarak görev yapan Ebenezer Cobb Morley, spor dünyasında potansiyel gördü ve 1862'de İngiltere Futbol Federasyonu'nun kurucusu unvanıyla Barnes Club'ü kurdu.

Ebenezer Cobb Morley 1863'te kulübün kaptanı oldu ve Bell's Life gazetesinde futbol için yönetici bir organ gerekliliğini kaleme aldı.

Haberin Devamı

Finansal ve akademik destek toplamak için Ebenezer Cobb Morley, İngiltere'nin en prestijli okullarının da sürece dahil olmasını istedi fakat tüm kapılar yüzüne kapatıldı.

İngiltere Futbol Federasyonu kim tarafından ve nasıl kuruldu?

26 Ekim 1863'te Ebenezer Cobb Morley, Hollborn'daki Hür Ve Kabul Edilmiş Masonlar'la bir toplantı yaptı ve bu toplantı futbol tarihinin kaderini belirledi.

Toplantıya Blackheath, Perceval House, Kensington School, the War Office, Crystal Palace, the Crusaders, Charterhouse ve No Names of Kilburn gibi geleceğin futbol devleri katıldı.

Toplantı ile beraber İngiltere Futbol Federasyonu oluşturuldu. Ebenezer Cobb Morley federasyonun başkatipi ve ardından başkanı seçildi.

Ebenezer Cobb Morley tarafından belirlenen ilk 23 futbol kuralı, bacağın ön kısmına darbeye izin veriyordu ve bu kural tartışmalıydı. Kural Aralık 1863'te İngiltere Futbol Federasyonu tarafından geçersiz kabul edildi.

İlk 23 futbol kuralı öncelikle Londra ve çevresinde uygulanmaya başlandı ve ardından dünya geneline yayıldı.

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

Ebenezer Cobb Morley kimdir

Ebenezer Cobb Morley kimdir

Ebenezer Cobb Morley kimdir

Ebenezer Cobb Morley kimdir

Ebenezer Cobb Morley kimdir

Ebenezer Cobb Morley kimdir

Benzer İçerikler