Geri Dön
Lewis Hamilton artık F1 efsanelerinden biri

Lewis Hamilton artık F1 efsanelerinden biri

Formula 1’in son yıllarına mührünü basan İngiliz pilot Lewis Hamilton Pazar günü düzenlenen Portekiz yarışını kazanarak kariyerindeki 92'nci zafere ulaştı ve bu alandaki rekorun sahibi olan Michael Schumacher'i geçti. Bu zaferiyle birlikte Hamilton yaşayan efsaneler sınıfında kendine yer almayı başardı. Şimdi sizlerle Hamilton’ın bu ihtişamlı kariyerine bir göz atalım...

Mustafa Matur
Mustafa Matur

Daha 9 yaşındayken Mercedes-Benz Genç pilot yetiştirme programını imzalayan Lewis Hamilton, Formula Renault, Formula 3, GP2 serilerinde birer birer şampiyonluğa ulaştı. Bu şampiyonlukların ardından F1 takımları tarafından Hamilton 2007 tarihinde ilk profesyonel F1 sözleşmesini yapmış ve McLaren Mercedes takımyla yarışlara katıldı. Formula 1’e fırtına gibi bir başlangıç yapan ve ilk sezonu olmasına rağmen ilk 9 yarışta da podyumda yer alarak bu alanda o dönem rekor kırdı. Bu ihtişamlı başlangıçtan sonra formunu koruyan Lewis o sezonu 1 puan farkla ikinci tamamlayarak daha o günlerde kariyerine dair sinyaller vermişti aslında.

Haberin Devamı

Ertesi sene kaldığı yerden devam eden İngiliz pilot dramatik şekilde biten 2008 Brezilya Grand Prix'i sonunda o sezon, 98 puan toplayarak Ferrari pilotu Felipe Massa'nın 1 puan önünde şampiyon oldu ve Formula 1 tarihinde en genç (bu rekor daha sonra 2010 sezonunda Sebastian Vettel tarafından kırıldı) ve ilk siyahi şampiyon pilot unvanını elde etmiştir.

Peş peşe gelen zaferler

Ardından gelen senelerde takım arkadaşı Fernando Alonso ile uyumsuzluğu ve Sebastian Vettel’in büyük çıkışı Lewis’in duraklama dönemi sebep olsa da İngiliz pilot büyük şovuna başlamak için çok beklemeyecekti. 2012 yılında Mercedes takımına geçen Hamilton büyük zaferlere giden ilk adımı atmış oldu. Ve ardından 2014 yılında gelen şampiyonlukla Vettel hegemonyasını kırdı. 2014 ve 2015’te şampiyon olarak üst üste iki sene zafer kazandı.

Haberin Devamı

“İki karpuz bir koltuğa sığmaz” demiştir atalarımız. Bu sözün ne kadar doğru olduğunu 2016 senesinde Mercedes takımı bizzat yaşadı. Sezon boyu takım arkadaşı Nico Rosberg’in gölgesinde kalan ve start sorunu yaşayan Lewis Hamilton şampiyonayı 2. olarak tamamladı. İki büyük pilotun da sezon boyu şampiyonluk için kıyasıya mücadelesi Mercedes’i biraz da korkuttu. Zira cepte gözüyle bakılan şampiyonluk ikilinin tartışmasıyla kaybedilebilirdi de.

Adeta yenilmez oldu

Peşinden gelen 3 sezon da tam bir Lewis Hamilton şov oldu. Hiçbir rakibini kendisine yaklaştırmayan Hamilton tüm sezonlarda da son haftaya girilmeden şampiyonluk ipini göğüsledi. Aracıyla da mükemmel bir uyum sağlayan İngiliz pilot adeta yenilmez oldu.

Ancak tüm bu zaferler ve şampiyonluklar hâlâ Hamilton’ın gelmiş geçmiş en iyi pilot olarak anılmasında yeterli görülmüyor bazı otoriteler tarafınca. Şampiyonlukları kazandığı yıllarda F1’de rekabetin olmaması ve sürdüğü aracın diğer araçlardan daha üstün özelliklere sahip olmasını öne sürseler de bunlar Hamilton’ın en çok yarış kazanan pilot olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Ve tüm bunlardan öte en önemli nokta da Lewis’ın bunları başaran ilk siyahi pilot olması. Belki 1980’lerde veya 1990’larda bunları başarsaydı net bir şekilde tüm zamanların en iyi pilotu diye anılırdı ancak İngiliz pilotun ismi günümüz dijital çağına yenik düştü diyebiliriz. Her gün sosyal medyada isminin anılması Hamilton’ın başarılarına alışılmışlık hissi veriyor ve imajına zarar veriyor diyebiliriz...

Benzer İçerikler