Geri Dön
Samsunspor'un acı günü nasıl yaşandı?

Samsunspor'un acı günü nasıl yaşandı?

Türk futbolunun en kara günlerinden biri 20 Ocak 1989 günü yaşandı. Malatyaspor deplasmanına giden Samsunspor’un yaşadığı kaza herkesi şoke etmişti. Bizler de Samsunspor’un yaşadığı o elim olaya Molatik olduk. Samsunspor kazası nasıl yaşandı? Sonrasında neler oldu?

Esra Ermiş
Esra Ermiş

Her yeni günümüz aslında geriye kalan hayatımızın ilk günüdür. Bunu bilmeden yaşar, bunu fark etmeden başlarız her güne. Başımıza geleceklerden habersiz, belki de hiç vedalaşmadan ayrılırız birbirimizden. İşte o zaman başlar içimizdeki iç çekişmeler, pişmanlıklar, söyleyemediklerimiz ya da söylediğimiz olumsuz cümleler. Hayatlar aynı seyrinde devam ederken, tek bir saniyeye bakar bütün değişimler.

Haberin Devamı

Türk spor tarihi için de öyle belirsiz bir gündü işte. 20 Ocak 1989 günü Türkiye 1. Liginde ikinci yarının ilk maçını oynamak üzere Malatya deplasmanına giden Samsunspor futbol takımının otobüsü, Havza yakınlarında karşı istikametten gelen bir kamyonla çarpıştı.

Sabah 9:30 sularında Samsunspor kafilesi bu çarpışma sonucu uçuruma yuvarlanmıştı. Takımın Teknik direktörü Nuri Asan, futbolcular Muzaffer Badalıoğlu ve Mete Adanır ile otobüs şoförü Asım Özkan olay yerinde; Zoran Tomic ise Yugoslavya’da altı ay komada kaldıktan sonra hayatını kaybetti. Diğer takım kafilesi ise ciddi şekilde yara aldı ve bazıları sakat kaldı.

Sizin hiç arkadaşınız öldü mü?

Yaşanan bu elim kazadan sonra Samsunspor 1988-1989 sezonuna devam edemedi. Sezonun sonuna kadar maçlara hükmen mağlup sayıldı ve federasyon tarafından sağlanan özel statü ile ligde bırakıldı. O sezonda ligin "Onur Şampiyonu" ilan edildi.

Haberin Devamı

Kazadan sonra kırmızı beyaz olan renklerine bir de siyahı ekledi Samsunspor.

Gazetelerin “öldü” diye sırayla paylaştığı fotoğraflar, tüm yurdu yasa boğdu. Herkes elinden geleni yapmaya çalışırken, Diyarbakır deplasmanına gitmekte olan Çarşambasporlu futbolcular, kazayı duyar duymaz hastaneye gidip Samsunsporlu ekibe kan verdiler.

Tüm yurtta Samsunspor’a yardım çağrıları yükseldi. Yeniden bir doğuş için herkes bir şeyler yapmaya çalışıyordu. Sarıyer Başkanı Aksoy ile Beşiktaş Teknik Direktörü Milne "her kulüpten bir futbolcu" çağrısını yaparak Samspunspor’a destek verilmesi gerektiğini vurguladı. “Samsunspor’un fikstürdeki yerinin korunması için özel uygulama yapılmalı. Biz de oyuncu vermek için hazırız. Avrupa’nın ünlü bir takımıyla maç oynanması ve hasılatın Samsunspor ile ailelere dağıtılmasını öneriyorum” diyen Milne, diğer kulüplerin de desteğe davet etti.

Dönemin Malatyaspor Başkanı Metin Kaya Çağlayan da kazancının %10’luk cirosunu kulübe vereceğini duyurdu. Galatasaraylı Tanju ve Fenerbahçeli Rıdvan, federasyonun ve kulüplerin iznini alarak İstanbul karması ile Karadeniz Karması oluşturacaklarını, yapılacak maçta kazanılan hasılatı ise Samsunspor’a vereceklerini duyurmuşlardı.

Haberin Devamı

Bütün ülkenin seferber olduğu bu elim facia sonrası Samsunspor eski haline dönemedi. Yaraları sarıldı fakat yaşanılan bu durum onlarda büyük bir yara olarak kaldı. Unutulmadı. Ne onlar unuttu ne Türkiye unuttu…

Twitter: Esra Ermiş

Benzer İçerikler