Geri Dön
Retro ve vintage arasındaki fark ne?

Retro ve vintage arasındaki fark ne?

Retro ve vintage kavramları birbiriyle karıştırılıyor. Vintage nedir? Retro nedir? Retro ve vintage arasındaki fark nedir? İşte bilmeniz gerekenler...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Vintage nedir?

Vintage akımı son yıllarda oldukça popürleşmeye başladı. Özellikle sosyal medya platformlarında vintage modasını yansıtan çok fazla fotoğraf yer alıyor. Vintage 'geçmişin modasına ait' anlamına geliyor. Yani geçmiş döneme ait tek ve özel parça veyahut koleksiyonlar için 'vintage' terimini kullanıyoruz.

Retro ne demek?

Retro, 'geriye doğru' anlamına gelmektedir. 'Geçmişe yönelik', 'geçmişe ait', 'geçmişi de kapsayan' gibi anlamlara sahip olan retro kelimesi moda dünyasında da kullanılır. Geçmişe ait parçaları ifade eden retro modada 'belli bir dönemde yaygın olarak kullanılan aksesuarların popülerleşmesi ve yeniden kullanılması' anlamında kullanılır. Retro genelde 1960 ve 1970'li yılların izlerini taşır.

Retro ve vintage arasındaki fark ne?

Retro ve vintage birbine yakın anlamlara sahip olsalar da aralarında önemli farklar vardır. Aralarındaki en önemli fark şudur: Vintage gerçekten eski ürünleri, retro ise eski görünen yeni ürünleri tanımlamak için kullanılır. Örneğin, vintage görünümlü yeni ürünler retrodur, vintage olarak adlandırılmaları doğru değildir.

Retro giyim tarzı nedir?

Retro giyim tarzının bazı olmazsa olmazları vardır. Örnek verelim: Puantiyeler, yüksek bel pantolonlar, kolej tarzı montlar, pileli ya da piliseli etekler, fötr şapkalar, fırfırlı elbiseler, bir döneme damga vuran askılı erkek pantolonları... Retro giyim tarzının en önemli özelliği 'abartılı' olmalarıdır.

Vintage yeni trend

Her eski görünümlü parça vintage kapsamına dahil olmuyor. Bir parçanın vintage olarak değerlendirilmesi için o ürünün illa bellirli bir döneme ait olması gerekiyor. Günümüzde erişebilebilir vintage parçaların neredeyse birçoğu 1930, 1940, 1950 ve 1960'lardan kalma parçalardır. Vintage özellikle son dönemde gerek Türkiye'de gerekse dünyada oldukça trend olmuştur. Özellikle İstanbul'da çok sayıda vintage parça satan dükkanla karşılaşmanız olasıdır.

Benzer İçerikler

Sıradaki Haber
Sıradaki Haber
Sıradaki Haber